InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Seniorský klub - Betty McDonaldová

    Čtvrtek 23.5 9:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

  • Tvořivý rok - ubrouskování

    Čtvrtek 23.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Písecký manažer ve službách Motoru. Jde o záchranu extraligy juniorů i další perspektivy

Erik Svoboda  , Autor: Michael Kalinics

Erik Svoboda     Autor: Michael Kalinics

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Generální manažer IHC Králové Písek 2020 Erik Svoboda má nastolit změny u mládeže Motoru. Poté, co byl jmenován manažerem, zabydluje se mezi stěnami Budvar arény. Na úvod proběhlo seznamovací kolečko s trenéry, v zasedací místnosti se dveře netrhly. „Můj první dojem je, že tu je hodně práce, a budeme muset hodně zapracovat na komunikaci vnitřní, ale hlavně směrem ven - k rodičům, veřejnosti, hokejovým klubům v regionu," prohlásil pro portál JcTED.cz nový muž ve struktuře extraligového klubu. Erik Svoboda vnímá, že jeho vstup na budějovickou scénu rezonuje prostředím u Otavy, a také proto ujišťuje, že v Písku své aktivity nepřeruší a pokusí se dokončit druholigovou sezonu.

 

„Vzhledem k tomu, že už rok a půl už jsem ve vedení A-týmu v Písku, tak jsme se dohodli, že budu v Budějovicích do konce sezony pracovat na částečný úvazek," vysvětluje Svoboda, proč nyní sedí na dvou židlích zároveň.

Netají se, že s hokejem v Písku měl smělé plány. V duchu tradice ho chtěl vrátit o patro výš. „Přišli jsme s kolegou Šťastným s ambicí na A-týmu více zapracovat, a vizí, že během tří čtyř let bychom mohli postoupit do první ligy. Ale teď jsme znovu na počátku, protože jsme začali, přišel covid, a teď jsme na něj doplatili znovu, když kluci nebyli očkováni, a proto hráli v improvizované sestavě. Hráli jsme s juniory, přičemž i junioři – útočníci u nás nastupovali v obraně, abychom měli dostatečný počet lidí. Myslím, že v naší skupině byl Písek postižen nejvíc," přemítá Erik Svoboda, aniž si prý chce dělat alibi.

Dny ve funkci v Českých Budějovicích mu v každém případě ukázaly, že kombinovat vedoucí pozice v Písku a Motoru nebude v budoucnu reálné. „Je to tak časově náročné, že to nelze, protože když jsem v Budějovicích, jsem na zimáku od rána do večera, a když jsme například hráli s Pískem v Příbrami, jel jsem odtud rovnou na utkání áčka. Takže dlouhodově takto fungovat nejde," ověřil si záhy.

Z Písku přišel i trenér Herr

Angažování mladého kouče Karla Herra z Písku se událo současně s příchodem Erika Svobody. Náhoda? „Dalo by se říct, že změna u juniorů byla avizována před mým příchodem, ale došlo k ní už za mne," objasňuje Erik Svoboda, aniž si dělá na stěhování Herra do Motoru osobní zásluhu. „Samozřejmě jsem o tom věděl. V Písku byla s jeho prací maximální spokojenost, ale řekli jsme, že samozřejmě nechceme bránit v trenérském rozvoji Karla. A bez problémů jsme ho uvolnili, i když nám to způsobilo komplikaci." Karla Herra nahradil na střídačce bývalý českobudějovický útočník Milan Filipi a stal se v této sezoně již třetím hlavním trenérem Písku.

Dvojí stěhování smluvně vázaných mužů se v hokejovém prostředí těžko vyjedná přes noc. Kdy Svoboda obdržel z Motoru konkrétní nabídku, aby se ujal mládeže? „Bylo to týden, deset dnů před mým příchodem. Musel jsem se rozhodnout rychle," tvrdí. Kývl, i když znal situaci: hrozící pád juniorů z nejvyšší soutěži by otřásl akademií. „Vnímám se jako celoživotní sportovec, má práce byla celý život v manažerských pozicích a je to pro mne výzva. Jsem Budějčák, hokej jsem tu hrával a sledoval jej, i když jsem žil v Písku," vyznává se.

Udržet juniorku mezi elitou je krátkodobý cíl, její problém je však jen vrcholem pyramidy - Svoboda vidí další úkoly. „Když jsme se bavili o mém angažování, bavili jsme se o dlouhodobém horizontu. A když jsem zdejší prostředí trochu poznal, říkám, že je to práce na šest až osm let, aby to fungovalo podle představ, které má současné vedení klubu. Aby se výchova a rozvoj dětí až do juniorky, ale současně i image navenek, navrátily do lepších mezí," tvrdí. Nad juniory Erik Svoboda neláme hůl. Ujišťuje, že předem v plánech pro příští sezonu nepočítá s variantou, že tým sestoupí. „Byla by to velká škoda, a jsem opravdu přesvědčen, že to zvládnout ještě lze! Je to jedna z priorit celého klubu, nejen mládeže, aby se juniorka zachránila," podotýká Erik Svoboda. „Veškeré síly, iniciativy a aktivity směrem k trenérům, hráčům i rodičům směřují k tomu, abychom se společně pokusili extraligu zachránit," ubezpečuje nový manažer mládeže.

Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Dokud bude v Budejovickem hokeji protekční prostředí nic se tam nezmění bohužel

    Vloženo 31.12.2021 10:25:09

  • Jarda 

    Reagovat

     

    Tak nevím jestli si to uvědomuje, ale tady jde o záchranu nejenom ČB juniorky, ale o záchranu celého mladeznickeho hokeje v Jižních Čechách. Ke cti pana Svobody je to ze si uvědomuje, ze je to prace na delší časové období - říká 6-8 let. Ale pak se nesmí přestat, ale musí se makat. Hodně štěstí v této nelehké práci, pane Svobodo.

    Vloženo 29.12.2021 10:49:24

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Za dvacet let se v mladeznickem hokeji Č.B. NIC NEZMENILO, a nezmeni se ani ted !!!

      Vloženo 30.12.2021 16:46:21

  • pavel karásek 

    Reagovat

     

    svoboda je a byl korytář

    Vloženo 29.12.2021 07:24:16

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Souhlasím, Erik byl vždycky cestovatel, vždy šel za lepším a koukal hlavně na sebe.

      Vloženo 29.12.2021 07:54:03

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Tak proč jste si ho do Písku brali s takovou pověstí?

        Vloženo 29.12.2021 08:22:04

  • Emil 

    Reagovat

     

    V Písku nic nedokazal tak pa pa na lepší štaci. A hned jsou angažování dva motoraci junioři do A týmu Písku. (22.12. Janoch a Masopust) Náhoda? Těžko, stejný projev jako když hraji junioři z Písku, ale ti už šanci mít nebudou. Kdy tady bude hrát Pouzar a další? Hlavně že pan "manažer" bude mít plusové body v Motoru. O Písek mu nikdy nešlo.

    Vloženo 28.12.2021 18:15:27

  • mid 

    Reagovat

     

    Jak může mít nějaké plány,když dle slov pana Kučery z Motoru nemá kromě administrativy žádné sportovní pravomoce?

    Vloženo 28.12.2021 17:38:23

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Dyť byl a je manažééér. Ha ha ha.

      Vloženo 29.12.2021 07:32:12

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace