InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Radomyšl bude hospodařit se schodkem přes 32 milionů

Rekonstrukce sokolovny je největší investiční akcí v Radomyšli. Do provozu by měla být uvedena letos v září.

Rekonstrukce sokolovny je největší investiční akcí v Radomyšli. Do provozu by měla být uvedena letos v září.

RADOMYŠL – Zastupitelstvo Radomyšle koncem loňského roku schválilo rozpočet na rok 2022 s výrazným deficitem. Ten bude činit přes 32 milionů korun. Počítáno je s příjmy 30,8 milionu korun a výdaji 63,5 milionu. Schodek je krytý rezervami, které ke dni schvalování rozpočtu (16. prosince) činily 48 milionů korun. „Navíc jsme si za velmi výhodných podmínek vzali úvěr 20 milionů, který využijeme na financování největší investice – rekonstrukci sokolovny, která bude stát kolem 40 milionů,“ upřesnil starosta Luboš Peterka.

 

Městys si v minulých letech vytvořil výraznou finanční rezervu, díky níž si může dovolit tak vysokou investici. Roli v dobrém hospodaření v minulosti hrály dva faktory, a to dynamický rozvoj městyse a vysoká úspěšnost při získávání dotací. „Rezervu je v současné době rostoucí inflace nejlepší smysluplně proinvestovat," zdůraznil Luboš Peterka. Co se týká zmíněné největší investice v podobě přestavby sokolovny, ta by měla být otevřena letos v září. „Bude zde restaurace ´Plzeňka´, multifunkční sál, několik separátních salónků a novinkou budou čtyři pokoje se sociálem v podkroví. Budova bude vybavena novou kuchyní a nejmodernějším osvětlením a ozvučením," přiblížil starosta.

V uplynulém roce probíhaly v sokolovně hlavně bourací práce, které vzhledem k tomu, že budova je stará přes 90 let, odhalily několik problémů, které stavbu prodraží. „Důležité je, že se do konce roku podařilo dokončit a zakrýt novou střechu," zmínil starosta. Promítlo se do této investice zdražení stavebních materiálů? Je reálné, že by plánovaná částka 40 milionů byla výrazně překročena? „Jelikož jsme stavbu vysoutěžili loni v červenci, kdy ceny materiálů byly ještě v normálu, byla vítězná nabídka dokonce ještě nižší, než rozpočet projektanta a ceny podepsané ve smlouvě již nelze měnit. V dnešní době by byla stavba určitě o několik milionů dražší," nastínil Luboš Peterka.

Kromě této akce jsou v plánu ale i další investice. Dojde například na rekonstrukci bytu a ordinace praktického lékaře. „Stávající paní doktorka odchází do důchodu a přichází k nám nová mladá lékařka. Významně chceme investovat do základní školy, pro kterou jsme vyčlenili 3,5 milionu korun, v místních částech plánujeme investice za 1,5 milionu a jeden milion jsme vyčlenili pro spolky a podobně," vysvětlil starosta.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace