QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zemědělci se bouří, chtějí vyjednávat o rozdělování dotací

02.02.2022 9:44

Zemědělci především z větších podniků protestují proti změnám v rozdělování dotací. Chtějí stejné podmínky pro všechny. Středeční protesty byly ovšem odloženy, premiér Petr Fiala jejich prosby vyslyšel a chce vyjednávat.

sklizen_obili_Alimex Nezvěstice

„Za minulé vlády byly nastavené podmínky kompromisem a tyto odsouhlasené podmínky se během konce roku 2021 rapidně změnily v neprospěch větších podniků, které zásobují obyvatelstvo této země. Zásoby do velkých obchodů a supermarketů pramení právě z velkých zemědělských podniků, a pokud bude tento nový pozměněný plán odsouhlasený, je konečná,“ popisuje situaci ředitel okresní agrární komory Plzeň-jih a ředitel zemědělského svazu Plzeň-jih Jiří Tomec.

V případě schválení změn v rozdělování dotací nastává pro velké zemědělské podniky téměř zničující situace. Zemědělci by situaci finančně nemuseli zvládnout a byli by nuceni podniky prodat či dát do exekuce. Základní potraviny by pak do obchodů dodávaly hlavně zahraniční firmy. „Jsem si jistý, že nikdo z obyvatel nechce, aby naše potraviny v supermarketech byly závislé na dovozu, například z Polska. Je důležité, aby byla především veřejnost na naší straně a stála za našimi českými potravinami, aby se do Čech nesvážel odpad z Evropy,“ uvádí Jiří Tomec.

Hlavní cíl protestu je nastavit stejné podmínky pro všechny zemědělce bez ohledu na to, kolik hektaru půdy vlastní. „V dnešní době je u nás tak vynikající kontrolní činnost, včetně veterinární správy, hygieny či životního prostředí, že zde nelze vyrábět nic špatného a měli bychom si za tím stát. Každá země by měla mít svým způsobem jistotu v soběstačnosti základních potravin. V zemědělství se pohybuji celý život a nerad bych se dožil toho, aby skončilo. Ale tohle všechno k tomu směřuje,“ sděluje Jiří Tomec.

Protesty zemědělců, takzvané „spanilé jízdy“, měly opět probíhat ve středu 2. ledna po celé republice včetně Plzeňského kraje. „Protesty jsou ovšem prozatím pozastaveny. Premiér Petr Fiala prosby zemědělců vyslyšel a je ochotný o problému vyjednávat. Všichni jsem ale stále v pohotovosti,“ uzavřel Jiří Tomec.

 

foto: Alimex Nezvěstice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT