Nadšenci vybudují v Chomutově hvězdárnu z kontejneru, ponese jméno rodáka

  8:24
Malá hvězdárna vznikne v dohledné době v Chomutově. Vybudovat ji chtějí místní nadšenci z astronomické společnosti a ponese jméno slavného chomutovského rodáka, fyzika, matematika a astronoma Františka Josefa Gerstnera.

Hvězdárna ponese jméno chomutovského rodáka, fyzika, matematika Františka Josefa Gerstnera. | foto: Astronomická společnost Chomutov

Stát má na prostranství u bývalého kina Oko, kde společnost pořádá několikrát do roka sledování noční oblohy. Půjde o jednoduchou stavbu z kontejneru, kde se budou moci astronomičtí nadšenci scházet a mít potřebné vybavení. Areál bude oplocený.

„Ve městě vznikne malý, ale významný objekt, který nám bude navždy připomínat nejslavnějšího chomutovského rodáka nejen jako astronoma, ale i jako projektanta první železnice na evropském kontinentě – koněspřežky z Českých Budějovic do rakouského Lince,“ uvedl iniciátor projektu Jaroslav Landa.

Součástí stavby budou tři zajímavé základní kameny. Největší z nich věnovalo Muzeum koněspřežky v Českých Budějovicích. Před několika lety byl pracovníky muzea odebrán z původního mostu při rekonstrukci koněspřežky nedaleko Dolního Dvořiště. Druhý kámen věnovala hvězdárna Klementinum v Praze.

„Na zdejší hvězdářské věži pracoval Gerstner po tříletém působení na hvězdárně ve Vídni. Kameny budou symbolem spolupráce a vzájemné podpory turistického ruchu,“ zmínil Landa. Třetí kámen pochází nedaleko místa, kde stával v Chomutově rodný dům F. J. Gerstnera.

Společnost získala na výstavbu hvězdárny 600 tisíc korun z participativního rozpočtu Chomutova, v rámci něhož rozhodují o rozdělení části městských peněz obyvatelé. Projekt musí být hotov nejpozději do dvou let.

Autor: