Sněžení a silný vítr komplikují na horách dopravu

foto Sněžný pluh na silnici první třídy číslo 44, která vede ze Šumperku do Jeseníku přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách, 6. února 2022. Meteorologové vydali pro české a moravské hory varování před silným větrem a vydatným sněžením.

Praha - Vydatné sněžení a silný vítr dnes komplikují dopravu v horských oblastech. Silnici druhé třídy z Božího Daru na Klínovec, která je od dopoledne uzavřená kvůli silnému větru a sněžení, dnes silničáři neotevřou. Silničáři uzavřeli dnes odpoledne v 15:00 pro auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Karlovarský kraj

Silnici druhé třídy z Božího Daru na Klínovec, která je od dopoledne uzavřená kvůli silnému větru a sněžení, dnes silničáři neotevřou. Po komunikaci jezdí lyžaři a rekreanti na nejvyšší vrchol Krušných hor. Řidiči se tam dnes nedostanou ani z druhé stany od Ústeckého kraje, od bývalého hotelu Nástup. Dnes se neotevře, vítr neustává, spíše ještě zesiluje, řekl ČTK v podvečer dispečer krajských silničářů Josef Bulka. Podle něj platí výstraha silného větru až do pondělního večera.

"Fouká tam silný vítr a tvoří se sněhové závěje a jazyky, silnice od kruhového objezdu na Božím Daru je zcela uzavřená. Dohlížíme tam na situaci," uvedla krajská policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Žádná jiná silnice v Karlovarském kraji zatím není uzavřená. "Problémy jsou, ve vyšších polohách se to zafukuje, ani tam nemusí padat. Jinak se sníh musí pořád uklízet, protože je to mokré a těžké," uvedl Bulka. Do 800 metrů nad mořem to podle něj ještě jde, protože tam prší, ale do vyšších poloh musí silničáři stále jezdit. Všichni lidé jsou v pohotovosti, noc i zítřek budou také špatné, dodal.

Obě silnice na Klínovec z obou krajů byly uzavřené dnes po 11:00. "Dali jsme tam značky zákazu vjezdu a nahrnuli hromadu sněhu, aby tam nikdo nemohl," uvedl. Podle Bulky jsou důvodem uzavření kromě větru a sněhových jazyků hlavně neukáznění řidiči, kteří parkují auta na silnici. "A my ji potom nemůžeme udržovat, protože se tam nedostaneme," uvedl. Podle něj se situace opakuje každý víkend, když se zaplní parkoviště na Neklidu a následně řidiči nechávají svá vozidla tam, kam dojedou.

Z Jáchymova do Božího Daru vede silnice první třídy, která je průjezdná až ke kruhovému objezdu. Odtud už na Klínovec vede jen jedna zhruba 1,5 kilometru dlouhá příjezdová cesta pro automobilovou dopravu. Navazující silnice už nejsou krajské, ale patří městu Boží Dar.

Skiareál Klínovec byl dnes v provozu jen částečně na severní straně, a to devět z 21 lanovek. Nejdelší lanová dráha Prima Express z Jáchymova byla mimo provoz. Ve skiareálu stále sněží a fouká silný vítr.

Královéhradecký kraj

Vydatné sněžení a silný vítr dnes odpoledne a večer v horských oblastech Královéhradeckého kraje komplikovaly dopravu. Nejčastěji vozidla uvázla ve sněhu nebo skončila mimo silnici. Nehody se obešly bez vážnějších zranění a větších škod, vyplynulo z vyjádření hasičů a policie. Hasiči také odstraňovali popadané stromy ze silnic. Počasí dnes zaměstnalo také energetiky v Královéhradeckém kraji hlavně v okresech Náchod a Trutnov. Bez energie bylo k 20:00 v kraji kvůli poruchám přibližně 1500 domácností.

"Poruchy způsobilo silné sněžení a vítr, pády stromů a větví do vedení. Na odstraňování stále pracujeme a doufáme, že dodávku energie odběratelům obnovíme, co nejdříve," uvedla večer pro ČTK regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Na Trutnovsku byli večer lidé bez proudu v obcích Nemojov, Starobucké Debrné, Vítězná - Kocléřov a na Náchodsku v Martínkovicích u Broumova.

Podle policie žádná silnice nebyla v kraji v místě nehody delší dobu mimo provoz. "Odpoledne sjel do příkopu autobus na horské silnici mezi Špindlerovým Mlýnem a Špindlerovkou a podobný případ máme hlášený také na silnici na Horní Malou Úpu v Krkonoších. Obě nehody jsou bez zranění a je to tam už opět průjezdné," řekla dnes ve 14:30 ČTK mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna pomáhali odpoledne na silnici na Špindlerovku také dalších vozidlům a zapadlým skútrům. "Podle velitele je vidět na pár metrů, fouká silný vítr a tvoří se závěje," uvedli okolo 17:00 hasiči na twitteru.

Hasiči v Královéhradeckém kraji měli v souvislosti s počasím asi 15 technických zásahů, z toho v šesti případech šlo o odstraňování popadaných stromů. Například večer pomáhali s vyprošťováním zapadlého sypače u Bartošovic v Orlických horách. "Ve třech případech jsme pomohli s čerpáním vody na Náchodsku, zřejmě po dešti," řekla večer ČTK mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Silnice ve vyšších polohách kraje byly odpoledne sjízdné většinou s maximální opatrností, na horách se tvořily sněhové jazyky a závěje. Na vedlejších nesolených silnicích v Orlických horách, Krkonoších a v CHKO Broumovsko na Náchodsku byla vrstva ujetého místy zledovatělého sněhu.

"Od vyšších poloh sněžení, vozovky s novou vrstvou sněhu, probíhá údržba. V horských polohách na silnicích nová vrstva sněhu, možnost vytváření sněhových závějí a jazyků, jízda s maximální opatrností," uvedli dnes na webu k situaci na Rychnovsku silničáři.

Nový sníh zůstával odpoledne podle nich například také na silnicích nižších tříd v okolí Nové Paky na Jičínsku.

Meteorologové na dnešek vydaly pro horské oblasti Královéhradeckého kraje výstrahu před silným větrem a vydatným sněžením.

Liberecký a Ústecký kraj

Silničáři kvůli očekávanému silnému sněžení uzavřeli dnes odpoledne v 15:00 pro auta nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení potrvá minimálně do pondělních 13:00. Pokud se naplní výstraha meteorologů, tak se uzavírka pro kamiony prodlouží, řekl dnes ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Problémy jsou i na železnici, osobní vlak uvízl večer v závěji na polském území na trati mezi Sklářskou Porebou a Harrachovem. Provoz je podle údajů na webu Českých drah zastaven na polském území.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. "Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," dodal Bark.

Pro kamiony nad šest tun je zavřená také silnice třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku, kterou silničáři nesolí a je pro ně obtížně sjízdná. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by v průběhu 24 hodin mělo připadnout na horách dalších deset až 30 centimetrů sněhu, ojediněle i půl metru. Na horách v Libereckém kraji za dnešní den připadlo zatím kolem 20 centimetrů. Podle Barka mohou mít řidiči problémy v horách zejména na inertně udržovaných úsecích. Na některých vozovkách leží vrstva sněhu, jež má i 30 nebo 40 centimetrů. "Tam, kde to jde do deště, tak to povoluje, tvoří se díry a je to s obtížemi sjízdné," dodal. Teploty jsou v horách mezi jedním a minus třemi stupni Celsia. Jedno auto uvízlo večer na místní silnici ve Štěpanické Lhotě na Benecku a přes den nebyly autobusy schopny vyjet na Horní Mísečky.

Cestu do hor na severu Čech dnes může komplikovat i silný vítr a místy se mohou tvořit sněhové jazyky nebo i závěje. Podle předpovědi ČHMÚ pro Liberecký kraj vítr může dosahovat v nárazech rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů. Zastupující krajský mluvčí hasičů David Kořínek uvedl, že přes den odstraňovali ze silnic jen několik spadlých stromů. "Vyjížděli jsme kvůli nim jen ojediněle," dodal.

Olomoucký kraj

Na silnicích druhé a třetí třídy na Šumpersku a Jesenicku, které nejsou udržované chemicky, zůstává od středních poloh uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na zbytky rozbředlého sněhu mohou motoristé na severu Olomouckého kraje narazit i na hlavních silničních tazích. Vozovky v ostatních částech regionu jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Na silnici I/44 v úseku přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách je podle silničářů nebezpečí vzniku akvaplaningu. Na silnici II/369 u Ostružné na Jesenicku a na silnici II/450 mezi Bělou pod Pradědem na Jesenicku a Karlovou Studánkou na Bruntálsku se tvoří sněhové jazyky. V Olomouckém kraji je dnes většinou oblačno až zataženo, na Šumpersku se sněhovými přeháňkami. Místy vane silný vítr. Teploty se v kraji ráno pohybovaly od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji převážně zataženo, dopoledne místy, během odpoledne na většině území s občasným sněžením. V nižších polohách postupně očekávají meteorologové srážky smíšené nebo dešťové. V Jeseníkách by dnes mělo vydatně sněžit, napadne deset až 25 centimetrů sněhu a při čerstvém až silném nárazovém větru se budou tvořit sněhové jazyky, později místy i závěje.

Nejvyšší dnešní odpolední teploty by se měly pohybovat mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia, na horách od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr, na Jesenicku od vyšších poloh s nárazy o rychlosti až okolo 70 kilometrů v hodině, na horách i přes 100 kilometrů v hodině.

Pardubický kraj

Silnice ve vyšších polohách Pardubického kraje jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní silniční tah z východních Čech na severní Moravu v úseku mezi Jablonným nad Orlicí a Červenou Vodou přes Suchý vrch je sjízdný pouze se sněhovými řetězy, uvedli dnes silničáři. Policie v souvislosti s počasím v kraji nezaznamenala nárůst dopravních nehod.

"Zvýšený počet nehod v Pardubickém kraji není, je klid. Nemáme informace ani o žádných zásadně nesjízdných silnicích," řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Ujetá vrstva sněhu se odpoledne držela v okolí Třemošnice v Železných horách a v okolí Lanškrouna. Rozbředlý sníh zůstával na silnicích v nejvyšších oblastech v okolí Žamberka a na Svitavsku komplikoval dopravu silný nárazový vítr.

"Pozor na komunikaci I/14 v úseku mezi Dlouhou Třebovou a Ústím nad Orlicí, na zhruba 50 metrech vyvěrá voda na vozovku a namrzá. V místě je snížená rychlost a je označené nebezpečím smyku," uvedli odpoledne na webu silničáři.

Meteorologové na dnešek pro horské oblasti kraje vydali výstrahu před silným větrem a vydatným sněžením, ve vyšších oblastech regionu se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Středočeský kraj

Hasiči dnes ve středních Čechách vyjížděli k 55 případům, které souvisely se silným větrem. Většinou odstraňovali stromy a větvě popadané přes cesty. Kvůli nahnutému stromu půl hodiny nejezdily vlaky mezi Podlešínem a Slaným na Kladensku. V podvečer spadlý strom uzavřel na více než hodinu trať mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem u Prahy, vyplynulo z informací hasičů, Správy železnic a Českých drah.

Od 08:00 do 18:30 měli hasiči 35 výjezdů ke spadlým stromům. "Ve 20 případech zasahovali u různých uvolněných předmětů," řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora. Podle něj šlo například o uvolněnou střešní krytinu nebo reklamní poutače.

Kvůli nahnutému stromu byla ve 12:15 uzavřena trať mezi Podlešínem a Slaným. "Hrozil tam pád stromu, tak jsme na popud hasičů trať uzavřeli. Ve 12:40 byl provoz obnoven," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

V 17:45 musel být přerušen provoz také na trati mezi Čelákovicemi a Brandýsem nad Labem. Vlak tam zastavil před spadlým stromem a vrátil se zpět do stanice Čelákovice. Na místě zasahovali drážní hasiči, provoz se podle webu Českých drah podařilo obnovit po 19:00.

Zlínský kraj

Na silnicích druhé a třetí třídy v horských oblastech Vsetínska zůstává místy nesouvislá uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Silnice v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé, suché a sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes ráno Ředitelstvím silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Ve Zlínském kraji je dnes většinou oblačno až zataženo bez srážek, v severní části Vsetínska polojasno. Místy vane silný vítr. Teploty se v kraji ráno pohybovaly od minus dvou do plus čtyř stupňů Celsia.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes ve Zlínském kraji většinou zataženo, místy se slabými sněhovými přeháňkami, v polohách pod 400 metrů nad mořem se srážkami smíšenými nebo i dešťovými. Večer a v noci očekávají meteorologové na většině území déšť, ve vyšších polohách i srážky smíšené.

Nejvyšší dnešní odpolední teploty by se měly pohybovat mezi třemi až šesti stupni Celsia. Foukat bude mírný vítr, večer s nárazy kolem 50 kilometrů v hodině. Na horách na východě Zlínského kraje může v noci napadnout pět až 15 centimetrů sněhu a lokálně se mohou tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď