Johnson věděl o večírku během lockdownu, tvrdí jeho bývalý poradce

Britský premiér Boris Johnson podle svého bývalého poradce Dominika Cummingse věděl o tom, že se v jeho rezidenci během celostátní koronavirové uzávěry chystal večírek. Cummings uvedl, že je ochotný to odpřisáhnout. Svého někdejšího nadřízeného tak obvinil ze lhaní v parlamentu, napsala agentura Reuters.

Novináři z britských médií doposud informovali, že v Johnsonově sídle v Downing Street 10 nebo na dalších místech se v období od května 2020 do loňského dubna konalo nejméně 11 společenských setkání. Šlo o období, kdy nejen v Anglii kvůli pandemii covidu-19 platila přísná omezení mezilidských kontaktů.

Johnson se minulý týden omluvil v parlamentu za to, že se předloni 20. května zúčastnil setkání, kam si lidé měli donést vlastní alkohol. Tvrdil ovšem, že myslel, že jde o pracovní schůzku. Dominic Cummings, architekt britského odchodu z Evropské unie a bývalý Johnsonův blízký poradce, z Downing Street odešel v atmosféře rozjitřených emocí v listopadu 2020. Nyní na twitteru uvedl, že premiér souhlasil s tím, aby se večírky konaly. "Nejen já, ale další svědci by odpřisáhli, že takto se věci děly," napsal Cummings.

Stanice ITV News minulý týden zveřejnila e-mail s pozvánkou, který před sešlostí chystanou na 20. května 2020 rozesílal Johnsonův hlavní tajemník Martin Reynolds. Pozvané žádal, aby "si přinesli vlastní alkohol". Cummings tvrdí, že nejméně dva lidé Reynoldsovi řekli, aby akci zrušil, a tajemník se radil s premiérem, zda se má konat. "Premiér souhlasil, že ano," napsal Cummings.

Johnsonův mluvčí ale dnes popřel, že by premiér o večírku z 20. května předloňského roku věděl. "Je nepravdivé tvrdit, že premiér o tom byl předem informován," řekl mluvčí.

Související

Více souvisejících

Boris Johnson Velká Británie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy