Střelný prach voní zvláštní skupině lidí. Jinak smrdí jako zkažená vejce, říká puškař Miloš Skrbek

7. únor 2022

Ve studiu zavoněl střelný prach, naším hostem je totiž puškař Miloš Skrbek, který ve své dílně ve Vysoké nad Labem už čtvrt století vyrábí repliky historických zbraní. Spolupracuje s mnohými muzei i na východě Čech a nově stojí také za výstavou v kolínském muzeu s názvem Zapomenutá vůně střelného prachu.

Miloš Skrbek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak voní střelný prach, to nám řekněte na úvod.
Voní jen zvláštní skupině lidí. Jinak nevoní, znáte sirovodík, který smrdí jako pes, jako zkažená vejce. To je střelný prach. Ale mě voní, protože mě živí.

Z čeho se střelný prach vlastně skládá?
Máte tam ledek, síru a dřevěné uhlí.

Puškař je takový všeuměl. Umí všechno a nic. Nechci ovšem umřít hlady, takže abych se uživil, musím dělat dvě flinty měsíčně.
Miloš Skrbek, puškař a výrobce replik historických zbraní

Jak jste se vůbec ke zbraním dostal?
Začínal jsem s historickým šermem někdy v roce 1984. A protože jsme potřebovali zbraně, tak jsme si je začali vyrábět. Začal jsem dělat chladné zbraně a potom jsem čuchnul trochu k palným zbraním, vyučil jsem se ve zbrojovce v Uherském Brodě, udělal jsem si rekvalifikaci jako puškař a nástrojař. A teď už mě to nějaký pátek živí.

Co za celou tu dobu považujete za svůj největší úspěch? Určitě si vás všimli i filmaři.
Filmařům děláte páté křoví zleva, ale dělali jsme třeba pro BBC dobývání Magdeburgu, pak jsme účinkovali v různých pohádkách. Bylo pořád něco takového, dělal jsem zbrojíře.

Čtěte také

Tedy když najdete nějaký klacek, jste z něj schopný vyrobit zbraň? Představuji si to správně?
Víceméně ano. Ovšem samozřejmě ten klacek musí mít určité kvality. Nemůžu udělat třeba pažbu ze smrku, to je nesmysl. Používám ořech, turecký ořech, třešeň, švestku nebo hrušku.

Ale nepracujete jen se dřevem, ale také s kovem.
Puškař je takový všeuměl. Umí všechno a nic. Někdy vám jde práce od ruky úplně perfektně, leze to krásně na světlo. A jindy tu samou věc děláte třikrát nebo čtyřikrát tak dlouho. Nechci ovšem umřít hlady, takže abych se uživil, musím dělat dvě flinty měsíčně.

Puškař Miloš Skrbek se věnuje výrobě replik historických zbraní

A nejzajímavější kousek, jaký jste vyrobil?
Všechny jsou zajímavé. Mojí hlavní náplní jsou muškety s doutnákovým zámkem a zbraně s kolečkovým zámkem jako předovky. Dříve jsem dělal i expanzní zbraně, které se používaly na rekonstrukcích třeba na druhou válku, dělal jsem samopaly. A taková kuriozita, co jsem vyrobil, je protitanková puška PTRD41 na perkusní systém.

Čtěte také

Vaše repliky historických zbraní najdeme i v nejednom muzeu a sbírce. U nás na východě Čech jsou tuším v Jičíně?
Pro Jičín jsme dělali figurínu komplet včetně uniformy rakouského pěšáka z období roku 1866. Ale úplně první zakázka byla pro státní zámek Opočno, kam jsem ovšem nedělal kupodivu zbraně, ale opravy dveřních zámků a okenních kliček. Vše jsme tam cínovali a tak.

Slyšela jsem i o památníku v nizozemském Naardenu.
Oslovili mě z Uherského Brodu, kde je Muzeum Jana Amose Komenského, že by potřebovali repliky zbraní kolem třicetileté války pro památník v Naardenu. Tam jsem vybavoval celou vitrínu. Lhal bych, kdybych řekl, že mne to nepotěšilo.

Kolik zbraní už dohromady vzniklo pod vašima rukama?
Asi tak 750. A také střílím sportovní střelbu, hlavně středověk. Na nic živého bych nevystřelil. Máme takovou partičku a chodíme si střílet jen tak pro radost.

Poslední rok jste se hodně věnoval výstavě v Kolíně. Jak se puškař stane kurátorem výstavy?
Dělal jsem do kolínského muzea edukativní pomůcky pro bitvu u Kolína, dělal jsem tam pušku 1722, křesadlovou pistoli jezdeckou, palaš, partyzánu a šavli. A teď už kolegyně z muzea tenkrát přijela a říkala: děláš moc hezké věci, neuděláme výstavu? A já jí odpověděl: tak jo. A bylo to, ale kdybychom tušili co to bude papírování. Protože výstava se rozrostla do celkem obludných rozměrů. Máme tam věci z 15 institucí po celé republice.

Miloš Skrbek a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl dnes puškař Miloš Skrbek. Děkuju za rozhovor a hodně štěstí.

Spustit audio

Související