Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Bezmoc nemocnice v České Lípě: Podruhé během několika dnů na ni zaútočili hackeři!

Na nemocnici v České Lípě podruhé zaútočili hackeři - ilustrace.
Na nemocnici v České Lípě podruhé zaútočili hackeři - ilustrace.  (Autor: Policie ČR)
Autor: rix - 
11. února 2022
11:08

Zaměstnanci nemocnice v České Lípě si vytrpěli své. V době stále panující pandemie na zařízení již podruhé v krátkém čase zaútočili hackeři! Správa nemocnice tak nejenže musí řešit co s covidovými pacienty, ale do toho ji ještě trápí rozsáhlé kybernetické útoky. Sotva se personál oklepal z útoku, ke kterému došlo minulý pátek, další nemocnici zasáhl ve čtvrtek. Nefungoval email, výdej obědů ani nemocniční lékárna. Svolat se proto musela mimořádná porada všech primářů. 

Hackeři způsobili nemocničnímu personálu nemalé problémy. Lékaři mezi sebou nemohli komunikovat skrze email a odstavená byla i nemocniční lékárna. Drama vyvrcholilo mimořádnou poradou všech primářů. Jak se ale ukázalo, to nejdůležitější nakonec fungovalo, a to zdravotní péče. 

„Nedošlo k úniku žádných citlivých dat. Nemůžeme si posílat mezi sebou emaily, nemůžeme si objednávat obědy. Poskytovaná zdravotní péče nebyla nijak omezena. Lékárna je mimo provoz. Ve čtvrtek nebude fungovat, protože nemůžeme vydávat na recepty,“ uvedla podle serveru TN.cz mluvčí nemocnice Andrea Beranová.

Jakou škodu nemocnici hackeři způsobili, není zatím jasné. „V tuhle chvíli řešíme důležitější věci, abysme opravdu nemuseli omezovat zdravotní péči a tak podobně,“ dodala Beranová.

Případem se již zabývá policie. Jak uvedla její mluvčí Ivana Baláková, bude se jím zabývat odbor analytiky a kybernetické kriminality libereckého krajského ředitelství. 

Video  Vyděračské maily během pandemie: „Největší přesun do online světa v historii,“ tvrdí expert.  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání