Dnes Pondělí - skorojasno 23°C
Zítra Úterý - jasno 23°C
Pondělí 13. 5. 2024
Svátek má Servác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Piráti si odsouhlasili kandidátku pro podzimní volby v Praze. Vede ji Hřib, následuje Komrsková a Zábranský
Pražský primátor Zdeněk Hřib. Foto: Karel Netolický

Piráti si odsouhlasili kandidátku pro podzimní volby v Praze. Vede ji Hřib, následuje Komrsková a Zábranský

Lídrem kandidátky Pirátů pro podzimní volby do pražského zastupitelstva (ZHMP) je současný pražský primátor Zdeněk Hřib. Na druhém místě je místostarostka městské části Praha 10 Jana Komrsková a na třetím současný radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský. Strana o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Piráti během víkendu rozhodli o podobě čela kandidátky pro říjnové volby do ZHMP. Lídra kandidátky Pirátů, kterým je současný pražský primátor Zdeněk Hřib, doplní na druhém místě Jana Komrsková. Na třetím pak Adam Zábranský. Komrsková nyní zastává pozici první místostarostky Prahy 10, Zábranský je pražským pro oblast bydlení a transparentnosti. Navolena byla i další místa pražské kandidátky.

Jana Komrsková je od roku 2018 místostarostkou městské části Praha 10. V roce 2019 byla ZHMP, loni v dubnu na toto místo rezignovala. Věnuje se především tématům životního prostředí, sportu a také dohledu nad hospodařením městských akciových společností Prahy 10. 

„Magistrát musí jít příkladem radnicím městských částí ve své otevřenosti a férovém přístupu k občanům. Chci zlepšit způsob komunikace s jednotlivými městskými částmi, prosadit jejich spravedlivější finanční podporu a užší spolupráci na místních projektech městských částí v oblastech týkajících se občanské vybavenosti, školství, bydlení, veřejného prostoru, dětských hřišť a dopravy. Je nutné si uvědomit, že Pražané nežijí na Mariánském náměstí, ale v jednotlivých městských částech,” sdělila Komrsková. 

Třetí místo kandidátky Pirátů v Praze obsadí Adam Zábranský. Od roku 2014 je členem zastupitelstva Prahy, v roce 2018 se stal radním pro oblast bydlení a transparenci v koalici pod vedením primátora Zdeňka Hřiba.

Věnuje se především problematice bydlení – revizi fungování městského bytového fondu a budování systému pomoci lidem v bytové nouzi, a také transparentnější správě městských firem, rozvoji otevřených dat a rozšíření takzvaného rozklikávacího rozpočtu Cityvizor.

„Mojí vizí je Praha udržitelná, sociálně citlivá a inovativní. Chtěl bych, abychom v příštím volebním období mohli co možná nejvíce navázat na pozitivní kroky, které naše současná koalice udělala, z mojí gesce například naplnit Strategii rozvoje dostupného bydlení,“ řekl Zábranský. 

Pirátský klub v zastupitelstvu Prahy má aktuálně 13 členů v 65členném sboru. Ve volbách v roce 2018 získali Piráti 17,07 procenta hlasů a stali se nejsilnější stranou současné magistrátní koalice. 

V komunálních volbách v roce 2018 skončili Piráti druzí za ODS, která má v 65členném městském zastupitelstvu 14 mandátů. Piráti mají v 65členném sboru 13 zastupitelů, stejně jako třetí Praha Sobě a čtvrté Spojené síly. ANO má 12 zastupitelů a spolu s ODS je v opozici. Koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil má většinu 39 mandátů. 

Podoba čela kandidátky do ZHMP 

Zdeněk Hřib

Jana Komrsková

Adam Zábranský

Magdalena Valdmanová

Daniel Mazur

Viktor Mahrik

Eva Tylová

Bára Soukupová

Jiří Brůžek

Zuzana Freitas

Gabriela Lněničková

Jaromír Beránek

David Bodeček 

Zdroj: Česká pirátská strana


Autor: Karel Netolický
Další články
Nahoru