Karlovarská nemocnice má moderní magnetickou rezonanci. Umožní rychlejší diagnostiku

20. leden 2022 08:55

Nemocnice v Karlových Varech zmodernizovala část radiologického vybavení. Změna se týká magnetické rezonance. Ta teď umožní rychlejší vyšetření i přesnější snímky.

Rychlejší a podrobnější vyšetření i ostřejší snímky – to vše nabízí moderní magnetická rezonance, kterou má nemocnice v Karlových Varech. Přístroj vyšetří v podstatě celé tělo. Podle primáře radiologického oddělení Jiřího Hofmanna denně podstoupí vyšetření desítky lidí.

Stále častěji lékaři vyšetřují pacienty v souvislosti s onemocněním covid-19. „V době covidové přibývá vyšetření srdcí, protože se ukazuje, že zasahují protilátky u mladších lidí srdeční sval, takže myokarditidy vyšetřujeme daleko častěji než předtím. Dále covid postihuje srážení krve, takže častěji vyšetřujeme mrtvice,“ řekl primář.

Původní magnetická rezonance byla stará přes deset let, přičemž běžná životnost je sedm let, a za sebou má přes 40 tisíc vyšetření. Vedení nemocnice přistoupilo k její modernizaci, protože pořízení zcela nového přístroje by bylo nákladnější a vyžadovalo by i značné stavební úpravy a delší omezení provozu.

Na zakoupení moderního přístroje za 20 milionů korun využila nemocnice dotace z programu React EU, která je ve výši sto procent. V roce 2021 nemocnice provedla přes 3000 magnetických rezonancí. V průběhu letošního roku ještě bude mít oddělení i nový přístroj CT.

Spustit audio