09.02.2022 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Polští rolníci vyjeli s traktory do ulic a protestují proti zdražování

Polští rolníci protestují proti zdražování a nízkým platbám zemědělcům. Hnutí Agrounia na dnešek ohlásilo téměř 50 blokád silnic, uvedl list Gazeta Wyborcza. Většina demonstrací začala kolem deváté hodiny ráno. Protesty mají většinou podobu průjezdu traktorů po důležitých silnicích. Zemědělci požadují mimo jiné systémové změny, poznamenala rozhlasová stanice Radio dla Ciebie na svém webu.

Rolníci jsou nespokojení se zdražováním, rostoucími náklady v zemědělství a stěžují si, že ceny v obchodech se nepromítají do jejich výdělků. "Nesouhlasíme s vysokými cenami elektřiny, plynu a hnojiv. Nesouhlasíme ani s tak nízkými mzdami, které nejdou ruku v ruce s rostoucími cenami," řekl jeden ze zástupců Agrounie Filip Pawlik.

Zemědělcům se podle něj nelíbí ani výkupní ceny jejich produktů. "Jako producenti jídla dostáváme za kilogram vepřového, které nemůžeme prodat, čtyři zloté (přes 21 korun). Za stejný kilogram zaplatíte 40 zlotých (přes 214 korun). Za brambory a vejce dostaneme 70 grošů, za cibuli 60 grošů. V obchodech tato cibule stojí čtyři zloté, brambory 3,50," tvrdí Pawlik.

Rolníci dále tvrdí, že vláda nemá kontrolu nad dovozem potravin ze zahraničí. Členové konzervativního agrárního hnutí Agrounia zároveň hrozí, že pokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny, uspořádají 23. února ve Varšavě stávku.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down