Od Vachouška až po dvojnásobného krále Stanciua aneb 12 nejdražších nákupů v české nejvyšší soutěži

Od Vachouška až po dvojnásobného krále Stanciua aneb 12 nejdražších nákupů v české nejvyšší soutěži

Věděli jste, že mezi dvanáct nejnákladnějších transferů české ligy se pořád vleze i současný sportovní ředitel teplických Sklářů Štěpán Vachoušek?

Bývalý český reprezentant totiž už před necelými dvěma dekádami - v březnu 2022 - přestupoval ze Stínadel do Edenu za úctyhodných 34 milionů korun.

Možná to bylo i z toho důvodu, že se o něj sešívaní v té době prali s italskou Regginou a špatný to nebyl, protože do Olympique Marseille ho o rok později nepochybně prodávali ještě za vyšší sumu.

Pod všemi nejdražšími příchody v rámci tuzemské nejvyšší soutěže jsou podepsána slavná pražská "S", což znamená, že Viktoria Plzeň, Baník Ostrava, Jablonec, Liberec či MLadá Boleslav ještě nikdy nerealizovaly obchod, který by atakoval pětatřicet milionů korun.

V TOP 12 nákupech figurují jen tři čeští hráči (kromě zmíněného Vachouška ještě Kadlec a Matoušek, u nějž se investice 40 milionů korun zatím nevrátila) a zbytek tvoří výhradně cizinci.

Ani ti se však mnohdy svým chlebodárcům nevyplatili a za všechny můžeme zmínit Turka Kayu, Izraelce Ben-Chaima nebo Rumuna Balutu, jenž je už nějakou dobu v maďarské lize.

Přestupovým králem zdejší branže je beze sporu rumunský reprezenant Nicolae Stanciu, jenž okupuje první dvě místa žebříčku. Zatímco na Letnou se před lety přesunoval z Anderlechtu za 96 milionů korun, Al-Ahli za něj od českého mistra utržilo ještě o pár milionů korun víc.

TOP 12 nejdražších nákupů v české nejvyšší soutěži:

(v milionech korun)

12. Štěpán Vachoušek (Slavia) - 34
11. Florin Nita (Sparta) - 35
10. Jan Matoušek (Slavia) - 40
9. Semih Kaya (Sparta) - 52
8. Alexander Bah (Slavia) - 61
7. Dávid Hancko (Sparta) - 61
6. Alexandru Baluta (Slavia) - 68
5. Václav Kadlec (Sparta) - 73
4. Tal Ben-Chaim (Sparta) - 76
3. Peter Olayinka (Slavia) - 83
2. Nicolae Stanciu (Sparta) - 96
1. Nicolae Stanciu (Slavia) - 100

TOP 10 hlášek 2020/2021: „Blíží se doba, kdy budeme na fotbalech a nebudeme vědět, jak to skončí. To snad nejde!“

Zdroj: IG účet @zongl_magazin