Inspirace

Sauna: Domácí péče o tělo i mysl

Od   | 

Saunování je příjemným způsobem pro odbourání stresu i únavy a navození dobré nálady. Sauny však naštěstí již dávno nejsou exkluzivitou veřejných sportovišť nebo center. Díky vývoji materiálů a technologií si můžete saunování dopřát i u vás doma.

Pravidelný pobyt v sauně patří k těm nejvyhledávanějším wellness aktivitám. Ze zdravotního hlediska pro nás ale znamená i optimální péči o tělo, protože ho regeneruje, detoxikuje, ničí viry a zvyšuje tak jeho obranyschopnost. Saunování zajistí perfektní uvolnění svalového i psychického napětí, rovnoměrně rozptyluje podkožní tuk, zpevňuje kůži a zvyšuje její kvalitu. Úlevu můžete pocítit také od bolestí pohybového ústrojí. Pravidelné saunování navíc posiluje funkci kardiovaskulárního systému. „Svou domácí infrasaunu umístíte do jakéhokoliv temperovaného interiéru (ložnice, koupelna, domácí posilovna, zimní zahrada…). Její instalace i zprovoznění je jednoduché díky stavebnicovému systému předmontovaných panelů. K provozu pak stačí jediná elektrická zásuvka 230 V. Infrasauny nevyžadují ani žádné speciální odvětrávání, využívají přirozenou cirkulaci vzduchu. Nevytvářejí totiž páru ani své okolí nezatěžují vysokými teplotami,“ vysvětluje Libor Valenta, produktový manažer Mountfieldu.

Luxusní infrasauna Pandora má kabinu vyrobenou z exotického cedrového dřeva s elegantním a vzdušným designem. Skleněné průčelí přirozeně spojuje saunu s interiérem v harmonický celek. Zdroj: Mountfield

Zatímco sedíte nebo ležíte uvnitř kabiny infrasauny, prostupuje vámi tepelné infrazáření a vy si užíváte klidnou meditaci nebo čas využijete k četbě knihy nebo k zábavě s přáteli či dalšími členy rodiny (ano, infrasauna je vhodná také pro děti). A co víc? O téměř horský vzduch se během relaxace může postarat ionizátor. A pokud se nerozhodnete pro tichou meditaci o samotě, zpříjemníte si uvolnění oblíbenou knihou nebo u řady modelů také poslechem hudby ze zabudovaného rádio/mp3 přehrávače. V prodeji jsou i modely s chromoterapií, která volitelným barevným tónem LED osvětlení pozitivně ovlivňuje psychiku, může nás připravit na kvalitnější spánek nebo naopak posílit svěží energii. O další rozměr doplní vaši relaxaci také některá z uklidňujících vonných esencí.

Finská sauna Váli s velmi prostornou kabinou je ideálním řešením, díky kterému nemusíte dělat při relaxaci a saunovací proceduře žádné kompromisy. Skandinávskou metodu saunování si dopřejete na dvou lehátkách s luxusní délkou 195 cm v odlišné výšce a stejně tak pro pohodlné sezení např. více členů rodiny. Zdroj: Mountfield

Možná ale dáte přednost tradičnímu saunování ve finské sauně. Její princip vychází přímo z tradice skandinávské metody saunování. „Kabinu finské sauny bez problému umístíte do rodinného domu, městského bytu či chalupy. Obvykle jsou kabiny vyrobeny ze dřeva severského smrku, které vyniká vysokou odolností proti vlhkosti a změnám teplot. Jsou navíc krásné na pohled, a to také díky husté textuře vláken. Vyhledávané jsou především modely z prémiového výběrového dřeva bez suků,“ říká Libor Valenta z Mountfieldu. Poléváním rozpálených saunových kamenů v zásobníku elektrických kamen vodou se uvolňuje pára, která vzduch zvlhčuje a ohřívá. Spolu s ní se ale kabinou může šířit také vůně esenciální směsi nebo bylinek. V různých výškových úrovních dosahují teploty uvnitř kabiny teplot cca 70 – 100 °C. Během 15 – 20 minutami pobytu si přesunem mezi horními a dolními lavicemi pohodlně volíte teplotní hladinu, v níž vám je v danou chvíli příjemně. Mezi procedurami tělo ochlazujete ve studené vodě. Takový cyklus opakujete 2 – 3krát.

V saunovacím setu naleznete vše potřebné pro nastartování vašich saunovacích radovánek. Set obsahuje teploměr, vlhkoměr, přesýpací hodiny, naběračku a 3l vědro.

PRO ZDRAVÍ:

Horký vzduch ve finské sauně deaktivuje a zabíjí viry a mikroorganismy dokonce i v dýchacích cestách. Např. rhinoviry způsobující rýmu likviduje již teplota 37 °C. Vzduch v kabině infrasauny dezinfikuje tzv. ionizátor.

Pobyt v sauně podporuje tvorbu bílých krvinek a imunoglobulinu. Zvyšuje obranyschopnost organismu před chřipkou a dalšími respiračními chorobami.

Teplo roztahuje krevní cévy a zvyšuje tepovou frekvenci, podporuje funkci srdce a kardiovaskulárního systému.

Hloubkové prohřátí těla v sauně mírní bolesti pohybového ústrojí.

Pravidelné saunování napomáhá při léčbě kožních onemocnění, revmatismu a artritidy.

Saunovací procedura přirozeně detoxikuje organismus a podporuje metabolismus.

PRO KRÁSU:

Za 30 minut v sauně spálíte až 600 kcal.

Saunování čistí a zpevňuje pleť, zmírňuje projevy celulitidy.

Sauny jsou účinné při léčbě lupénky a některých typů alergií.

PRO POHODU:

Teplo uvolňuje svalové napětí způsobené např. sportovní zátěží nebo sedavým zaměstnáním.

Pobyt v sauně zbavuje stresu a zvyšuje kvalitu spánku.

Relax v sauně si užije celá rodina včetně dětí a seniorů (po poradě s lékařem).

Teplo letních dní si v sauně budete užívat kdykoliv.

 

VÍCE INFORMACÍ NAJDETE ZDE

 

 

 

 

 


You must be logged in to post a comment Login