Na skialpy do Kaprunu Aneb Zimní vysokohorská příprava

Chcete vyladit formu na březnové či dubnové závody? A co takhle zkusit „namnožit krvinky“ při vysokohorské přípravě. V Alpách toho sice v závějích moc nenaběháte, proč ale nezkusit zvýšit vytrvalost na skialpech.

Nejeden světový vrcholový skyrunner je zároveň špičkový skialpinista. Ať už Kilian Jornet nebo třeba náš Ondra Fejfar. Tito dva vyrůstali na horách, a tak se to zdá jako naprosto logické. Když to ale pomáhá jim, proč nezkusit obout skitourové boty a nevyrazit do hor a spojit tak vytrvalostní přípravu spolu s dokonalými sjezdy?

Na vyzkoušení vám sice budou stačit české hory, jenže tu hrozí riziko nedostatku sněhu a tras tu není také není mnoho. Proto je oblíbenou destinací pro skialpy Rakousko. Není to tak daleko, jsou zde i značené trasy, a když vyrazíte s celou rodinou, můžete se rozhodnout, kdo bude brousit sjezdovky a kdo si dá něco výživnějšího.

Co je skitouring?

Skitouring je vlastně to, jak lyžování vypadalo na svém začátku. Kombinuje v sobě sjezd a pohyb podobný tomu na běžkách, jen díky speciálním „tulením“ pásům je možné stoupat i do prudkých kopců, při cestě nahoru přepnete boty a vázání na pohyb a nasadíte pásy, na kopci pak pásy sundáte, přitáhnete boty upnete patu do vázání a najednou máte pravověrné sjezdovky.

Co budete na skialpy potřebovat?

Sjezdové lyže, ideálně přímo skialpové, aby se do nich snadno uchytávaly pásy.

Boty s vázáním – Boty na první pohled vypadají jako klasické sjezdové, jenže mají speciální špičku, do které zapadnou trny vázání, a noha se tak hýbe podobně jako v běžkách, dokud ji nezapnete i do paty vázání. Pak už stačí jen dopnout přezku, bota ztuhne a najednou máte sjezdovky, na které jste zvyklí

Tulení pásy – pásy z opravdické tulení kůže se používaly kdysi, dnes jde o speciální syntetickou tkaninu. Umožní vám pohyb i do prudkých kopců. Začátečníci na nich i sjíždějí nebezpečná místa, musíte si ale uvědomit, že pak nemůžete využít hrany lyží, a ovládání je tak značně stíženo.

Kaprun, skialpový ráj

Kaprun je nejstarší rakouské ledovcové středisko. A právě díky ledovci tady máte vždy jistotu, že o sníh nebude nouze. Zaparkujete pěkně na sběrném parkovišti pod lanovkou, která vás vyveze až nahoru na Kitzsteinhorský ledovec. Ideální místo k ubytování je přímo na ledovci v chatě BSFZ Kitzsteinhorn. Odkud se dá skvěle začínat každá túra a navíc je odtud překrásný výhled na okolní alpské vrcholky.

První skutečné skialpové krůčky

Kaprun byla má první skialpová zkušenost mimo české hory a zážitek to byl opravdu nezapomenutelný.

Je ráno a my stoupáme od chaty směrem k vrcholu. Vidíme díky vánici sotva na pár metrů. Obcházíme skálu a Gabo, náš průvodce, na nás dává pozor, ať nesejdeme k nebezpečnému srázu. V čerstvém prašanu je postup sice pomalý, ale výživný, a tak jsem rád, že jsem se správně oblékl. Tři vrstvy jako na běžky, jen ta poslední je z Polartecu Alpha, k tomu pevné kalhoty a lyžařské rukavice. Ještě před rokem bych si vzal lyžařskou bundu a asi bych umíral na přehřátí.

„Bude se stmívat, výše už nejdeme, připravte se na sjezd!“ zastavuje nás Gabo a my poslušně zouváme lyže a sundáváme tulení pásy.  Na sebe ještě jednu větrovku, dolů to bude fičák. Vyrážím a zjišťuji, že se mi v prašanu nedaří zatáčet. Podaří se mi zastavit a v tom to vidím – nepřepnul jsem si boty na sjezd a tak jsem neměl vůbec kontrolu nad lyžemi. Přepínám a spouštím se dolů. Teď už je to paráda. Prašan kolem mě lítá a já si užívám první freeride v životě.

Druhý den ráno mě probouzí obrovská rána, vyskakuji z postele a dívám se z okna, co se děje. Venku je jako vymeteno. Čistá obloha, zasněžené vrcholky se zlatavě lesknou ve vycházejícím ranním slunci. Dochází mi to, horská služba po ránu odpaluje lavinové svahy. Je proto ráno zákaz vycházení.

Další výlety už ovšem máme s krásnou viditelností. Slunce, hory, sníh, co více si přát! Opět prošlapáváme prašan, tentokrát ale vidíme hory v celé kráse.

Pár výletů po okolí mi ukázalo, že hory dokážou být pěkně zrádné a jsem rád, že s námi byl zkušený horský vůdce Branislav Adamec, kterému nikdo neřekne jinak než Gabo.

Jak se připravit na skialpy:

Rady zkušeného horského vůdce Branislava Adamce:

1) Do hor byste se neměli vydávat bez dostatečných znalostí a zkušeností. Pokud je nemáte, najměte si horského vůdce

2) Vždy si zjistěte aktuální předpověď počasí + včetně historie pro daný region (oblast/ chatu)

3) Stejně důležitá je lavinová předpověď + včetně historie a její trend (je stabilní, stoupá, nebo klesá?)

4) Mějte v nabitém mobilu uložená telefonní čísla na místní záchrannou službu (při problémech nevolejte na klasická čísla jako 112 apod., ale přímo na místní horskou službu. Rakousko má číslo 140.

5) Všechny informace získané například z internetu si ověřte přímo na místě od místních lidí, chataře, bergretung a pod.

6) Mějte v telefonu rovněž stažené mapy nebo přímo túry, ideálně pomocí aplikací např. alpenvereinaktiv.com

7) Do mobilu si stáhněte rovněž aplikaci pro záchranou službu (notfall), a to na stránce bergrettung.tirol

A co musí kromě toho udělat horský vůdce?

1) Připravit si seznam túr podle výkonosti skupiny = mít maximum informací o délce, maximálním sklonu, orientaci a pod.

2) Znát výkonost skupiny, jestli ovládají lavinou problematiku a záchranu apod. Pokud ne tak je musí procvičit.

 

Benefity skialpinismu pro běžce: 

Máte rádi kopce a hledáte vytrvalostní přípravu k běhání v horách, ale nechcete se vzdát sjezdu? Pak je pro vás skitouring to pravé. Podobně jako na běžkách i zde zapojíte celé tělo. Můžete si ale zvolit i mnohem obtížnější terén, kam byste se s běžkami nikdy nepodívali. A nahoře pak zase sjedete dolů buďto po sjezdovce, nebo krásně freeridem. Je to svoboda, kterou vám jiný zimní sport nemůže nabídnout.

Text: Michal Hrabec | Foto: Archiv autora