První zimní olympijské hry se uskutečnily v roce 1924. Jak tehdy probíhaly?

Dne 25. ledna 1924 byl ve francouzském městě Chamonix zahájen „Týden zimních sportů“, který měl být původně jakousi předehrou k letním olympijským hrám v Paříži. Protože však tato sportovní událost sklidila velký úspěch, zpětně byla o rok později oficiálně uznána za vůbec první zimní olympijské hry.

Cesta k první zimní olympiádě

V roce 1896 se konaly první letní olympijské hry v moderních dějinách. Jejich zakladatel Pierre de Coubertin již tehdy navrhoval zařadit mezi disciplíny krasobruslení, ovšem tuto myšlenku nebylo možné z technických důvodů realizovat. O pořádání zimních olympijských her hovořil již roku 1899 významný český sportovec Josef Rössler-Ořovský, který je plánoval v Krkonoších. Tento muž byl všestranně nadaným sportovcem – vynikal v rychlobruslení, ledním hokeji, ale třeba také v jachtingu, tenise nebo fotbale. Rovněž se uplatnil v organizování sportovních akcí, prosadit zimní olympiádu v Krkonoších se mu však nepodařilo.

Zimní sporty, krasobruslení a lední hokej, se staly součástí letních olympijských her až roku 1920 v Antverpách. Podmínky pro tyto sportovní disciplíny však pochopitelně nebyly v rámci letní olympiády ideální, a proto se začalo uvažovat o pořádání zimních olympijských her. Ty prosazovaly zejména státy Kanada a Švýcarsko, proti tomuto úmyslu se postavily země ze skandinávské oblasti, a to z jednoho prostého důvodu – od roku 1901 totiž samy realizovaly tzv. Severské hry, které by s nově vzniklou zimní olympiádou pravděpodobně zanikly.

Po dlouhých jednáních se v červnu roku 1921 rozhodlo, že Francie může v roce 1924 uspořádat v Chamonix „Týden zimních sportů“, jakousi přípravnou formu zimní olympiády. Sportovní událost měla obrovský úspěch, a proto byla o rok později na kongresu v Praze oficiálně uznána jako vůbec první zimní olympiáda. Tehdy zároveň došlo ke stanovení, že se zimní olympijské hry budou konat každé čtyři roky.

Disciplíny a úspěchy

V rámci prvních zimních olympijských her byly zařazeny tyto disciplíny: boby, krasobruslení, rychlobruslení, curling, lední hokej, běh na lyžích, skok na lyžích a jako tzv. ukázkový sport závod vojenských hlídek.

Vůbec první zlatou medaili získal na první zimní olympiádě americký rychlobruslař Charles Jewtraw v závodě na 500 metrů. Jeho sportovní kariéra přitom na této akci začala a zároveň také skončila. Nejvíce medailí tehdy obdržel finský rychlobruslař Clas Thunberg, a to tři zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou. Zvítězil také v disciplíně rychlobruslařského čtyřboje, který od té doby již netvořil součást olympijských her. Thunberg dosahoval výborných výsledků již před olympiádou na mistrovstvích světa i Evropy.

V lyžařských kategoriích vynikal norský sportovec Thorleif Haug, který si vysloužil tři zlaté medaile v běhu na lyžích. Na čtvrtém místě skončil v disciplíně skoku na lyžích. Běh na lyžích na 50 kilometrů představoval na prvních zimních olympijských hrách roku 1924 velmi náročný závod. Rozpoutala se totiž silná sněhová bouře, závodníci se museli potýkat s teplotami klesajícími k minus sedmnácti stupňům, neustávajícím sněžením a větrem. Z důvodu nepřízně počasí se celá řada sportovců disciplíny vůbec nezúčastnila. Haug se však dopředu nevzdal. Zajímavé je, že byl sportovec-samouk a jen díky výborné fyzické kondici a tvrdé práci dosáhl úspěchů. Jeho sportovní kariéru předčasně ukončila náhlá smrt v pouhých čtyřiceti letech věku v důsledku zápalu plic.

První zimní olympiády se účastnili také čeští sportovci, nedovezli si však domů žádnou medaili. Naším nejúspěšnějším sportovcem se tehdy stal krasobruslař Josef Slíva, který ve své kategorii skončil na čtvrtém místě. Údajně měl ale pochybit rozhodčí, a Slívovi by tak náležela bronzová medaile.

Související

Více souvisejících

historie olympiáda

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Ilustrační fotografie.

Do nominace na fotbalové Euro se dostali dva hříšníci z Belmonda, obránce Zima i nováček Červ

Zatímco pro hokejisty jejich svátek v podobě mistrovství světa v neděli již skončil, fotbalisté mají mistrovství Evropy v Německu teprve za dveřmi. Naplno vypukne 14. června, už nyní ale trenér české reprezentace Ivan Hašek přišel se seznamem 26 hráčů, kteří se budou moct probojovat do finální nominace na turnaj. Mezi hráči nalezneme třeba hned dva, kteří se nechvalně proslavili loni na podzim svou protáhnutou večerkou v olomouckém klubu Belmondo. Konkrétně se jedná o obránce Vladimíra Coufala a útočníka Jana Kuchtu. Asi nejpřekvapivějším jménem je pak nováček Lukáš Červ.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

KLDR se nevzdá projektu vesmírného průzkumu, vzkázal Kim Čong-un

Severokorejský diktátor Kim Čong-un prohlásil, že KLDR se nikdy nevzdá projektu vesmírného průzkumu. Vojenské průzkumné satelity jsou podle něj klíčové pro národní sebeobranu proti nepřátelským hrozbám. S odvoláním na severokorejská média to uvedla agentura Reuters. 

před 4 hodinami

včera

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal, lotyšská premiérka Evika Silinová, polský prezident Andrzej Duda, premiér Petr Fiala (ODS), dánská premiérka Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte

Česká iniciativa může změnit situaci na frontě, shodli se v Praze lídři pěti zemí

Lídři pěti zemí Evropské unie se dnes v Praze shodli na pokračování vojenské podpory Ukrajiny proti ruské agresi. Na setkání svolaném premiérem Petrem Fialou vyslechli výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k navýšení a urychlení dodávek munice a protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro ochranu ukrajinských obyvatel, měst a kritické infrastruktury. Uvedli to ve společném prohlášení, které zveřejnila Strakova akademie.

včera

Zleva: Frank Lowenstein, John Kerry, Benjamin Netanjahu, Yossi Cohen

"Nechcete ohrozit svou rodinu." Bývalý šéf izraelského Mossadu údajně vyhrožoval hlavní prokurátorce ICC

Bývalý šéf izraelské tajné služby Mossad, Yossi Cohen, údajně vyhrožoval bývalé hlavní prokurátorce Mezinárodního trestního soudu (ICC), Fatou Bensoudové. Na několika tajných schůzkách na ni údajně vyvíjel nátlak, aby zastavila vyšetřování Izraelců kvůli podezření z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na okupovaných palestinských územích. Uvedl to deník The Guardian, který se odvolává na vysoce postavené izraelské zdroje.

včera

včera

Shein, ilustrační fotografie

Výrobky Shein mohou být zdraví nebezpečné, oznámil Soul

Obří singapurská online společnost zaměřující se na levnou módu prodávanou skrze e-shop, podobně jako Tema a Alibaba, si stále více zasluhuje nechtěnou pozornost kvůli svým prodejním praktikám, vykořisťovatelské pracovní politice a možnému poškození životního prostředí.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

včera

včera

včera

včera

včera

Pozitivní vývoj u Roberta Fica. Úřad vlády prozradil novinky

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) se téměř dva týdny po atentátu nadále pomalu zlepšuje, informovalo tiskové oddělení úřadu vlády. Fico je stále hospitalizovaný v banskobystrické nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy