facebook LinkedIN LinkedIN - follow
Aktuality -> IT společnost - 1. 2. 2022 - Ing. Lukáš Grásgruber

Dnes začíná platit zákon DEPO, který prohlubuje elektronizaci veřejné správy v Česku

Dnešním dnem vstupuje v účinnost tzv. zákon DEPO. Zákon, který loni v červnu přijala Poslanecká sněmovna, mění přes 160 právních předpisů a prohlubuje elektronizaci veřejné správy v zemi. Zásadní úpravy se díky zákonu dočkala mimo jiné také oblast státem regulovaného cloudu. Od 1. 2. 2022 si může veřejná instituce pořídit pouze takovou cloudovou aplikaci, která je zapsána v katalogu cloud computingu vedeném Ministerstvem vnitra. Používání současných, v katalogu nezapsaných systémů, je časově omezeno do konce roku 2023.



Úřady mají také od dnešního dne povinnost publikovat data ze své úřední desky ve strojově čitelném formátu v Národním katalogu otevřených dat. To přispěje k větší transparentnosti jednání veřejných institucí. Data také mohou sloužit k dalšímu zpracování nevládním organizacím i soukromým firmám. Novinky čekají úředníky také při práci s digitálními dokumenty. Nově je povinné (mimo už stávající případy) opatřovat kvalifikovanou elektronickou pečetí a časovým razítkem i tzv. „Osvědčení o digitálním úkonu“, které musí být automatizovaně vystaveno na každý úspěšně realizovaný digitální úkon.

Metadata z úřední desky jako otevřená data

Významných změn dozná také oblast elektronických spisových služeb. Jejich dodavatele čeká atestace, která má zajistit shodu všech systémů s legislativou a národním standardem. Ovšem zřejmě ne tak rychle, jak zákon DEPO určoval. Vláda schválila a postoupila Parlamentu návrh novely, která odloží účinnost pravidel atestace na 1. červenec 2023.

„Ačkoliv široká veřejnost dopady nově platných pravidel okamžitě nepocítí, z pohledu českého eGovernmentu je dnešní den významným milníkem,“ říká Vladimír Přech ze společnosti GORDIC. „Úřady sice dostaly nové povinnosti, ale myslím, že z dlouhodobého hlediska ocení vyšší komfort práce v bezpečně digitalizovaném prostředí. Nyní jde hlavně o to, uvést všechny změny důsledně do praxe,“ dodává Přech.

Zákon má postupnou účinnost, některé jeho důležité části začnou platit až v průběhu dalších let. To se týká například rozšíření počtu uživatelů datové schránky o všechny podnikající osoby od roku 2023, nebo například kontrola řidičů bez nutnosti prokazovat se řidičským průkazem. Všechny obce budou muset nejpozději k 31. prosinci 2023 přejít na elektronický způsob vedení spisové služby se všemi zákonnými náležitostmi. Školy čeká stejná povinnost o rok později.


 
  

- PR -

Jak si vedou české firmy v kybernetické bezpečnosti

Praktické zkušenosti z oblasti etického hackingu a penetračního testování


Komplexní zabezpečení pod­ni­ko­vé infrastruktury, počínaje výpočetními systémy přes úložná řešení, až po komunikační linky není jednoduchá záležitost. S větší či menší úspěšností se o to snaží každá organizace.

  

- PR -

Wittmann zálohuje a chrání svá data s Acronis Cyber Protect Cloud

Skupina WITTMANN Group se sídlem ve Vídni působí na celém světě. Prostřednictvím 10 výrobních závodů v 6 zemích a 37 poboček je zastoupena na všech důležitých světových trzích plastikářského průmyslu.