Eva Bucharová |
Vztahuje se k |
Violky jsou chutné i léčivé. Posilují kosti, cévy a dobré jsou i na astma27.března » ČRo Sever Možná vám také přijde divné jíst violku, ale vlastně proč ne? Hodí se ke zmrzlině, salátům nebo jako ozdoba dezertů. Mladé kopřivy vám pomohou vyhrát nad jarní únavou. Stačí si z nich pravidelně dopřávat čaj25.března » ČRo Sever Kopřiva je léčivá bylina pro přípravu čajů, nálevů, salátů i koupelí. Především ale jde o nepostradatelnou ingredienci do velikonoční nádivky. Jarní kopřivy mají největší sílu. Jsou plné vitamínů a čistí organismus25.března » ČRo Sever Někdo si řekne, kopřiva, takový plevel. Ze zahrádek ho nemilosrdně vystrnadí. My ale dnes upravené zahrádky opouštíme a míříme do lesa anebo i do parku – právě na kopřivy. Ručně vyráběné pelmeně, varenyky, čebureky i holubce můžete ochutnat v Ústí nad Labem5.března » ČRo Sever V Ústí nad Labem začala fungovat nová prodejna, nabízející ručně vyráběné pelmeně, varenyky, chinkaly, čebureky i holubce. Provozují ji Vasyl a Tetiana Dyshelovi. Ručně vyráběné pelmeně, varenyky, čebureky i holubce můžete ochutnat i koupit v Ústí nad Labem4.března » ČRo Sever V Ústí nad Labem začala fungovat nová prodejna, nabízející ručně vyráběné pelmeně, varenyky, chinkaly, čebureky i holubce. Provozují ji Vasyl a Tetiana Dyshelovi. Čekanku zařaďte do svého jídelníčku především v zimě, kdy tělu chybí salátová zelenina29.února » ČRo Sever Listová čekanka byla oblíbenou zeleninu už v antické kuchyni. Už tehdy si lidé všimli, jak příznivý stav má na jejich zdraví. Víte, co je umami? Jde o chuť, kterou cítíme při konzumaci jídla s přírodní kyselinou glutamovou8.února » ČRo Sever Chutě máme různé – slanou, sladkou, hořkou nebo kyselou. Tzv. pátou chutí je chuť umami. Má ji třeba parmazán, sójová omáčka nebo sušená šunka. Japonská specialita umeocet je nejen skvělým dochucovadlem. Má také detoxikační účinky6.února » ČRo Sever Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboshi. Ty se nasolí a nechají se uschnout, poté se dají zkvasit do slaného nálevu, společně se shizo listy. Hřebíček nepatří jen do svařáku. Léči i paradentózu, bolest v krku a zaručí vám vonný dech29.ledna » ČRo Sever Předvánoční čas je období hřebíčku – pečete perníčky, pracny, dáte si svařák. Vůni hřebíčku si spojíte i s babiččiným jablečným kompotem. Kurkuma krásně obarví a ovoní jídlo. Navíc v sobě skrývá řadu zdraví prospěšných látek25.ledna » ČRo Sever Kurkuma neboli indický šafrán je indické koření, které zdomácnělo i u nás. Jeho žlutou barvu s oblibou užívají kuchaři do indických jídel, tím se ale nemusíte omezovat... Jedlá soda je nejen užitečným pomocníkem v domácnosti. Působí příznivě i na lidské zdraví24.ledna » ČRo Sever Jedlá soda je potravinou a současně jedním z nejkoncentrovanějších léků. Je účinná a levná. Tento bílý prášek byl oblíbeným pomocníkem našich babiček. Staří Římané a Řekové používali třezalku proti zlým duchům. Dnes funguje proti depresím15.ledna » ČRo Sever Třezalka, bylina s výraznými žlutými květy, je doma nejen v Evropě, ale po celém světě. Daří se jí na slunných a sušších místech. |
|