Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mnichovský kardinál Marx se omluvil za sexuální zneužívání v církvi

Ze světa / kir / ČTK / 28. ledna 2022 9:45
Mnichovský kardinál Marx se omluvil za sexuální zneužívání v církvi

Kardinál Reinhard Marx
Autor: Wikipedia.org / Wolfgang Roucka / Creative Commons

Mnichov - Mnichovský kardinál Reinhard Marx se dotčeným a věřícím omluvil za utrpení a ztrátu důvěry v souvislosti se sexuálním zneužíváním v římskokatolické církvi. O rozsáhlém zneužívání i pochybení vysoce postavených církevních představitelů minulý týden vypověděla zpráva právních expertů, kteří zkoumali případy sexuálního zneužití dětí a mládeže v bavorské arcidiecézi. Marx, který vyzval k obnově církve, už loni požádal papeže Františka o propuštění z funkce, ten to ale odmítl. Tentokrát Marx už o odchod z funkce arcibiskupa nepožádal, zdůraznil ale, že na svém úřadě nelpí.

"Jsme svědky katastrofy," řekl včera Marx v Mnichově s poukazem na zprávu z minulého týdne. "Kdo ještě teď popírá systémové příčiny a vzpírá se nezbytné reformě církve v postojích a strukturách, výzvu nepochopil," prohlásil církevní hodnostář.

Osobní zodpovědnost nyní Marx vyvozovat nehodlá. Každý odpovědný má podle něj sám zkoumat, v čem se provinil a jaké z toho vyvodil důsledky.

Dvě pochybení při postupu ve dvou podezřelých případech zmíněná zpráva přisuzuje i kardinálovi Marxovi, který nezávislé vyšetřování spustil. Marx chtěl v loňském roce kvůli případům sexuálního zneužívání ze strany církevních představitelů jako arcibiskup skončit a přístup církve k těmto případům už dříve označil za "katastrofu". Jeho rezignaci ale odmítl papež František.

Kardinál připustil, že si sám vyčítá, že mohl jednat aktivněji a že je pro něj osobně neodpustitelné přehlížení zasažených. "Nebyl jsem a nejsem lhostejný," ujistil však.

Nutné jsou podle Marxe reformy. "Křesťanství v naší zemi nemá budoucnost bez obnovené církve," prohlásil. Po čtení zprávy byl prý znovu otřesen a šokován, především kvůli utrpení postižených, ale také kvůli pachatelům a obviněným a kvůli chování odpovědných.

Dokument, který má zhruba 1700 stran, označil na 500 případů sexuálního obtěžování a zneužití, kterých se údajně dopustilo 235 představitelů katolické církve, z nichž 170 byli kněží. V mnoha desítkách případů údajní útočníci pracovali v církvi i poté, co její špičky dostaly upozornění na sexuální obtěžování. Ve čtyřech případech sexuálního zneužití v letech 1977 až 1982, když vedl arcibiskupství v Mnichově a Freisingu, pochybil podle zprávy i kardinál Joseph Ratzinger, pozdější papež Benedikt XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 117)