Správci stop na Jizerské magistrále doporučují omezit noční běžkování. Lyžaři s čelovkami ruší zvěř

Pokud to půjde, nejezděte na běžky pozdě večer a v noci. K tomu vyzývají lyžaře správci stop na Jizerské magistrále společně s Lesy České republiky. Sportovci s čelovkami totiž v noci ruší zvěř. Situaci neprospívá ani to, že svítilny se dělají rok od roku silnější. Výzvou běžkařům chtějí provozovatelé magistrály předejít restrikcím, ze strany ochránců přírody.

Liberec Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvě upravená trať pro běžkaře ve Vysoké u Jihlavy

Čerstvě upravená trať pro běžkaře ve Vysoké u Jihlavy | Foto: František Jirků

Správci stop na Jizerské magistrále společně s lesníky apelují na běžkaře, aby nejezdili na lyže pozdě večer a v noci. Vyzývají lyžaře, aby na tratě pokud možno nevyráželi mezi 22. hodinou večer a šestou hodinou ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč správci a lesníci žádají běžkaře, aby v noci do stop nechodili? A co tomu říkají sami lyžaři?

Důvod je nasnadě. V horách totiž přibývá sportovců, kteří vyrážejí za pohybem po setmění, a ruší tím zvěř. Navíc čelové svítilny jsou stále výkonnější a to srnám a jelenům také nesvědčí. 

„Nárůst večerních běžkařů je markantní,“ říká Martin Kunc, ředitel společnosti Jizerská, která se o běžkařské stopy stará. „Rádi bychom předešli nějakému opatření, třeba od ochránců přírody. Prosíme tedy lidi, aby se snažili respektovat provozní řád magistrály,“ dodává.

Zvěři vadí nejenom ruch, ale především světlo. „Problém je v tom, že dneska ty čelovky už jsou často tak výkonné, že dosvítí na mnohonásobně delší vzdálenost, a tu zvěř stresují,“ vysvětlil mluvčí Lesů České republiky Martin Zajíček.

V noci navíc správci upravují rolbami trasy, a odklízí se i sníh na parkovištích. „Parkoviště jsou zatím otevřená. K dalším restrikcím by se přistoupilo v případě, kdyby to požadovali ochránci nebo Lesy České republiky,“ upřesnil nezávislý starosta obce Bedřichov Petr Holub.

Šárka Škapiková, Redakce ČRo Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme