Dnes Úterý - polojasno 21°C
Zítra Středa - oblacno 24°C
Úterý 4. 6. 2024
Svátek má Dalibor
Pražské drby
Co se v Praze povídá aneb Tak trochu jiný pražský bulvár
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Politika

Radní Kavalírek: Praha 5 má největší rozpočtovou úsporou v novodobé historii

O sto milionů korun (12,8 procenta) nižší provozní výdaje v roce 2022 prosadil radní Prahy 5 pro oblast financí Jan Kavalírek (TOP 09). Městská část to uvedla v tiskové zprávě.

„Všechny nás čeká finančně složitý rok s růstem cen energií a služeb. Městská část není výjimkou a musí si také stanovit výdajové priority. Chci, abychom měli štíhlý, efektivní a moderní úřad, který bude hospodařit maximálně šetrně tak, aby co nejvíce prostředků zůstalo na strategické investice a rozvoj naší Prahy 5. Jsem rád, že většina kolegů na zastupitelstvu můj záměr pochopila a rozpočet byl schválen,“ uvedl radní Kavalírek. 

Jen na snížení byrokracie, počtu úředníků a externích spolupracovníků podle něj ušetří městská část přes dvacet milionů korun. Dalších deset milionů pak na správě úřadu, provozu kanceláří, konzultačních službách a poradcích pro politiky. Další výrazné škrty jsou podle Kavalírka v oblasti PR a propagačních akcích, reprezentačních výdajích či na provozu IT. 

„Úspory se týkají oblastí, kde si musí umět úřad poradit, aniž by klesla četnost a kvalita jeho služeb. Jsem přesvědčený, že v každé veřejné instituci jsou rezervy, které je třeba v těžších dobách využít, i když to nikdy není populární opatření,“ dodal Jan Kavalírek s tím, že rozpočet městské části naopak posílí příjmy z investic volných finančních zdrojů. 

„Loni jsme se rozhodli vložit 400 milionů korun našich volných zdrojů do rukou profesionálů a další stamiliony na spořící účty. Byť jsou naše investice hodně konzervativní, zejména ve státních dluhopisech, tak očekávám výnos do deseti milionů korun pro letošní rok. Pro rozpočet Prahy 5 to není zanedbatelná částka,“ pokračoval. 

I díky úsporám si podle něj tak městská část může letos dovolit vyšší investice než loni v hodnotě přes přes 350 milionů korun. Mezi největší patří zateplení Polikliniky Barrandov, vybudování dvou domů pro seniory – Poštovka a Hlubočepy nebo revitalizace Chaplinova náměstí na sídlišti Barrandov. 

Řada investic je plánováno do oblasti školství. Zvýší se kapacity některých škol a třeba ZŠ Weberova čeká rekonstrukce bazénu. Připravuje se i rekonstrukce hřiště na Hořejším nábřeží, v Hlubočepech a dalších sportovišť. 

„Ušetřené peníze chceme naopak investovat do našich občanů a rozvoje Prahy 5 – do školství, rozvoje veřejných prostranství a parků, ale třeba i do posílení péče o zeleň, sociální oblasti nebo bezpečnosti. Nejde o peníze, které bychom takzvaně projedli, ale o investice, které se nám vrátí. V lepších životních podmínkách, moderním vzdělávání dětí nebo v péči o zeleň,“ uzavírá Jan Kavalírek. 


Autor: Cen

Starosta Martin Valovič zve sousedy z Prahy 10 na pivo do Waldesky

Dnes ve 13:01

Akce Na pivo starostou se bude konat v úterý 11. června od 18 hodin ve vršovické restauraci Waldeska. „Přijďte si užít příjemný večer, poznat své sousedy a přispět k dalšímu rozvoji naší komunity. K dispozici bude drobné občerstvení, dobře vychlazené pivo i nealkoholické nápoje,“ zve k setkání...

Zastupitelstvo Prahy 9 se sejde na šestém zasedání

30. května 2024 v 17:26

V úterý 4. června se bude od 14 hodin konat v zasedací místnosti v nové budově radnice v Sokolovské ulici 6. zasedání Zastupitelstva MČ Praha.

Městské části budou moci ovlivňovat technické řešení trasy vysokorychlostní železnice

29. května 2024 v 18:52

Na jednání pražského zastupitelstva byly minulý týden ve čtvrtek projednávány i body důležité pro Prahu 15. Městská část o tom informovala na sociálních sítích.

Zastupitelka Prahy 4 Sýkorová složila zastupitelský mandát, přestěhovala se

25. května 2024 v 18:11

Zastupitelka Prahy 4 Vladimíra Sýkorová (Piráti) složila zastupitelský mandát. Své rozhodnutí sdělila v pátek na mimořádném jednání zastupitelstva. Důvodem je změna trvalého bydliště, nebydlí už ve čtvrté městské části. Na její místo nastoupí náhradník za Piráty, kterým je Helena Buchtová. Podle...

Novým předsedou Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 1 je Jonáš Felkel

24. května 2024 v 16:20

Na svém zasedání v úterý 21. května zvolilo Zastupitelstvo MČ Praha 1 nového předsedu kontrolního výboru. Stal se jím zastupitel Jonáš Felkel (bez politické příslušnosti), který kandidoval za Praha 1 Sobě. Nahradil tak Pavla Čižinského rovněž z uskupení Praha...

10. mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 4 bude v pátek 24. května

20. května 2024 v 07:44

10. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 se uskuteční v pátek 24. května od 9 hodin v zasedacím sále č. 301 v budově historické Nuselské radnice v Táborské ulici č.p. 500.

Další články
Nahoru