Brno-střed nájemcům nebytových prostor odpustí inflaci

Brno, 31. ledna 2022 – Rada městské části Brno-střed dnes schválila odpuštění navýšení letošního nájemného o inflaci za roky 2020 a 2021 pro nájemce komerčních nebytových prostor, které má městská část ve správě. Odpuštění se týká například obchodů, provozoven služeb, kaváren, restaurací a dalších podniků. Závěrečné rozhodnutí pak bude na zastupitelstvu městské části 9. února.

penize najem inflace

Výše nájemného nebytových prostor každoročně podléhá úpravám podle průměrné výše inflace. Ta za loňský rok činí 3,8 %, za rok 2020 činila 3,2 %.

„Nájemci našich nebytových prostor jsou již od první epidemiologické vlny koronaviru na jaře 2020 ve velice obtížné situaci způsobené uzavřením nebo omezením provozu. Nyní k tomu přibyl i růst cen spojený se zvyšující se inflací a skokové zdražení cen energií. Chceme, aby centrum města zůstalo živé a aby stávající podniky přežily toto obtížné období. Zároveň si chceme udržet stabilní a ověřené nájemce,“ uvedl hlavní motivy pro tento krok Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed. Odpuštění letošního navýšení nájemného o inflaci by se mělo dotknout celkem 390 nebytových prostor, například obchodů, provozoven služeb, kaváren, restaurací a dalších.

„Pokud zastupitelé schválí náš návrh, odpustíme za letošní rok nájemcům nebytových prostor 3,46 milionu korun. V loňském roce jsme již schvalovali odklad navýšení nájmů o inflaci 3,2 %, nyní bychom chtěli prodloužit i toto prominutí o další rok, nájemci tedy ušetří celkem 5,61 milionu korun,“ doplnil Roman Kotěra (ODS), 3. místostarosta městské části Brno-střed, do jehož gesce spadají nebytové prostory, rozpočet a financování.

V loňském roce měli nájemci nebytových prostor také možnost požádat o 50% slevu z nájemného po dobu pěti měsíců. Městská část Brno-střed jim tak na nájemném prominula v součtu téměř 11 milionů korun.

 


Související články:

Lema Clinic úspěch ocenění globální cenou

Kvalita zdravotní péče a hodnota poskytovaná pacientům jsou měřeny nejen úspěchem nabízených léčebných metod, ale také pověstí v odvětví. Lema Dental Clinic zaznamenala mimořádný úspěch získáním ocenění „Nejlepší zubní klinika v Evropě“ v roce 2023. Nacházející se v srdci Istanbulu, Lema Clinic obdržela toto prestižní ocenění jako důkaz svých vysokých...