19. ledna 2022 • 19:00

Nové české jméno v biatlonu? Máma byla na ZOH, Červenka je Američan

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná jste to jméno při biatlonových závodech už zaznamenali: Václav Červenka (22). Jenže vedle něj nesvítila česká vlaječka, nýbrž americká. Syn bývalé československé olympioničky se narodil v Coloradu, první kroky na lyžích dělal v zámoří. I když v posledních letech trénuje v Česku, reprezentuje USA. V aktuální sezoně se poprvé podíval mezi elitu do Světového poháru, na olympijské hry do Pekingu mu to ale zřejmě neklapne.



Americký biatlon je v posledních letech trochu na ústupu. Kariéru ukončili medailisté z mistrovství světa Tim Burke či Lowell Bailey, nejlepší roky už má za sebou i veteránka Susan Dunkleeová. Vytáhnout tým USA zpátky do špičky by mohl pomoci Čechoameričan.

Václav Červenka patří mezi největší talenty amerického biatlonu. „Pořád jsem se pohyboval kolem závodů, to mě dovedlo k lásce k biatlonu. Na lyžích jsem stál hned, jak jsem začal chodit. Ve 13 letech jsem v centru zimních sportů Mt. Itasca v Minnesotě přešel od pouhého lyžování k biatlonu,“ popisoval své začátky pro biatlonmag.cz.

Že si našel cestu zrovna k biatlonu, není žádná náhoda. Jeho maminka Petra (za svobodna Nosková) reprezentovala Československo na olympijských hrách 1992 v Albertville, kde skončila na 60. místě v individuálním závodě. Tatínek Vladimír zase vedl americkou juniorskou reprezentaci.

Václav Červenka s otcem Vladimírem a Gabrielou Soukalovou
Václav Červenka s otcem Vladimírem a Gabrielou Soukalovou

Červenka se z velké části připravuje v Česku, patří do klubu v Novém Městě na Moravě. „Bydlím tu s babičkou a dědou. Před třemi lety jsem tady začal studovat gymnázium a zároveň trénovat,“ popisoval v roce 2018. Kamarádí se s vrstevníky Jakubem Štvrteckým či Vítězslavem Hornigem.

Má dvojí občanství, o reprezentaci Česka podle svých slov v mládí přemýšlel, ale nakonec zůstal u amerického týmu. V aktuální sezoně se poprvé objevil ve Světovém poháru. Na začátku sezony ve švédském Östersundu skončil na 106. místě v individuálu a na 74. místě po bezchybné střelbě ve sprintu.

Pak objížděl IBU Cup, mezi elitu se vrátil zase začátkem roku. V Ruhpoldingu dojel stoosmý ve sprintu a vyzkoušel si i štafetu (20. místo). Do americké nominace pro olympiádu v Pekingu se nedostal, trenéři dali přednost zkušenějším závodníkům. Čechoameričan Červenka je nicméně prvním náhradníkem.

V současné covidové době tak má stále slušnou pravděpodobnost na maminku Petru navázat.

Nominace USA na ZOH v Pekingu

Jake Brown
Sean Doherty
Paul Schommer
Leif Nordgren
Václav Červenka (1. náhradník)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud