Jak poznat, že vás pes opravdu miluje? Některé znaky nejsou úplně zjevné

Přidat na Seznam.cz

Psi dávají svou lásku najevo mnoha různými způsoby. Některé jsou zjevné, ale existují i další, o nichž jste možná nevěděli. Přinášíme souhrn osmi znaků, podle kterých poznáte, co k vám váš pes cítí.

1. VŠUDE VÁS NÁSLEDUJE

Psi jsou smečková zvířata, takže se instinktivně rádi zdržují s lidmi a psy, kteří jsou jim nejblíže. Blízkost vašeho psa je proto známkou jeho lásky. Když vás pes následuje, je to proto, že vám důvěřuje a má vás rád. Drží se vás, protože se díky vám cítí v bezpečí.

2. OČNÍ KONTAKT

Psi někdy využívají oční kontakt jako způsob, jak určit dominanci. Pes alfa zírá tak dlouho, dokud submisivní pes neodvrátí pohled. Uvolněný až přimhouřený pohled v psích očích naopak naznačuje sympatie.

3. LEŽÍ ZÁDY K VÁM

Když je k vám pes otočený zády, dává tím najevo svou důvěru. Jedná se totiž o zranitelnou pozici, protože záda zvířete jsou jeho nejméně střeženou oblastí. Ať už váš pes spí nebo bdí, když je k vám otočený zády, můžete vědět, že je váš chlupáč ve vaší přítomnosti uvolněný.

4. VRTÍ SE

Všichni víme, že vrtící se psí ocas bývá známkou spokojeného psa. O spokojenosti našeho čtyřnohého přítele si však můžeme být zvlášť jistí, pokud vrtí celým tělem. Krouživé vrtění ocasem je nejvyšší známkou štěstí – je vyhrazeno pouze pro mimořádně vzrušující lidi a příležitosti.

5. OPÍRÁ SE O VÁS

Ať už jste to očekávali, nebo ne, vždycky je příjemné cítit váhu vašeho psa, když se o vás pomalu opírá víc a víc. Věděli jste ale, že je to také způsob, jak si váš pes říká o náklonnost?

6. RÁD SPÍ VEDLE VÁS

Pokud se váš pes rozhodne spát ve vaší posteli nebo přitulený na vaší hrudi, měli byste se cítit poctěni. Psi se totiž takto chovají pouze se svou smečkou – s těmi, kterým svěřují své bezpečí a svůj život.

I když se k vám nepřijdou přitulit, je skvělým znamením, když si váš pes zdřímne ve vaší těsné blízkosti. Zvířata při spánku polevují v ostražitosti, takže pokud se rozhodne podřimovat ve vaší blízkosti, můžete si být jisti, že vám váš čtyřnohý přítel důvěřuje.

7. NOSÍ DÁRKY

Možná si o psí hračce nemyslíte nic dobrého, ale pro vašeho psa je to jedna z jeho nejcennějších věcí. Když vám nějakou daruje při hře nebo jen tak, není to jen tak z nějakého důvodu. Dělí se s vámi o něco, co má rád.

8. VÍTÁ VÁS U DVĚŘÍ

Nemáte rádi, když vás váš pes divoce vítá u dveří, když se vracíte domů? Tím vším vrtěním ocasem a škrábáním vám ale ukazuje, jak moc mu na vás záleží.