V Ostravě bude více stanic pro sdílená kola, zlepší se i jejich zabezpečení

15. únor 2022 12:15

Větší počty stanic pro sdílená kola letos po městě rozestaví ostravský magistrát. Reaguje tak na čím dál větší zájem o takzvaný bikesharing. Jenom za loňský rok si kola vypůjčilo více než 40 tisíc lidí. Mezi nimi vyčníval hlavně Dominik Koutný, který je průměrně používá zhruba třikrát denně.

„Když už máte sedavé zaměstnání, jste rádi za každý pohyb. Takže jedete do práce, z práce, do fitka a z fitka a potom třeba i na nějaký malý nákup, tak potom zjistíte, že třeba i v létě máte šest výpůjček za den,“ říká Dominik Koutný, ostravský rekordman v bikesharingu za loňský rok. Na kontě má celkem 1068 výpůjček sdílených kol. Podle svých propočtů najezdil více než dva tisíce kilometrů.

Sdílená kola v Ostravě jsou mezi lidmi čím dál populárnější a město letos plánuje tuto službu ještě rozšířit. „Kol by mělo být v ulicích města tisíc jako loni. Rozšiřujeme počet stanic. V Ostravě už jich máme 350, takže přibudou nějaká nová,“ popisuje náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Magistrát chce kola i lépe zabezpečit proti vandalům. Některé stanice kvůli jejich útokům dokonce musel zrušit. „Musely se rušit hlavně v Ostravě-Jihu, bylo to kolem obchodního centra Avion. Těch stanic bylo devět. My se budeme snažit stanice obnovit, ale na některých místech zkusíme nainstalovat kamery a zavést nějaká opatření, aby ke krádežím už nedocházelo,“ dodává Šebestová.

Lepší zabezpečení připravuje také provozovatel bikesharingu v Ostravě – firma Nextbike. „Pořád řešíme věci typu toho hardwaru, jak ho lépe chránit – nějaké kryty na zámky. V počtu tisícovek kol je to poměrně vysoká investice,“ počítá manažer Dan Rambousek.

autor: Petr Dušek
Spustit audio