Klienti pobytových sociálních služeb si od března připlatí. Stát plánuje zvýšit maximální platby za stravu a pobyt

31. leden 2022 10:42

Lidé žijící v domovech pro seniory si od března připlatí. Stát plánuje navýšit úhrady za stravu a pobyt v pobytových sociálních službách. Cena může stoupnout až o 20 procent.

Ředitelé domovů pro seniory na Mostecku i Chomutovsku už po změně volali dlouho. Stát totiž ceny navyšoval naposled před sedmi lety. Od té doby zdražila energie i potraviny, důchody naopak rostly. Někteří klienti ale přesto na vyšší stravné a pobyt mít nebudou.

„My máme za ubytování maximum 210 korun za den na klienta, u stravy pak to je 170 korun. Po té novele to bude 205 korun na stravu a 250 korun na ubytování,“ popisuje navýšení úhrad za stravu a pobyt v sociálních službách Vladimír Vopelka, ředitel domova pro seniory v Litvínově na Mostecku a předseda krajské Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

Klienti domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem si tak od března měsíčně připlatí zhruba 2300 korun.

Podle Vopelky jde o skokový nárůst, který pokryje současný růst cen energií i potravin. „Je to vlastně skokové – kdyby to od roku 2014 bývalé vedení ministerstva neblokovalo, mohlo to být postupně navyšované valorizací a nemuselo to být teď třeba o 20 procent,“ vysvětluje Vopelka.

Pokud klient nemá na úhrady pobytu peníze, musí je za něj doplatit rodina, nebo zřizovatel

Podle vedení pobytových sociálních služeb už teď nemá na úhrady zhruba 10 procent klientů, po navýšení to bude ještě o 5 procent více.

Každému klientovi musí zbýt po odečtení všech nákladů na stravu, pobyt a služby 15 procent z výše jeho důchodu. Za klienty, kteří nebudou mít na platby, má úhrady doplácet buď rodina anebo zřizovatel.

„Ten zbytek bychom měli buď požadovat od jeho rodiny, nebo to hradí zřizovatel. Nemůže a nesmí to být v žádném případě důvodem pro ukončení služby,“ shrnula ředitelka městského ústavu sociálních služeb v Chomutově, Alena Tölgová.

Klienty domovů pro seniory, kteří nebudou mít na zvýšené úhrady, eviduje i Městská správa sociálních služeb v Mostě.

„V roce 2021 jsme měli celkem 7 uživatelů, kterým jejich příjem nepostačoval na krytí plné výše úhrady. To pro nás znamenalo náklady ve výši zhruba 10 000 korun. Letos, po navýšení, se to bude týkat 15 klientů. Náklady pro nás přitom budou zhruba ve výši 20 000 korun,“ doplnil její ředitel Luboš Trojna.

Většina oslovených domovů pro seniory si nebude po navýšení úhrad účtovat maximální možnou cenu za stravu a pobyt.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související