Vánoce a Silvestr, čas vek a chlebíčků. Produkce těchto pochutin bývá u výrobců rekordní

31. prosinec 2021 13:00

Tisíce chlebíčků a desítky tisíc vek denně vyprodukují lahůdkáři a pekaři na Vysočině. Odbyt těchto pochutin rapidně roste především na Vánoce a na Silvestra.

Například v lahůdkářské výrobě jihlavské společnosti Lapek dvě pracovnice nazdobí nejvíc chlebíčků v tradiční úpravě se šunkou. 

Stovky chlebíčků za den

„Je to zhruba 400 až 700 chlebíčků za den, jen těch šunkových.“ Vedoucí lahůdkářského oddělení společnosti Lapek Jana Svobodová dohlíží v místnosti plné chlebíčků na jejich výrobu. Nejvíce na odbyt jdou podle ní klasické šunkové.

„Pak je debrecínka, to je zhruba 300 za den. Vejce, to je 200 za den. Pak jsou takový ozdobný chlebíčky, těch jde zhruba 60 a sýrových taky.“

Malá manufaktura

U výroby chlebíčků se střídají dvě zaměstnankyně, které zvládnou za den připravit více jak 1000 kusů. Výroba chlebíčků připomíná malou manufakturu. Nejprve se musí nakrájet bageta, popisuje Jana Svobodová. „Pak se maže salátem, zdobí šunkou, vejcem, debrecínkou.“

Lidé ale o chlebíčky před Silvestrem a o Vánocích zájem mají a tak se musí pracovníci ohánět, aby stačili vyhovět poptávce. Ta se odráží také v zájmu o veky, říká vedoucí výroby Aleš Chalupa: „Veky máme z rohlíkové linky, kterou když je větší výroba používáme na veky, jinak veky jedeme z eurolinek. Ale díky Silvestru nejsem schopni vyrobit tak velké množství.“

Kapacita výroby vek se proto v pekárně, která je ve stejné budově jako lahůdkárna, ke konci roku zdvacetinásobí, tvrdí Aleš Chalupa. „Máme výkon linky asi nějakých 12 tisíc za hodinu. Když je děláme ručně, tak máme výkon asi 600.“

Podle vedoucího výroby například 23. prosince odešly z pekárny zhruba 4 tisíce vek a velký zájem je také o bagety.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio