Richard Seemann: Němci a Rusové si vzájemně vypověděli vysílání

06.02.2022 9:09

Německý televizní program ruské zahraniční vysílací stanice se již ve Spolkové republice nesmí vysílat. Spolková komise pro udělování licencí a dohled nad mediálními podniky zakázala její výrobu a distribuci, protože nemá požadované schválení podle mediálního zákona k vysílání přes satelit a různé vysílací kanály na internetu.

Richard Seemann: Němci a Rusové si vzájemně vypověděli vysílání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parabolická anténa, ilustrační foto

Její ruská mateřská společnost TV Novosti neúspěšně požádala o televizní licenci v Lucembursku, Srbsko sice v prosinci vydalo povolení a Rusové s odkazem na mediální směrnici Rady Evropy to považovali jako povolení k celoplošnému vysílání v Německu. Německé dozorové orgány konstatovaly, že však nenesou odpovědnost, protože program se vyrábí v Moskvě a odtud se vysílá. Medienanstalt Berlin-Brandenburg na základě toho zahájila s RT DE řízení a zakázala vysílání přes satelit Eutelsat 9B. Podle rozhodnutí celostátní vysílací komise ZAK tak musí nyní RT DE ukončit také vysílání svého televizního programu živého přenosu na internetu, prostřednictvím aplikace RT News i přes další satelit Eutelsat.

Po zákazu televizního kanálu RT DE v Německu Rusko zakázalo vysílání Deutsche Welle vyráběné na svém území, což spolková vláda „označuje za neopodstatněný krok a naléhavě apelujeme na ruskou stranu, aby nezneužívala licenční problémy RT k omezování svobody tisku a svobody projevu." Státní ministryně kultury a médií Claudia Rothová za Zelené řekla v ranní show ARD: "nepotřebujeme agresivní činy, potřebujeme dialog, potřebujeme deeskalaci a ne eskalaci."

Zatím ruské ministerstvo zahraničí navíc nařídilo uzavření kanceláře korespondenta Deutsche Welle v Moskvě a odebrání akreditací německým novinářům jako reakci na zákaz vysílání německých televizních programů na státní vysílací stanice RT. Rothová zdůraznila, že takové rozhodnutí v Německu činí však „mediální orgány a nezávisle na spolkové vládě a kritizovala RT DE, že vůbec nepožádala o licenci. Ministerstvo zahraničí řízené Zelenými rovněž odmítlo jakékoli srovnání a varovalo před obnovením napětí v německo-ruských vztazích.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Generální tajemník SPD Kevin Kühnert k zákazu vysílání pro Deutsche Welle v Rusku řekl, že předpokládá, že kancléř Olaf Scholz se bude touto otázkou zabývat při své plánované návštěvě Moskvy. Ruské ministerstvo zahraničí mezitím uvedlo, že Moskva je připravena odpovídajícím způsobem reagovat na „normalizaci situace“ ze strany Spolkové republiky.

Jak oznámil Kreml spolkový kancléř Olaf Scholz se v únoru v Moskvě setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který chce vést „věcná“ jednání. Scholz oznámil na ZDF, že v sociální demokracii je kontroverzní zejména otázka rozsahu možných vzájemných sankcí.

Spolkový kancléř odjíždí na svou nedělní inaugurační návštěvu Washingtonu – kde se setká s americkým prezidentem Joem Bidenem. Na příští týden je naplánováno také setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a polským prezidentem Andrzejem Dudou v Berlíně. Kromě toho budou zde hosty šéfové států a vlád tří pobaltských států Litvy, Lotyšska a Estonska.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…