Hokejisté prohráli na olympiádě se Švýcary a poprvé nejsou ve čtvrtfinále

foto Švýcarský hokejista Denis Hollenstein se raduje z gólu svého spoluhráče Killiana Motteta za záda českého brankáře Šimona Hrubce v utkání předkola play off na olympijském turnaji v Pekingu, které se hrálo 15. února 2022.

Peking - Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa. Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s olympiádou rozloučili s bilancí dvou výher - po nájezdech a v prodloužení - a dvou porážek. Zatímco po český výběr olympiáda končí, Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finskem.

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později Češi vedli, Genoniho ve švýcarské brance prostřelil od modré Klok. Ve 14. minutě byl ale vyloučen Kovář, který při vstřelené brance vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilové hře vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné branky Ambühl.

Jen o třináct sekund později Švýcarsko vedlo. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Český tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Pešánův výběr se tlačil do útoku, obětavě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje.

Snížit se snažit individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán do hry zapojil sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se navíc rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že ze hry vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři ale podpořeni dvoubrankovým vedením pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a švýcarský postup dal pět minut před koncem kapitán Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři kapitán Červenka snížil, i přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali.

Hlasy po zápase:

Filip Pešán (trenér): "Zklamání je obrovské. Mrzí mě, že takhle fantastický kolektiv to nedotáhl dál. Jsem moc zklamaný. Za mě jsme byli moc nervózní. Dopadla na nás tíha zápasu, do kterého jsme i dobře vstoupili. Kotouče se neodrážely, jak jsme si přáli. První neuznaný gól budiž důkazem. Zlomový okamžik bylo inkasování v oslabení a vzápětí jsme takovým naražením o rozhodčího inkasovali okamžitě druhý gól. Po dobrém vstupu to týmem zatřáslo. Inkasovali jsme pak ve druhém oslabení, což už je naše taková ohraná písnička. Můj konec ve funkci? Samozřejmě je to neúspěch. Jsem zklamaný, je pár minut po zápase a nejsem schopný říct. Nemám připravenou řeč po prohře se Švýcarskem."

Roman Červenka (útočník): "Bohužel jsme vypadli, je to špatný. Chtěli jsme zabojovat o medaile, bohužel. Věděli jsme, jak důležitý zápas je, nezvládli jsme to. Obrat a rychle inkasované góly byly určitě jeden z klíčových momentů. Začali jsme dobře, byli jsme živější, tlačili jsme se do brány, dali jsme gól, pak ty dva slepené góly... Pořád jsme věřili, ve druhé třetině jsme měli šance, které jsme neproměnili. Oni pak využili další přesilovku. Samozřejmě, že je to zklamání, měli jsme jiné cíle."

Šimon Hrubec (brankář): "Je to na nic, protože ten turnaj jsme hráli dobře. Dostali jsme se do šancí, ale nenapadalo nám to tam. Švýcaři hráli dobře, obětavě, všechno blokovali. Když nevystřelíte hned, v cestě vám už stojí hráč. Po druhém gólu jsme upustili od naší hry. Začali jsme výborně, šel nám přechod do útočného pásma, vedli jsme. Oni vyrovnali a my si je hned necháme ujet dva na jednoho. Nevím..."

Jan Kovář (útočník): "Pocity? Prázdnota, nic. Prohráli jsme a vypadli v osmifinále, Můžeme říct, že jsme třeba nehráli špatně. Cítili jsme, že nějakou sílu máme, ale prohráli jsme v osmifinále. Začali jsme dobře, ale bohužel to Švýcaři rychle otočili."

ČR - Švýcarsko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Klok (Knot, Červenka), 56. Červenka (Krejčí, Jan Kovář) - 15. Ambühl (Thürkauf, Corvi), 16. Mottet (Hollenstein, Diaz), 30. Malgin (Alatalo, Andrighetto), 55. Diaz (Andrighetto, Herzog). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Kaukokari (Fin.) - Lundgren, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:2. Diváci: 990.

ČR: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot, od 21. navíc Sklenička - Hyka, Krejčí, Sedlák - Sobotka, Jan Kovář, Červenka - Řepík, M. Špaček, M. Stránský - H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal, od 33. navíc Lenc. Trenér: Filip Pešán.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Müller, Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo - Moser, Haas, Hofmann - Andrighetto, Malgin, Herzog - Thürkauf, Ambühl, Corvi - Vermin, Mottet, Bertschy - Hollenstein. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 11. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď