InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co se povedlo? Kancelář Smart v Písku bilancuje rok

PÍSEK - Organizační složka města Písek – kancelář Smart Písek prosazuje využívání chytrých řešení a technologií k tomu, aby byl každodenní život lidí v Písku jednodušší, pohodlnější a čistší. Projektů, které její pracovníci v roce 2021 realizovali nebo se na nich podíleli, byla celá řada. Za zmínku určitě stojí například participativní rozpočet města. Jde o možnost občanů Písku rozhodovat o využití části prostředků z rozpočtu města.

 

Rozjezd participativního rozpočtu

„Neduhem pilotního ročníku z roku 2020 byla podmínka osobní identifikace, kvůli které museli zájemci o zapojení do projektu chodit na radnici. V tomto ohledu došlo v loňském roce ke zjednodušení, když naše kancelář zabezpečila možnost identifikace prostřednictvím tzv. e-identity. Tedy z pohodlí domova, bez nutnosti kamkoliv chodit," uvádí vedoucí kanceláře Smart Písek Miloš Prokýšek.

Úspory energií

Velkým tématem loňského roku byla energetika. S využitím dotace z ministerstva práce a sociálních věcí vznikla na jaře ve Smart Písek nová pracovní pozice energetický manažer. „Hlavním úkolem pro naše nové kolegy je především vyhledávání možných úspor energií v rámci subjektů spadajících do správy města Písek. Podílí se ale také na budování nových zdrojů energie, a to zejména v oblasti komunitní energetiky, které ve Smart Písek věnujeme velkou pozornost," vysvětluje Prokýšek.

Sdílená kola se ujala

Z oblasti mobility lze vyzdvihnout především pokračování sdílené cyklistiky. Zcela bezemisně se dalo od května do zhruba poloviny prosince po městě přepravovat na stovce bicyklů provozovaných společností Nextbike Czech Republic. Alternativní veřejná doprava po Písku se jednoznačně ujala. Svědčí o tom přes dvaadvacet tisíc uskutečněných výpůjček modrobílých jízdních kol. Takto cestovat po Písku bude možné i letos od dubna.
S přispěním kanceláře Smart Písek došlo také na rozšíření kulturní nabídky ve městě. Ve spolupráci se Sladovnou byla v jejích prostorách uspořádána zajímavá interaktivní výstava Urbania. Návštěvníkům umožňovala zajímavou formou nahlédnout do tajů fungování města.

Zájem o kurz pro start podnikání

Rozvoj podnikání zase podpořil projekt Podnikni To! Jednalo se o seriál kurzů určený zájemcům o podnikání. Ti se od zkušených lektorů – podnikatelů dozvěděli, čeho se v počátcích podnikání vyvarovat a co naopak vede k rychlejšímu dosažení cíle, tedy vlastnímu úspěšnému podnikání. „Účastníci se po několik podzimních týdnů setkávali v Městské knihovně Písek a naše kancelář zajišťovala bezproblémový průběh celého projektu. Zájem o kurzy byl nebývalý, proto mnohé určitě potěší, že bude v únoru letošního roku opět pokračovat," avizuje vedoucí Smart Písek.

Hlava v Písku se bude opakovat

Jednou z nejviditelnějších aktivit kanceláře byl pilotní ročník akce nazvané Hlava v Písku. Šlo o týdenní událost, která v závěru října veřejnosti umožnila poznat své město z jiné stránky. Kdokoli měl zájem, mohl se podívat na místa ve správě města, kam není za běžných okolností přístup. Lidé tak zavítali například do městské teplárny, kompostárny, úpravny vod, třídírny odpadu nebo se vypravili na komentovanou prohlídku po Píseckých horách. Jedním z bodů programu byla také oceňovaná přednáška klimatologa Václava Cílka. Velký zájem ze strany obyvatel i návštěvníků města o Hlavu v Písku zajistil její pokračování také v roce 2022.

Z pohledu kanceláře Smart Písek lze loňský rok zhodnotit jako úspěšný. „Zejména proto, že se přes komplikace způsobené hlavně pandemií podařilo rozšířit spolupráci s občany a posílit jejich zapojení do dění ve městě. A v tomto trendu máme v plánu pokračovat i v letošním roce," uzavírá Miloš Prokýšek.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    co na to PIRÁTI ,ti znají nějaké praktické výsledky ?
    Vždyť jsou to zprávy jako cvičení žáka 7c ZŠ

    Vloženo 27.1.2022 18:15:49

  • Vašek 

    Reagovat

     

    Co je funkční ? Ukažte praktické výsledky.

    Vloženo 27.1.2022 09:37:39

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace