Dnes Čtvrtek - skorojasno 19°C
Zítra Pátek - oblacno 20°C
Čtvrtek 9. 5. 2024
Svátek má Ctibor
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Gaydečka: Ostrovy byly zralé na definitivní konec, snad se je podaří zachránit
Ilustrační foto: archiv UI

Gaydečka: Ostrovy byly zralé na definitivní konec, snad se je podaří zachránit

Na včerejším jednání magistrátní výbor pro kulturu rozhodl o dotacích v kultuře pro letošní rok. Mezi žadatele se rozdělí celkem 368 milionů, což znamená meziroční nárůst o necelých 12 procent. Jako největší problém bylo na výboru diskutováno, že tradiční hudební festival United Islands of Prague letos nedostane od města žádné peníze. Pro červnovou akci, která je pro návštěvníky zdarma, by to pravděpodobně znamenalo po téměř dvou desítkách let existence zánik. K rozhodnutí výboru se na svém facebookovém profilu vyjádřil David Gaydečka, organizátor akce. Muž, který stojí i za mladším festivalem Metronome Prague.  

„Nebude se mi to vyprávět snadno, ale zase máme trochu adrenalin. Ne, že by poslední dva roky žádný nebyl. Covid necovid, snažíme se různě zachraňovat naše akce. Je jasné, že virus vnesl do všeho dost zmatku, různě narušil komunikaci, a že to všichni nějak stejně odneseme, a to ještě každý jinak. Nejprve tento týden přišel šok v podobě rozhodnutí grantové komise a výboru pro kulturu hlavního města Prahy poprvé po osmnácti letech nepodpořit United Island of Prague,“ napsal Gaydečka. 

„Kdyby to nebylo pár měsíců před akcí, pár měsíců po tom, kdy jsme letošní ročník začali chystat, kdyby to nebylo bez varování, vzhledem k tomu, že netrpíme nějakým pocitem sebedůležitosti, nezastupitelnosti United Islands of Prague, tato situace by asi běžela dost v míru a holt by festival skončil,“ pokračoval. 

Výsledek středeční bouřlivé diskuze na jednání kulturního výboru, při které se proti nepodpoře festivalu postavil například pražský zastupitel Martin Arden (Piráti), poslanec a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN) nebo třeba předseda výboru a zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL), vnímá ale Gaydečka tak, že nikdo z autorů nového grantového systému, že ani nikdo z těch, přes které samotný proces schvalování podpory hudebních akcí v Praze prošel, si tento výsledek nepřál.

„Proto děkujeme všem aktivním účastníkům diskuse, že došlo nakonec ke shodě členů kulturního výboru, že United Islands of Prague, jenž byl sice po středě zralý na definitivní konec, společně zkusíme zachránit. Obecně jsme optimisté, jinak bychom takto složitou akci pro pražské i mimopražské publikum letos ani nikdy předtím nepořádali,“ napsal Gaydečka. 

„Věřím tedy, že to nakonec dobře dopadne a jsem připraven se všemi, kterým by bylo líto Islands zničehonic pohřbít, ke spolupráci,“ dodal.


Autor: puc

Sídliště Petřiny pohledem studentů architektury

Včera ve 14:05

Petřiny pohledem studentů Fakulty architektury ČVUT z ateliéru Zmek– Krýzl – Novotný. Výstava ve výlohách Skleněného paláce v Praze 6. Vernisáž se koná 9. května v 17 hodin. Výstava trvá do 23. června.

Květnové Varhanní nešpory maltézských rytířů

Včera v 08:39

V rámci cyklu „Varhanní nešpory maltézských rytířů“ uspořádá Suverénní Rytířský a Špitální řád sv. Jana z Jeruzaléma, Rhodu a Malty a Společnost pro duchovní hudbu za finanční podpory radnice Prahy 1 v řádovém kostele Panny Marie pod řetězem v Lázeňské ulici v Praze 1 – Malé Straně v pondělí...

Haiku na Petřinách s Bělou Janoštíkovou

7. května 2024 ve 13:13

V úterý 14. května proběhne od 17 hodin v klubovně nově otevřené pobočky městské knihovny na Petřinách workshop zaměřený na tvorbu haiku. Haiku, poezie v japonském stylu, pomáhá udržovat v kondici paměť i slovní zásobu, kultivuje jazyk, pomáhá proti stresu.

Výstava Fotografie v Praze 14

7. května 2024 v 11:03

Ve čtvrtek 9. května bude v 17 hodin v Galerii 14 zahájena výstava fotografií studentů a absolventů Pražské fotografické školy.

V Galerii 1 je Humoreska

6. května 2024 v 10:42

Pondělní podvečer patřil v Galerii 1 dvojici přátel Miclovi a Miffkovi, kteří zahájili společnou výstavu s názvem Humoreska. Obrazy plné barev, humoru a příběhů můžete zhlédnout do 24. května. Kurátorkou výstavy je Renata Mužíková.

Web Prahy 10 získal ocenění

6. května 2024 v 08:54

Webové stránky desáté městské části www.praha10.cz se staly vítězem krajského kola 26. ročníku soutěže Zlatý erb 2024 o nejlepší webové portály.

Většina odpadu na fotbalových stadionech by se dala třídit

5. května 2024 ve 23:39

Příští týden začíná v Praze a Ostravě Mistrovství světa v hokeji. Kromě sportovní podívané to znamená horu odpadků, které lze v mnoha případech předejít. Podle analýzy, kterou dělal Institut Cirkulární Ekonomiky na fotbalových stadionech, pouhých 28 % směsného odpadu tvořil odpad, který do černé...

Výstava: Příroda kolem nás

4. května 2024 v 16:57

V atriu radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí se koná výstava Jana Sedláčka příroda kolem nás, která bude trvat až do 24. května.

Prosecká zastaveníčka se vrací do Parku Přátelství

3. května 2024 v 16:34

Praha 9 zve na Prosecká zastaveníčka do Parku Přátelství. Koncerty se budou konat od května do září vždy v úterý, začnou v 18 hodin a jsou zdarma.

Výtvarnice a malířka Andrea Králová v Novoměstské radnici

2. května 2024 v 10:21

Výstava obrazů a objektů kostýmní a scénické výtvarnice a malířky Andrey Králové Návraty se bude konat v přízemní galerii Novoměstské radnice v Praze 2 od 5. května do 2. června.

Z Encyklopedie Prahy 2: Vilém Blodek a Antonín Dvořák

1. května 2024 v 09:13

První květen, nejen lásky čas a svátek práce, ale také významný den Roku české hudby. Vzpomeňte na dva hudební velikány, kteří mají v tento den výročí. Oba žili ve stejné lokalitě, v Ječné a v Žitné ulici.

V Nosticově zahradě bude pokácena bříza

1. května 2024 v 08:25

Odbor životního prostředí a čistoty radnice Prahy 1uveřejnil na svých stránkách, že ve dnech 2. a 3. května bude v Nosticově zahradě ze zdravotních a bezpečnostních důvodů pokácena suchá bříza. Na podzim zde bude vysazen nový strom.

Ave Maria v kostele sv. Jana na Skalce

1. května 2024 v 08:09

V kostele sv. Jana na Skalce uslyšíte v rámci cyklu Ave Maria v neděli 5. května známá klasická díla. Během hodinového koncertu se vystřídají 3 sólistky skupiny Canta v doprovodu klavíristy a varhaníka Simona Yakimova.

Další články
Nahoru