Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sester je zoufale málo, trutnovská zdravotnická škola navyšuje kapacity

  16:31
Střední zdravotnická škola v Trutnově reaguje na neutěšenou situaci ve zdravotnictví. Otevře další třídu pro praktické sestry, nově otevře i obory pro nutriční asistenty a maséry v Červeném Kostelci.
Mobilní tým trutnovské zdravotnické školy před rokem prováděl i testování na covid.

Mobilní tým trutnovské zdravotnické školy před rokem prováděl i testování na covid. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Covidová pandemie ještě zvýraznila jeden z nejpalčivějších problémů českého zdravotnictví – citelný nedostatek sester a dalšího nelékařského personálu. Střední zdravotnická škola v Trutnově přitom musí každoročně odmítat desítky zájemců. Do dvou tříd se vejde 60 studentů, ale stejný počet uchazečů se na stále žádanější obor nedostane. 

Díky nedávno schváleným změnám v systému krajských škol jich trutnovská škola od září přijme o třetinu víc.

K tomu kromě další třídy praktických sester otevře dva zcela nové obory v Červeném Kostelci. Na trh práce bude vypouštět nutriční asistenty a maséry ve zdravotnictví. V nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních v kraji chybí desítky nelékařských pracovníků.

Královéhradecký kraj v lednu schválil další fázi optimalizace středních škol. Mimo jiné rozhodl, že Střední průmyslová škola Otty Wichterleho přesune všechny textilní a oděvní obory z Červeného Kostelce do Velkého Poříčí a kosteleckou budovu od září využije trutnovská zdravotnická škola. 

Optimalizace středních škol

Rozkročení Střední zdravotnické školy v Trutnově, pod kterou spadá také trutnovská obchodní akademie, do Červeného Kostelce je součástí druhé vlny optimalizace krajských škol. 

Ta se týká pěti středních škol. Učiliště v Opočně nově přechází pod průmyslovku v nedalekém Novém Městě nad Metují, střední škola gastronomie z Nové Paky zabere areál v Lázních Bělohradě, ze kterého se učni přestěhují do Zemědělské akademie a Gymnázia v Hořicích.

Otevře tam jednu třídu pro praktické sestry a nově zavede dva nové maturitní obory: nutriční asistent a masér ve zdravotnictví. Ani jeden z nich dosud žádná krajská střední škola nemá v nabídce.

„Ve zdravotnictví nechybí pouze sestry, ale i další pracovníci napříč všemi obory. Nutriční asistenti jsou odborníci, kteří mohou tvořit dietní jídelníčky. Uplatnění nemají jen v nemocnicích, ale také v sociálních zařízeních. Stejně tak široké uplatnění ve zdravotnictví má masér,“ uvádí ředitel trutnovské školy Roman Hásek. 

Nutriční asistenti a maséři budou v jedné víceoborové třídě se 30 žáky. Ve studiu budou moci pokračovat na vyšších odborných nebo na vysokých školách.

V okolí Červeného Kostelce je velká koncentrace pečovatelských, charitních a sociálních služeb, významným zaměstnavatelem je krajská nemocnice v deset kilometrů vzdáleném Náchodě.

„Současná populace stárne, lidem přibývají zdravotní obtíže a někteří trpí také klinicky velkou nadváhou, což má pro jejich zdraví velké důsledky. Dnes vidíme nárůst dětské obezity, a to je také téma, které dokážou nutriční terapeuti řešit,“ vysvětluje krajský radní pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti). 

Uchazeči o studium mohou přihlášku do prvního kola přijímacího řízení podat do 1. března. „Potřeba zdravotnických a pečovatelských oborů jednoznačně roste. Věříme, že o studijní obory bude zájem,“ dodává.

Absolventi si mohou vybírat

Praktické sestry v současnosti studují v Trutnově ve dvou třídách, od září se otevřou tři s trochu nižším počtem studentů. V každé třídě jich bude zhruba 26 místo nynějších třiceti. Zájem o obor je značný, v posledních dvou letech se pokaždé přihlásil dvojnásobek uchazeček, než kolik jich škola mohla přijmout.

„Nárůst je postupný a věříme, že zájem bude pokračovat. Způsobilo to několik faktorů, možnost nematurovat z matematiky, zvyšování platů ve zdravotnictví a pomohla v tom i covidová krize, kdy práce sester získala velkou prestiž. Je to perspektivní zaměstnání, absolventky nemají absolutně žádný problém sehnat práci a mohou si vybírat,“ vysvětluje Roman Hásek. Zároveň věří, že dva nové obory budou alternativou pro uchazeče, kteří se nedostali na obor praktické sestry.

Zdravotnická škola bojuje v Trutnově s nedostatkem prostoru, který neumožňuje třídy více dělit do skupin. A protože kapacita kostelecké budovy je 300 studentů, uvažuje také o přesunutí některých stávajících tříd vyšší odborné školy do Červeného Kostelce. 

Po čtyřech letech, až budou obsazeny všechny ročníky, by se tak tamní škola, postavená v roce 1999, v podstatě zaplnila. Z hlediska praxe je velkou výhodou blízkost zmodernizované náchodské nemocnice. Třetina studentů, kteří dnes navštěvují trutnovskou školu, navíc dojíždí z Náchodska a z Červenokostelecka.

Nemocnicím chybí desítky pracovníků

Kraj zřizuje jen dvě střední zdravotnické školy, v Trutnově a v Hradci Králové. Diplomované, praktické sestry i další pracovníky poptávají všechna větší zdravotnická zařízení v kraji. Jen v nemocnicích spravovaných krajem jich chybějí desítky. 

„Ačkoli situace není kritická, některá oddělení fungují jen díky ochotě personálu sloužit přesčasy,“ přiznává mluvčí nemocnic v Náchodě a Trutnově Lucie Chytilová.

Trutnovská oblastní nemocnice aktuálně poptává deset zdravotních sester, náchodské nemocnici, pod kterou spadají i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, Broumově a Jaroměři, chybí 31 sester, ošetřovatelů a sanitářů. Podobné je to v hradecké fakultní nemocnici a v dalších zařízeních.

  • Nejčtenější

V bonbónech byla látka z muchomůrek. Žákyně je snědla a pak zkolabovala

16. května 2024  14:07

Státní zemědělská a potravinářská inspekce analyzuje složení želatinových bonbónů, po jejichž...

Svědek v případu brutální vraždy přišel vypovídat opilý, soudce ho poslal domů

13. května 2024  13:09

U Krajského soudu v Hradci Králové dnes pokračovalo hlavní líčení s obžalovanými Pavlem Jirečkem a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Traktor je po střetu s vlakem na dva kusy, řidič zničeného stroje se zranil

14. května 2024  15:30

Traktor a osobní vlak se odpoledne srazily u Sovětic na Královéhradecku. Řidiče traktoru s tržnou...

Na krkonošské Mapě republiky jsou čtyři metry sněhu, má téměř ideální tvar

14. května 2024  11:53

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maturitní obory nabídnou v druhém kole přijímaček v kraji stovku míst

18. května 2024  8:26

Přijímačky na střední školy v Královéhradeckém kraji jsou letos klidnější. Pro druhé kolo je však...

Skládka už lom nehyzdí. Nový paleopark ukáže rýžování granátů i trilobity

19. května 2024  8:15

O nalezišti pravěkých zkamenělin v Nové Pace na Jičínsku vypráví dokončený paleontologický park....

Maturitní obory nabídnou v druhém kole přijímaček v kraji stovku míst

18. května 2024  8:26

Přijímačky na střední školy v Královéhradeckém kraji jsou letos klidnější. Pro druhé kolo je však...

Na lanovce kouří a popíjí. Dobrovolníci gruntovali sjezdovky po lyžařích

17. května 2024  17:05

Sjezdovky a turistické cesty ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších od rána čistily dvě stovky...

Na úvod Maďaři, pak Sparta či Ingolstadt. Hokejisté Hradce znají plán přípravy

17. května 2024  11:50

K tréninku se hokejisté extraligového Hradce Králové vrátili před téměř dvěma týdny a nyní už vědí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...