Poslední roky krátkého života génia Franze Schuberta

1. únor 2022

Když se Antonína Dvořáka při jeho působení v Americe novináři ptali, který skladatel je mu nejbližší, prohlásil bez rozpaků  - Franz Schubert! Zveřejnil tehdy rozsáhlou studii, ve které předpověděl, že Schubertova sláva poroste po celé 20. století. Nemýlil se. Dnes je Schubert muzikology považován jako Beethovenův rival. Stejně jako on je autorem 9 číslovaných symfonií.

Vrcholná Velká symfonie C dur, na které Schubert pracoval s velkou snahou a pozorností mnoho let, byla objevena až 11 let po Schubertově smrti Robertem Schumannem. I mnohá další díla čekala na svoje uvedení až desítky let po autorově odchodu. Skladatel Johannes Brahms se také zasloužil o první souborné vydání Schubertových skladeb včetně symfonií v roce 1884.           

Muzikolog a spisovatel Vojtěch Kyas se většinu svého profesního života věnoval životu a dílu Franze Schuberta a dospěl k mnoha pozoruhodným pohledům a souvislostem, které život a dílo geniálního skladatele otevírají v nevídané šíři.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.