Studenti Západočeské univerzity mají za sebou další ročník projektu DESING+

14.02.2022 13:05

Na 18. ročníku výukového projektu DESING+ se plzeňští studenti opět předvedli. Společně pracovali na duální autonomní tramvaji či na zdravotnickém manipulačním zařízení pro tělesně postižené.

Projekt DESIGN+ ZČU (1)
Projekt DESIGN+ ZČU (1)Projekt DESIGN+ ZČU (6)Projekt DESIGN+ ZČU (7)Projekt DESIGN+ ZČU (2)Projekt DESIGN+ ZČU (3)Projekt DESIGN+ ZČU (5)Projekt DESIGN+ ZČU (4)

Projektu, v němž tradičně spolupracují studenti nejméně čtyř fakult Západočeské univerzity v Plzni na tématech zadaných externími partnery, se letos zúčastnilo 56 studentů. A to z Fakulty strojní, Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, Fakulty zdravotnických studií a Fakulty ekonomické. Od roku 2004 přitom projekt absolvovalo už téměř 1500 studentů ZČU.

„Studenti se učí spolupracovat, propojovat své konstrukční, designérské a další profesní znalosti a dovednosti a řešit v úzké spolupráci s vývojovými pracovníky a manažery průmyslových firem jejich aktuální inovační problémy,“ uvedla mluvčí univerzity Šárka Stará.

Celkem šest interdisciplinárních týmů tvořených mladými konstruktéry, designéry, zdravotníky a marketingovými specialisty zpracovávalo stanovená témata v průběhu zimního semestru. Svá řešení studenti průběžně konzultovali se zástupci zadavatelských podniků a 9. února představili online při závěrečných soutěžních prezentacích hodnotitelské komisi, složené ze zástupců zadavatelských a partnerských podniků a zúčastněných fakult ZČU.

Společnost Škoda Transportation studentům nabídla futuristické téma Duální autonomní tramvaj. Úkolem bylo navrhnout tramvaj sloužící nejen k dopravě osob, ale také k rozvozu objednaných zásilek, které si lidé budou vyzvedávat na tramvajových zastávkách. Ze dvou týmů, které zadání řešily, byl úspěšnější tým vedený Janem Mikeskou. Představil tramvaj, která má přes den sloužit k dopravě osob a během nočního provozu ji z velké části zaplní boxy se zásilkami. Ty pak v zastávce vyvezou z tramvaje manipulační roboti.

Konstruktionsbüro Dostal zadalo studentům téma Zdravotnické manipulační zařízení pro tělesně postižené. Z dvou skupin zvítězil tým pod vedením Matěje Dvořáka. Navrhl zařízení určené nejen pro zvedání, podepření a přesun invalidních osob, jak bylo stanoveno v zadání, ale přidal pomůcce také funkci rehabilitační.

Také téma Zařízení pro plnění přepravek ke vstřikolisu od společnosti ENGEL strojírenská zpracovávaly dvě skupiny studentů. Se zadáním si lépe poradil tým, v jehož čele stál Ondřej Váňa. Porota kladně hodnotila především propracovanost, ucelenost a aplikovatelnost konstrukčního a designérského řešení návrhu, v němž se promítla kvalitní spolupráce členů týmu.

„Při letošních prezentacích se ukázalo, jak důležité je vyvážené zastoupení profesí v týmu. Pokud některá chyběla nebo byla slabá, nebo když byla jiná příliš dominantní, na výsledku to bylo jasně patrné,“ komentuje letošní ročník projektu jeho zakladatel Stanislav Hosnedl ze strojní fakulty.

 

foto: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT