Reklama:
NOVINKA: Black Dragon Ultra Stim Pre-workout
Extrémní stimulace & maximální soustředění.
Tohle chcete zažít! Více zde.

Dominik Kopečný - rozhovor s nejlepším juniorem u nás?

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Osobnosti

Jaroslav Jeníček: "U mě to není o genetice, ale o dřině."
Když řeknu, že Vám dnes přináším rozhovor s jedním z největších talentů tuzemské scény, asi každého pár jmen napadne. Myslím si ale, že můj dnešní respondent, který je věkem teprve junior a jmenuje se Dominik Kopečný, moc často mezi Vašimi odpověďmi nezazní. Dominik září mezi juniory na zahraničních soutěžích v asociaci NPC, disponuje velkým množstvím svalů, které je symetricky rozmístěno, a vždy se prezentuje skvělou připraveností. To je důvod, proč chci být první, kdo s ním udělá rozhovor a seznámí Vás se jménem, které byste si možná měli zapamatovat. Protože tohle jméno budete vídat na medailových příčkách stále častěji. Dámy a pánové, seznamte se - Dominik Kopečný.

Soutěžní úspěchy Dominika Kopečného:
Fitparade 2021 (Maďarsko) - 2. místo junioři, 5. místo muži do 90 kg
NPC World Festival Poland 2021 - 1. místo junioři, 4. místo novice men, 4. místo muži do 90 kg
WorldWide Classic Spain Regionals 2021 - 2. místo junioři, 5. místo muži do 90 kg
Pro Qualifier Ben Weider Spain 2021 - 1. místo junioři
Mr. Universe NABBA 2019 - 1. místo junioři
RLS Prague NABBA 2019 - 1. místo junioři
Austria Cup NABBA 2019 - 1. místo junioři
Mistrovství Evropy NABBA - 1. místo junioři
RLS Prague NABBA 2018 - 3. místo junioři, 3. místo muži

Dominiku, ty jsi pořádně úspěšný závodník, ale mám pocit, že tě zatím málokdo zná. Představ se nám prosím.

Jmenuji se Dominik Kopečný a je mi 23 let. Pracuji jako trenér a recepční v brněnském Gold's Gymu. Soutěžní hmotnost na posledním závodě, který se konal ve španělském Alicante, byla pouhých 83,8 kg. To byla má asi životní forma. Momentálně se nacházím v objemové fázi, kterou jsem začal před dvěma týdny. Aktuální váha je 96,6 kg na lačno.

Jaké byly tvé začátky zvedání?

Poprvé jsem navštívil fitko, když jsem odešel z Jindřichova Hradce do Brna na střední školu. Byla to malá posilovna na internátě, kde jsem nějakou dobu pobýval. Na závody jsem šel až po čtyřech letech cvičení. Nyní cvičím zhruba sedm let. S růstem to šlo a stále jde prakticky samo. Vždy jsem rostl rychleji než moji kamarádi. To je asi hlavni důvod, proč jsem zkusil i závodit. No a myslím, že jsem udělal dobré rozhodnutí. Informace jsem získával skrz internet. Sledoval jsem videa Martina Mestera a Slávka Vinogradova a pak jsem se ptal lidí v posilovně, kteří vypadali ze všech místních cvičenců nejlépe.

S tvojí výškou by ti seděla kategorie do 212 liber úplně ideálně. Je to plán? A kdo se ti tam nejvíc líbí z poslední doby?

Ano, jednou bych v této kategorii chtěl závodit a zkusím se v ní prosadit. Poslední dobou jsem začal sledovat Shauna Claridu. Má krásné tvary a i při jeho malinkém vzrůstu tam pěkně všechny kosí.

Většina z nás amatérských závodníků se prezentuje v IFBB pod SKFČR. Ty jsi ale dříve působil ve federaci NABBA. Co tě k tomu vedlo?

Do NABBA mě přivedl můj bývalý trenér Milan Kinc. Ano, jak říkáš, v Česku o NABBA prakticky nepadne jediné slovo. To je hlavní důvod přechodu do NPC. Co se týče NPC, nedá se to absolutně srovnat s jakoukoliv jinou federací, natož s NABBOU. Vše je minimálně o třídu výš…

Dominik Kopečný coby vítěz Mr. Universe Juniors 2019

Mimochodem, jak je to v NPC se startovným a obecně náklady za takový víkend?

Záleží, jaký je to závod. Regionální startovné jedné kategorie se pohybuje kolem čtyř až sedmi tisíc korun. Pro Qualifier už je o něco dražší, tam vyjde jedna kategorie sedm až deset tisíc, ale zase bojuješ o profi kartu, takže se to hezky kompenzuje.

Jak pod Milanem Kincem probíhala příprava? Naznač nám jeho finty.

Každý, kdo zná Milana, ví, že příprava pod ním je doslova ždímání těla. Holt si s ním tu formu musíš vytrpět a vydřít. Velké množství kardia, těžké tréninky, málo jídla a skoro žádný odpočinek...

Teď jsi ale pod křídly Viktora Hella. Další velké jméno brněnské kulturistiky. Proč došlo k té změně? Jaké změny pro tvou přípravu znamená tohle vedení?

K Vikimu jsem přešel z jednoduchého, přesto lehce pochopitelného důvodu. Vždy jsem se s ním vídal v posilovně a chodil si pro rady. I když jsem v tu dobu byl pod Milanem… Ale hlavní důvod byl ten, že jsem viděl výsledky jeho svěřenců a způsob jeho přípravy. Hlavně se vídáme prakticky každý den, tak mě má hezky pod dozorem a konzultujeme spolu každou prkotinu.

Dominik Kopečný s trenérem Viktorem Hellem v brněnském Gold's Gymu

Působíš pracovně v Gold's Gymu, kde i sám trénuješ. To je samozřejmě pojem. Jaká tam panuje atmosféra? Z videí to vypadá na suprově vybavenou tělocvičnu.

Atmosféra v Gold's Gymu je nepopsatelná, to si člověk musí sám zažít. Hlavně sem chodí stálí členové, kteří se znají, a tím se odlišuje od ostatních fitek. Zde prostě nepotkáš různé "exoty", kteří si do fitka přijdou zaházet s činkami, ty následně neuklidí a už je nikdy neuvidíš. A jak říkáš, posilovna je opravdu naplněná různými stroji, které se jen tak nevidí. Prostě musíš přijet a vyzkoušet!

Já na trénink určitě přijedu, ostatně už jsme domluveni. Jaký trénink je tvou poznávací značkou, ve kterém máš skryté finty a dokázal bys mě nejvíc utavit?

Jasně! S tím tréninkem už dlouho počítám. Já jsem známý tím, že se snažím svaly opravdu poctivě procítit, pomalé a mačkací opakování v plné svalové kontrakci, ale poslední dobou jsem zařadil podobné principy, které využívá Honza Turek, což jsou cluster sety a podobné vychytávky.

Jak jsi na tom s kardiem v objemové fázi?

Já mám dělat kardio po každém tréninku pouze patnáct minut v objemové fázi i v dietě. Mám ho dělat kvůli zdravému srdci, ne kvůli spalování tukové tkáně.

Ty jsi aktuálně na začátku objemové fáze. Na jakých hodnotách jste začali a kam by ses s váhou chtěl posunout?

Momentálně mám nějakých 290 g bílkovin, 400 g sacharidů a asi 70 g tuků. Váhu neřeším, ta je mi vcelku ukradená. Je mi jedno, kam až dosáhne. Momentálně se soustředíme jen na to, aby to stále dobře a kvalitně vypadalo. Což si myslím, že zatím vychází.

Je tvá strava něčím specifická?

Má strava je podle mě založena na stejném principu a nijak se neliší od ostatních kulturistů. Jen mám teď každý týden povolené jedno cheat jídlo, které mám zařadit jako jedno z posledních během dne, kvůli doplnění mastných kyselin a soli.

Dominik Kopečný - aktuální forma (leden 2022)

Jak to máš s doplňky výživy? Na co nedáš dopustit?

Mezi doplňky užívám pouze ty základní, což je pro mě protein, který neberu jako doplněk, ale jako pevnou část stravy. Dále kvalitní multivitamín, omega 3 mastné kyseliny, vitamín C, magnesium a nějaké NO produkty před tréninkem, jako je například citrulin, arginin. Docela ve velkém množství užívám glutamin a během tréninku piju BCAA.

Obliba BCAA u závodníků v poslední době klesá. Aspoň to tak vnímám z rozhovorů z posledních let. Často je vyměňují za EAA nebo prostě tento druh aminokyselin nesuplementují. Ty je užíváš. Vysvětlit bys nám jejich benefity?

Samozřejmě, rád ti to vysvětlím, já je užívám hlavně skrz zvyk, prostě jsem zvyklý mít během tréninku nějaké sladší pití, zároveň mi to během diety pomáhá udržet si chutě na uzdě. EAA jsou za mě lepší užívat v dietě, protože během této fáze nemáš dostatek živin a jsi v kalorickém deficitu, během objemu máš všeho dostatek, tak jsou za mě zbytečné. Když už po nějakém takovém produktu sáhnout, tak právě po BCAA, protože tyto tři větvené aminokyseliny nejsou obsažené v tak velkém množství v potravě jako to zbylé spektrum, které se nachází právě ve zmíněných EAA. Jejich hlavní benefit je ochrana svalové hmoty, která se během tréninku narušuje.

Aktuálně máš za sebou odpočinkovou fázi. Co to vlastně znamená?

Já jsem po závodech držel prakticky dietu a zařadil jsem menší množství masa, aby si trávení více odpočinulo. Záměr pozávodní diety byl ten, aby tělo bylo více hladové po větším množství živin, které bude následně v objemové přípravě využívat, no a hlavně abych neotekl a nenabral zbytečné množství tukové tkáně. A samozřejmě jsem si nechal udělat po určité době krevní testy, které vyšly na výbornou. To je důležité po tom všem, co tělo musí snést během přípravy. Jinak tréninky jsou stále stejné, já nikdy neměním styl cvičení s ohledem na fáze, ve kterých se zrovna nacházím. Dá se říct, že cvičím pořád stejně.

Jedna sezóna ti skončila, ale další už se ti blíží. Kdy a kde tě pravděpodobně budeme moc vidět?

Jako hlavní závod bych chtěl využít amatérskou Olympii ve Španělsku v kategorii juniorů, dokud jím stále jsem. No a další závody zatím naplánované nemám, necháme se překvapit.

My se tedy necháme překvapit. Ale nedá mi to a musím se zeptat, jestli se neplánuješ ukázat v srpnu českým fanouškům na EVLS Prague?

Chtěl jsem se ukázat už vloni, ale bohužel se konala jen profesionální část. Pokud budou finance a forma bude stále nějak vypadat, tak by to mohlo být reálné. Ale jestli bude amatérská Olympie už v červnu, tak nevím, zda budou další dva měsíce v přípravě reálné. Ale samozřejmě domácí publikum by byla jedna velká paráda. Uvidíme, vše je ve hvězdách…

Kolik týdnů ti většinou trvá příprava?

Objemová fáze většinou dva až tři měsíce a dieta též v podobném časovém rozmezí. Takže mluvíme o necelém půl roku.

Dominik Kopečný - aktuální forma (leden 2022)

Jak tvá dieta probíhá? Funguješ na konstantních "makrech" a postupně snižujete nebo využíváte sacharidových vln?

Většinou si dáme nějaké rozmezí makroživin a poté ubíráme či přidáváme. Vše děláme podle toho, jak tělo reaguje a vypadá.

V posledním týdnu před závody je povětšinou období tzv. superkompenzace. Na čem a v jakém množství jsi naposledy plnil svaly?

Já většinou plním svaly na rýži, rýžových chlebících a ovesných vločkách. Stejně tak i v den závodu. Během závodního dne nejím ani rychle cukry, vše jsou pouze polysacharidy. Množství je většinou 500 - 700 g sacharidů za den.

Co ty a regenerace? Věnuješ se něčemu speciálně?

Má regenerace je většinou dostatečný spánek a kvalitní strečink po tréninku. No a samozřejmě vyvážená strava a částečná suplementace doplňků výživy.

Ty jsi objektivně jeden z největších talentů té mladé scény. Jak je to se zájmem? Oslovují tě firmy na spolupráci?

V první řadě ti chci opravdu poděkovat za to, jak jsi mě právě popsal. No a s tím oslovováním od různých firem mám zatím smůlu. Asi to bude hlavně tím, že nejsem moc známý a tyto firmy o mé existenci prakticky ani netuší.

Popularitu si každý může vybudovat sám. Dnes je YouTube channel a hlavně fungující Instagram základem, pokud chceš být vidět. Řekl bych, že toho úplně nevyužíváš. Máš v plánu se na to víc zaměřit?

Ano, mám to také v plánu. Pomalu, ale jistě se už něco málo připravuje… Myslím, že se budete mít na co těšit.

Je někdo, komu bys chtěl na závěr poděkovat?

Převážně chci poděkovat tobě, že sis na mě udělal svůj volný čas. Dále čtenářům Ronnie.cz, kteří budou tento článek o mé maličkosti číst a něco málo se konečně dozvědí. No a hlavně mé rodině a všem, kteří mě v tomto sportu podporují jak finančně, tak psychicky.

Dominikův jídelníček v tréninkový den
pořadí jídel složení
1. jídlo 40 g vloček
60 g rýžová mouka
50 g protein
30 g oříškové máslo
2. jídlo 70 g rýže
maso
3. jídlo
(předtréninkové)
40 g vloček
60 g rýžová mouka
50 g protein
4. jídlo
(potréninkové)
80 g rýžové kaše
40 g proteinu
5. jídlo 70 g rýže
maso
6. jídlo 70 g rýže
maso
7. jídlo 50 g vloček
250 g tvarohu
20 g proteinu
30 g másla
Pozn.: Denní celkový příjem masa je 500 g.

Rozdělení partií v systému 4+1
pořadí tréninků partie
1. trénink ramena, biceps, břicho
2. trénink hamstringy, hýždě, lýtka, paže
3. trénink prsa, triceps, břicho
4. trénink kvadricepsy, adduktory, paže
5. trénink záda, lýtka, břicho

Dominikův běžný trénink (kvadricepsy, adduktory, paže)
cvik provedení cviku
1. hacken dřep 1. a 2. série 20 - 25 opakování
3. série: 70 % maximální váhy do selhání, 20 s pauza a ještě jednou do selhání
4. série: stejná jako 3. série, jen ještě o jednu sérii navíc
2. čelní dřep 4x 8 - 12 opakování
3. předkopávání 4x do selhání s 60 % maxima
1x třikrát shazovaná série do selhání
4. dřep v multipressu 2x cluster set
5. addukce 1. a 2. série 20 - 25 opakování
3. série: 70 % maximální váhy do selhání, 20 s pauza a ještě jednou do selhání
4. série: stejná jako 3. série, jen ještě o jednu sérii navíc
6. libovolný cvik na biceps 3 série na prokrvení
7. libovolný cvik na triceps 3 série na prokrvení



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

01.02.01:07Zodiak411 - Tak víš co, Morava je krásná, ta jižní dvojnásob, máme tu ..
31.01.23:34petrpolak - V Brně se líhne talent za talentem, viď Šimone? Asi přízni..
31.01.19:30Zodiak411 - Moc pěkný rozhovor. Dominika jsem až do tohoto rozhovoru n..+1
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJak na to: Indoor Rowing aneb jak se...
mohyla64 (11:33) • už nějaký čas vesluju na trenažeru. nevěděl jsem, jakou vzdálenost jsem ujel, ale teď m...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
tunerking (07:35) • Oba dva jsou šampioni :) zbytečné hejty a porovnání. patří mezi světovou špičku a to, ž...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Mindandbody (14:24) • Hold nastal problém, když očekávání, která se okolo určitých závodníků (resp. závodníka...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Paulie02 (14:10) • Ohodnotim poradne az po dalsi soutezi. Milan mus mit top formu jinak nema zadnou sanc...
magazínNew York Pro 2024 - výsledky a fotogr...
Deny01 (11:50) • @ironfighter A ty si myslíš, že Milan neví jak se situace má? Je inteligentní a evi...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie