Dnes Pondělí - polojasno 23°C
Zítra Úterý - jasno 23°C
Pondělí 13. 5. 2024
Svátek má Servác
Zpravodajství
Aktuální zprávy z hlavního města.
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pospíšil: TOP 09 dlouho ukazuje na expanzivní politiku Putinova režimu. Je proto dobře, že Hřib jede do Kyjeva
Předseda pražské TOP 09, zastupitel hlavního města a europoslanec Jiří Pospíšil. Foto: Jan Puci

Pospíšil: TOP 09 dlouho ukazuje na expanzivní politiku Putinova režimu. Je proto dobře, že Hřib jede do Kyjeva

Pražští radní dnes podpořili cestu primátora Zdeňka Hřibu do Kyjeva, který tam vyjádří Ukrajině solidaritu v době hrozícího válečného konfliktu s Ruskem. Zároveň mu pro jednání s ukrajinským protějškem naložili na cestu pár úkolů.

Zdeněk Hřib odlétá dnes odpoledne na dva dny do Kyjeva. Setká se tam se starostou ukrajinské metropole, bývalým boxerským šampionem Vitalijem Kličkem a také s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowskim.

„Vyjadřujeme podporu a solidaritu Ukrajině. Je zásadní, aby ukrajinští obyvatelé a svobodně zvolení představitelé země rozhodovali o své budoucnosti a také o svých partnerech,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci po jednání Rady hl. m. Prahy Hřib. Tím narážel na fakt, že Ukrajina stojí o členství v NATO, což Rusko dlouhodobě odmítá, protože by to bralo jako ohrožení své bezpečnosti.

Hřib, který si v Kyjevě, mimo jiné, prohlédne bunkry civilní ochrany, také pochválil opoziční ODS, že cestu podporuje. Předseda klubu občanských demokratů v pražském zastupitelstvu v pátek nabídl primátorovi účast zástupce ODS na této zahraniční cestě. Strana byla ochotna uhradit veškeré související náklady s touto cestou. Nicméně takto na poslední chvíli prý už nebylo možné protokolárně potvrzenou delegaci s diplomatickými pasy nějak rozšířit, takže Hřibova delegace byla bez zástupců ODS či jiné strany. Navíc Hřib uvedl, že to je setkání primátorů.

„Musím se ptát, zda je cesta na Ukrajinu v době, kdy odtamtud Česká republika a další země evakuují lidi, skutečně vhodná. Ale to je záležitost pana primátora,“ uvedla pražská zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). 

Podle pražského zastupitelé a předsedy pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila se radní dohodli, že primátor Hřib navrhne pomoc Kyjevu. „Nechceme jen morální podporu, i když ta je také důležitá. Vyjadřuji podporu cestě primátora. TOP 09 celou dobu poukazuje na nepřijatelnou expanzivní politiku Putinova režimu, která se posunula do další fáze, kdy po okupaci Krymu hrozí okupace celé Ukrajiny. Je správné, že Česko stojí za Ukrajinou a Praha stojí za Kyjevem,“ řekl Pospíšil.

Cestu Hřiba podpořil i další koaliční partner Pirátů – Praha Sobě. Předseda zastupitelského klubu Jan Čižinský uvedl, že Praha je připravena v případě válečného konfliktu Ukrajině humanitárně pomáhat na úrovni metropole jako celku i jednotlivých městských částí. „Apelujeme na vládu, aby zahrnula zde žijící občany Ukrajiny pod veřejné zdravotní pojištění, to by bylo v eskalaci napětí dobré,“ řekl.

Z primátorovy cesty naopak nemá radost předseda hnutí ANO v Praze Ondřej Prokop. „Dlouhodobě nerozumím tomu, proč má Zdeněk Hřib potřebu vměšovat se do zahraniční politiky. Nemohu se zbavit dojmu, že tím hlavním motivem je pro primátora jeho osobní PR. Obzvlášť v situaci, kdy Praha má mnoho problémů, a on je tím, kdo by je měl řešit. Řešení krize na Ukrajině mu nepřísluší," sdělil. 


Autor: Jan Puci
Další články
Nahoru