Dnes Neděle - zatazeno 21°C
Zítra Pondělí - skorojasno 23°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 22 možná bude vymáhat po předchozím vedení náhradu za soudní spor s investorem
Uhříněveská radnice. Foto: Praha22

Praha 22 možná bude vymáhat po předchozím vedení náhradu za soudní spor s investorem

Vedení Prahy Praha 22 obdrželo podnět skupiny místních občanů, zaměřený na písemnosti projektu Obytný soubor Kašperská. Podnět upozorňuje na finanční dopady žaloby, kterou podalo po více než roce spolupráce s investorem minulé vedení náhle samo na sebe, a která nakonec dopadla v neprospěch městské části, když se soud odmítl zabývat návrhem na zneplatnění uzavřených smluv. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Veronika Blažková.

Jedním z důvodů odmítnutí žaloby o takzvaný „naléhavý právní zájem" bylo podle Blažkové rozhodnutí soudu, že za volební období dvou starostů, z toho dva roky za starostování Martina Turnovského (Hnutí Pro Prahu) a více jak rok za starostování žalobu podávajícího Vojtěcha Zelenky (STAN), městská projekt ve spolupráci s investorem podporovala, byť s výhradami.

„Náklady na právní zastupování tohoto sporu ve výši zhruba čtvrt milionu korun považují podnět podávající občané za takzvanou významnou škodu, která vznikla městské části, a kterou by proto měla, jako dobrý hospodář po bývalém vedení vymáhat´,“ stojí v tiskové zprávě.

Radní Prahy 22 se proto v úterý 8. února shodli, že považují podnět a rozsáhlou argumentaci v něm za dostatečně závažný a důvodný k tomu, aby byly přešetřeny okolnosti, které jsou v podání zmiňovány a celou problematiku následně předloží na nejbližším jednání zastupitelstva, které by se mělo konat 9. března.  

„V případě, že se ukáže, že minulé vedení městské části činilo kroky, které způsobily, negativně ovlivnily nebo prodražovaly soudní spor, aniž k nim mělo doložené oprávněné příčiny, budeme nuceni zvážit další postup tak, jak nás v podání vyzývají občané z Kašperské ulice," říká starosta Prahy 22 Tomáš Kaněra (ANO). 

O napjatých vztazích politiků v Praze 22 svědčí i vyjádření, které opoziční hnutí STAN zveřejnilo v uplynulých dnech na svůj facebookový profil.

„Chod naší městské části je už téměř rok paralyzován. Důvodem je počet radních, lépe řečeno počet schopných radních, ve vedení Prahy 22, kteří by byli schopni zastupovat zájmy obyvatel Uhříněvsi, Pitkovic a Hájku. Ve vedení městské části nyní působí na fulltime pouze 3 radní – starosta Kaněra (ANO), radní Zmátlo (lidovec) a pseudoradní Koutský (Svobodní,“ uvedlo hnutí. 

„Takto nízký počet radních závažným způsobem narušuje rychlost přípravy investičních akcí, kdy radní dojíždí pouze ty, které byly připraveny koalicí Starostové a nezávislí – Praha 22 a Praha 22. Naše město,“ napsalo také hnutí.

Praha 22, v níž žije přes 11 000 obyvatel, se rozprostírá na jihovýchodě hlavního města. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice a spadá do městského obvodu Prahy 10. Starosta Tomáš Kaněra vede radnici od poloviny loňského roku. Před ním byl starostou od listopadu 2018 do března 2021 Vojtěch Zelenka.


Autor: Cen
Další články
Nahoru