Hotel a vily nad Orlíkem: Tajně sem jezdili komunisti, místo si oblíbil i Krejčíř

Hotel a vily nad Orlíkem: Tajně sem jezdili komunisti, místo si oblíbil i Krejčíř
Vilu číslo 11 svého času obýval podnikatel Radovan Krejčíř, kterému se v roce 2005 podařilo před policií utéct na Seychely.
Orlický areál vznikal na pozadí událostí politického uvolnění a světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Po úspěchu československého pavilonu chtěli komunisti pro sebe to nejlepší, a vězni z Pankráce tak měli při návrhu areálu vycházet ze světových trendů, především z myšlenek ze Západu.
Schodiště bylo vymyšlené tak, aby propouštělo dostatek světla i na chodby vedoucí do pokojů.
Široká veřejnost se o existenci rekreačního areálu dozvěděla až po sametové revoluci v roce 1989, kdy se do areálu dostali redaktoři z Československé tiskové kanceláře.
Foto: Magdaléna Medková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
12. 2. 2022 14:10
Co komunisté skrývali u přehrady Orlík, se obyvatelé středočeského Vystrkova nemohli léta dopídit. Obcí projížděla auta s pražskou značkou a po lesních cestách mizela v přísně střežené oblasti. Rekreační areál a patnáct vil, které pohlaváři využívali od roku 1962, byly odhaleny až po revoluci. Jeho temná minulost tím ale nekončila, začala devadesátá léta a správcem se stal přítel Františka Mrázka.

Nájemníkem státního rekreačního střediska Vystrkov v 90. letech byl podnikatel Miroslav Provod. Člověk, který během komunismu zbohatl na pašování nedostatkového zboží do Československa a po revoluci podnikal jak s Tomášem Pitrem, tak kmotrem českého podsvětí Františkem Mrázkem.

Z bývalého rekreačního areálu pro státní pohlaváře se postupem času stalo místo, kam se na večírky sjížděla vybraná smetánka nejen z polosvěta, ale i z politické scény.

V roce 2010 definitivně odešel Miroslav Provod ze společnosti Orlík a.s. a v jejím vedení stanul Jiří Červinka, který od státu areál odkoupil za zhruba 60 milionů korun a dlouhodobě prohlašuje, že Hotel Orlík chce očistit od nechvalné minulosti. Objekt také prošel rekonstrukcí. 

Národní památkový ústav tvrdí, že výstavba hotelového areálu "byla zvláštním experimentem, který v historii naší architektury nemá obdoby". Podívejte se.

 

Právě se děje

Další zprávy