Marek Klus vymyslel novou hru: Skákat na lyžích? To se dá i doma na stole... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Marek Klus vymyslel novou hru: Skákat na lyžích? To se dá i doma na stole...

Unikátní desková hra o skákání na lyžích. Hráč zažije vše, co sportovci na můstku.
Unikátní desková hra o skákání na lyžích. Hráč zažije vše, co sportovci na můstku. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, archiv Marka Kluse)

Těžký úraz po nepodařeném dopadu z lyžařského můstku uvěznil amatérského skokana Marka Kluse (39) z Českého Těšína na dlouho v posteli. Milovník deskových her přitom zjistil, že o jeho vášni, skocích na lyžích, žádná zatím neexistuje. Tak ji s kamarádem vymysleli.

Trvalo jim to necelý rok. „Nechtěl jsem vytvořit jen plochou desku. S kolegou Michalem Vavrysem (44), který mi pomáhal s výpočty, jsme proto přidali skutečný skokanský můstek,“ popisuje Marek Klus.

Ski Jumping

Hra dostala název Ski Jumping. Je unikátní v tom, že si hráči vyzkoušejí vše, co zažívají skokani na lyžích v reálu. Strategii, počasí, styl, tři velikosti můstků, náhodný faktor, verdikt rozhodčích či národnost versus domácí publikum. „A pokud hráč ošidí trénink, jeho panáček si můstek nesjede. Na tom jsou navíc speciální válečky, aby figurky nekončily na stejném místě,“ vysvětlil Marek, který je sám o sobě exemplář jako jeho hra. Do skákání se pustil až po třicítce. Když zvládl teorii, na jednom z tréninků v Nýdku na Frýdecko- -Místecku udělal osudovou chybu. Profesí sociální pracovník za to zaplatil sešroubovanou nohou. Už je ale zase zpět ve formě.

Dlouhá cesta

Autoři Ski Jumpingu, který je vhodný pro děti od 8 let a hrát ho mohou dva až čtyři hráči, se ho nyní snaží dostat do povědomí pomocí crowdfundingové kampaně (větší počet jednotlivců přispívá menším obnosem k požadované cílové částce). Přispět je možné na webu www.mmboardgames.net. Na hracích prvcích také nechali místa pro loga firem, které by mohly s financemi pomoci. „Tak to ostatně funguje i při skutečném skákání,“ dodal Marek.

Nadšený Sakala

První kousky Ski Jumpingu vytiskli autoři hry na 3D tiskárně. Takto ji amatérský skokan představil i kolegům profíkům v Česku i Polsku. „Bývalý český reprezentant ve skocích na lyžích Jaroslav Sakala z ní byl nadšený. Dokonce ho mrzelo, že něco takového nevymyslel sám,“ poznamenal Marek Klus.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.