Do roka má skončit 250 tisíc starých kotlů. Topenáři hlásí, že všechny vyměnit nestihnou

Přicházející zima by měla být poslední pro asi čtvrtmilionu starých kotlů na tuhá paliva. Od září začnou platit nová pravidla, podle kterých bude za topení v kotlích 1. a 2. emisní třídy hrozit až 50tisícová pokuta. Přestože ministerstvo životního prostředí i topenáři upozorňují, ať lidé s výměnou neotálí, o takzvanou kotlíkovou dotaci se zatím přihlásil jen zlomek domácností, které stále topí v nevyhovujícím kotli.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi kladně hodnocené projekty zaměřené na zlepšování životní prostředí patří kotlíkové dotace – slouží k výměně kotlů na pevná paliva. Díky těmto dotacím se krajům podařilo úspěšně přerozdělit největší objem peněz, částečně i z unijních fondů (ilustrační foto)

Zájem o kotlíkovou dotaci od konce srpna projevilo asi deset tisíc lidí. Příspěvek jim pokryje 95 procent nákladů (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Otravoval vzduch v celý vesnici, za starý, nevyhovující ti dají pokutu…“ Reklamu k poslednímu kolu kotlíkových dotací zveřejnil Státní fond životního prostředí na konci srpna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž o kotlíkových dotacích

Zájem od té doby podle fondu a jednotlivých krajů projevilo asi deset tisíc lidí. Většina z nich se přihlásila do takzvaných zásobníků, přes které jednotlivé kraje zjišťují zájem o dotace pro domácnosti s nízkým příjmem a ty, ve kterých žijí jen starobní důchodci.

Příspěvek jim pokryje až 95 procent nákladů. Podle zájmu budou kraje ministerstvo žádat o přidělení financí. Podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana by mělo být peněz dostatek.

„V tuto chvíli počítáme, že v rámci OPŽP v těch kotlíkových dotacích pro nízkopříjmové máme prostředky zhruba na 50 tisíc domácností. Pokud by to nestačilo, tak přidáme peníze z Národní plánu obnovy,“ říká Valdman.

Povinná revize

Nejvíc lidí se zatím přihlásilo v Moravskoslezském a Zlínském kraji, nejmenší zájem je v krajích Ústeckém a Karlovarském. Ostatní domácnosti už teď můžou žádat o padesáti procentní dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Češi ve velkém skupují dřevo a uhlí. Reagují na vysoké ceny energií, obávají se dalšího zdražování

Číst článek

Zatím to udělalo asi 1400 lidí. Jestli domácnost topí v kotli 1. a 2. emisní třídy, který musí do září vyměnit, zjistí podle Valdmana z revizní zprávy.

„Každý, kdo má doma kotel na tuhá paliva, tak měl v uplynulých letech povinnost udělat si revizi svého kotle. Pokud tato zákonná povinnost nebyla splněna, ještě není z pohledu kotlíkových dotací nic ztraceno. Jenom upozorňujeme na to, že aby mohl někdo žádat o kotlíkové dotace, musí si tuto revizi, kterou dělají příslušní pověření revizní technici, udělat. A v té revizní zprávě se mimo jiné uvede emisní třída. Nejčastěji se bude jednat o kotle, které byly zakoupeny před rokem 2000,“ vysvětluje ředitel Valdman.

Pálit dřevo jen kvůli energii? Klimaticky jedna z nejhorších věcí vůbec, vysvětluje expert

Číst článek

Při hledání firmy, která jim nový zdroj energie dodá, by si lidé měli podle Valdmana zjistit reference třeba od sousedů. Kontakt jim může zprostředkovat i přímo Státní fond životního prostředí. Všechny domácnosti mají při výměně na výběr z plynových kotlů, kotlů na biomasu nebo tepelných čerpadel. Ta podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy stojí asi 220 tisíc korun.

„Sice je ta investice trošku dražší, ale v průběhu let a tou úsporou za velmi drahou dodávanou energii se ta investice vyplatí,“ míní Chalupa.

Zpožděné dodání

„Za kotel domácnosti zaplatí podle výkonného ředitele Asociace podniků topenářské techniky Mojmíra Krátkého 60 až 130 tisíc korun. Topenáři ale už teď hlásí, že všechny nevyhovující kotle vyměnit do podzimu nestihnou. Domácnosti na instalaci v současnosti čekají i půl roku.

V Evropské unii má podle návrhu komise skončit vytápění budov plynem. Země by měly přejít na vodík

Číst článek

„Vlivem nedostatku materiálu, kapacitní výpadky vlivem různých karantén. Teď začaly váznout i některé dodávky. Mám informace od některých našich výrobců, že čekají taky na čipy. Může se to zdát jako banální, ale ty kotle mají elektroniku. Obrovským způsobem se natahují dodací termíny na ventilátory, motory. A do toho na tom českém trhu vypadli dva velcí výrobci,“ upozorňuje Krátký.

S omezenou kapacitou výrobců a montážních firem počítá i ministerstvo. Doporučuje proto úřadům, aby při rozhodování o pokutě zohlednily, pokud bude mít domácnost podanou žádost o dotaci nebo objednávku od dodavatele.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme