Lze vstoupit potřetí do stejného Nilu?

Více než osm dekád čtenáře baví a filmaře láká slavný román Agathy Christie Smrt na Nilu. V jeho třetí adaptaci si slavného Poirota zahraje už podruhé herec a režisér Kenneth Branagh. Dokáže adaptace nasazená do kin v první polovině letošního února ještě přinést něco nového?

Foto: Falcon

Když se v devadesátých letech minulého století objevily počítačové CGI triky, nahradila staré fachmany z řad filmových kouzelníků mladá garda sedící za klávesami výkonných počítačů. Novodobí mágové pak dokázali oživit dinosaury, nechat létat krávy, zprostředkovat divákovi zážitek z přistání na asteroidu a mnohé další lahůdky. Začaly se točit remaky řady katastrofických a sci-fi filmů, protože dosud nevídané možnosti přinesly nevídané potěchy oka. Přeci jen, většina nových filmových triků byla věrohodnější než zadní projekce a bortící se polystyrenové skály. Když ale dnes někdo natočí další remake, o kterém se předpokládá, že až tak o vizuální podívanou nepůjde, nastává otázka, co nového, jaký inovativní pohled na (leckdy i vícekrát) zpracované téma přinese.

A to je i případ nového zpracování románu Smrt na Nilu od Agathy Christie. Čtenáři oblíbená knižní předloha pochází z roku 1937 a jedná se o patnáctý příběh původem belgického soukromého detektiva Hercula Poirota. Autorku ani jejího proslulého literárního hrdinu (spolu se slečnou Marplovou, samozřejmě, kterou autorka dokonce zvažovala v tomto románu jako hlavní hrdinku namísto Poirota) asi nemusím čtenářům představovat. Věhlasného, ješitného a geniálního detektiva ztvárnila v průběhu let řada herců, ale většina z nich upadla v této roli v zapomnění. První větší úspěch zaznamenala filmová adaptace románu Vražda v Orient expresu natočená v roce 1974, kde Poirota ztvárnil britský herec Albert Finney. Film měl několik nominací na Oskara, ale sošku získal „jen” jednu.

Když nepočítám divadelní hru z roku 1944 a hodinovou americkou televizní hru z roku 1950, tak se do širšího povědomí publika dostala poprvé verze natočená čtyři roky po „Orient expresu”. V ní Finneyho před kamerou vystřídal jeho krajan Peter Ustinov. Ten si pak Poirota zahrál ještě v dalších pěti titulech. V roce 1989 se do srdcí diváků mnoha zemí zapsal David Suchet jako další Poirot. Seriál s celkem sedmdesáti epizodami rozdělenými do třinácti řad se točil až do roku 2013 a zadaptoval téměř každý román a povídku, co kdy královna detektivek napsala. Výjimkou není ani Smrt na Nilu (třetí epizoda deváté řady) z roku 2004.

Kenneth Branagh. Foto: Falcon

V roce 2017 se objevil další představitel Poirota, britský herec a režisér Kenneth Branagh. Věrný svým dvěma stěžejním povoláním se ujal nejen hlavní role, ale usedl i na křeslo s opěradlem „DIRECTOR”. A samozřejmě nemohlo jít jen tak o lecjaký, skoro zapomenutý román! Šlo o neméně slavnou Vraždu v Orient expresu, která byla diváky i kritikou přijata vcelku příznivě, což Branaghovi dodalo odvahu pustit se do dalšího díla, tedy Smrti na Nilu. Ostatně román byl vždy čtenáři vysoce hodnocen, jen na Databázi knih získal od více jak jedenácti stovek čtenářů celkové hodnocení 92 %.

Pro ty, co román neznají, zde je stručná zápletka… Atraktivní, leč nepříliš majetný Simon Doyle (Armie Hammer) se zasnoubí s přitažlivou Jacqueline (Emma Mackey). Ta mu představí svou bohatou kamarádku Linnet Ridgewayovou (Gal Gadot), která mladému muži nabídne práci hospodáře na své rozlehlé usedlosti. Je jasné, že mezi nimi hned od začátku přeskočila jiskra. Šest neděl nato Simon představí přátelům svou novomanželku, ale není to Jacqueline, nýbrž Linnet. Stane se tak na honosné párty v Egyptě. Nedaleko tráví dovolenou také slavný soukromý detektiv Hercule Poirot (Branagh). U pyramid se setkává s mladým přítelem, který ho pozve do společnosti bohaté Linnet. Objeví se tu také zhrzená Jacqueline, která se nijak netají tím, že se s „odkopnutím” nehodlá smířit. Oba čerství novomanželé Poirota požádají, jestli by je před nevypočitatelnou ženou nehlídal. Zařídí, aby se spolu s celou skupinou mohl plavit na luxusním parníku po Nilu. Zdá se, že mladému páru už nic nehrozí; bývalá snoubenka na lodi není, tak co by se mohlo stát. Ale podivné události na sebe nenechají dlouho čekat, stejně jako vražda…

Co na první pohled zaujme už ty, co shlédnou filmový trailer, je vizuální podívaná. I když je jasné, že tvůrci a herci praktiky nevylezli z filmového studia se spoustou zelených pláten (byť se částečně točilo i v Maroku), hezky se na to kouká a je to působivé. Sfinga, pyramidy, chrámy, turismem a civilizací téměř nedotčená krajina kolem Nilu, krásný kolesový parník se dvěma palubami a velkým sálem uvnitř, na kterém se odehraje vše podstatné. Agatha Christie, kterou Egypt okouzlil už v jejích osmnácti letech a která zcela jistě do příběhu zapracovala některé vlastní zkušenosti, by určitě měla radost. Film je od toho, abychom věřili tomu, co vidíme, a tak pokud to takhle máte nastavené, můžete se vžít do doby, kdy se krása snoubila s luxusem, a kdy dechberoucí památky ještě nebyly obklopené paneláky, fastfoody a parkovacími plochami.

Armie Hammer, Gal Gadot. Foto: Falcon

Dva největší vizuální taháky filmu (loď, pyramidy) se ale celkem brzy okoukají. Branagh se sice ještě snaží děj obohatit různými zvláštními záběry (evidentně chtěl využít kameramana podvodních scén, a tak několikrát pod hladinou sledujeme jak se spouští nebo vytahuje kotva) a udržet diváka v napětí – mimo jiné i různými „lekačkami” jako útočící had nebo prolétnuvší dravec. Ale má jít především o komorní příběh vášně, nenávisti, závisti a lásky naplněné i nenaplněné, a tak je třeba zatlačit na herce. Ti se svých rolí zhostili se ctí. Kromě samotného Branagha tu uvidíme několik starých známých tváří, stále půvabnou Annette Beningovou (Americká krása) jako matku Herculova mladšího přítele nebo izraelskou specialistku na akční filmy Gal Gadot (Wonder Woman, Red Notice).

Pro ty, co Agathina proslulého detektiva zase neznají tak dobře, možná bude zajímavý prolog z první světové války, který jakoby trochu vypadl ze snímku 1917 a díky němuž se dozvíme, proč si Poirot nechal narůst knír. A dozvíme se i něco málo z jeho soukromí, respektive minulosti, co zběžný divák zmíněného televizního seriálu ani nemusel vědět. Oproti ješitnému až ironickému televiznímu Poirotovi (ovšem v nejlepším slova smyslu) vzbuzuje Branaghův detektiv často lítost. Nad ztracenou láskou, mládím, a i přes svůj věhlas, nad osamělostí. Nevím, zdali to byl režisérův záměr, ale na mě to tak působilo. A i když sice vraha odhalí, jak jinak než tradičně proslovem před všemi podezřelými, dost dlouho je tím, kým selhává, právě navzdory své pověsti.

Pokud znáte knižní předlohu, nebo jste viděli některé dřívější zpracování, asi budete více srovnávat. Nebudu teď prozrazovat, nakolik se od nich nová verze liší nebo se s nimi shoduje (už jsem viděl i remaky, ve kterých byl jiný pachatel, aby divák nepřišel o překvapení). Pokud děj neznáte, můžete tipovat pachatele a můžete být i nachytáni, byť se dá zpětným pohledem uznat, že sama Agatha či scénáristé dali divákovi šanci přijít na ledacos sami. Podezřelých je tak akorát, takže po počátečním „a to je sakra kdo?” si v postavách uděláte přehled a pak už můžete kalkulovat a kombinovat s Poirotem.

Nejnovější filmová adaptace díla z Poirotovské série je příjemnou vizuální podívanou těžící především z atraktivních exteriérů egyptských památek a luxusní lodi. Nestačí to pochopitelně na utažení celého filmu, a tak přijde i pár „baf” scén a dramatických momentů, podbarvených (po celou dobu filmu) skvělou bluesovou hudbou. Herci se snaží vtisknout (z dnešního pohledu už přece jen staromilskému) dramatu patřičné emoce a zachovat ducha knižních předloh Agathy Christie. Příznivci Poirota v podání Davida Sucheta možná uvidí trochu jiného hrdinu, ale ani takový pohled není na škodu. Film doporučuji shlédnout na velkém plátně – nejsem si jistý, jestli by na mnohem menší televizní obrazovce přinesl takový efekt.

Death on the Nile
USA, 2022
Česká premiéra v kinech: 10. 2. 2022
Režie: Kenneth Branagh
Hrají: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Letitia Wright, Tom Bateman, Russell Brand, Annette Bening, Rose Leslie, Emma Mackey,a další.
Délka: 127 minut
Mluveno anglicky (české titulky)

Oficiální česká stránka filmu: www.falcon.cz/film/smrt-na-nilu/
Oficiální stránka: www.20thcenturystudios.com/movies/death-on-the-nile

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Richard Spitzer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA