Jaromír Jágr slaví 50. narozeniny, na svůj věk se ale necítí. Nejen hokejový svět udivuje, že stále hraje hokej na profi úrovni

15. únor 2022 13:52

Hokejová ikona Jaromír Jágr slaví 50. narozeniny. Je to už mnoho let, co říkal, že bude hrát právě do padesáti - a teď udivuje sportovce i mimo hokej tím, že stále nastupuje za svoje Kladno. V souvislosti s životním jubileem neplánuje žádnou oslavu. Podle jeho slov půjde o den jako každý jiný. Dočkal se však neobvyklého ocenění v podobě pamětního tisku bankovky s vlastní podobiznou.

Pětka, kterou bude mít od úterý jako první číslici u svého věku, Jaromíra Jágra nijak neděsí. "Každý věk má svoje plus. Co odchází fyzicky, tak přichází někde jinde, v něčem jiném. Nechci říkat rozumově, ale názorově. Člověk se mění. A to, že ztrácíte na síle, můžete nahradit zkušenostma. Každé to období má svoje. Důležité je využít tady ten čas co nejlépe a zbytečně se nestresovat, kolik nám je," prohlásila hokejová legenda.

V roce 1998 byl Jaromír Jágr jednou z hlavních hvězd olympijského turnaje v japonském Naganu

Bude ale padesátka znamenat v čemkoliv v jeho životě zásadní zlom? "To uvidíme. Moje výhoda je v tom, že mám spoustu mladých lidí kolem sebe, ať už v soukromém životě, tak i v práci. Člověk tak stárne o něco pomaleji. A jestli se ptáte, zda se cítím na padesát, tak to vůbec ne," ujišťuje Jágr.

I proto nakonec vydržel hrát až do padesáti. Ačkoliv když to před mnoha lety s úsměvem vyslovil poprvé, brali to patrně všichni za jeden z jeho obvyklých vtípků. Je přesvědčený, že mu pomáhá, když nemá osobní cíle. "Můj jediný cíl je pomoct Kladnu jakýmkoliv způsobem, abychom hráli co nejlépe. A je mi jedno, zda budu hrát v první lajně, ve čtvrté, nebo třeba jen občas. Je mi to úplně jedno. A až jednou úplně skončím, tak si toho nejspíš ani nevšimnete," řekl Jágr.

Bankovka s Jaromírem Jágrem

Ve spolupráci se stále hrající legendou připravily k Jágrovu jubileu společnost České dukáty a Státní tiskárna cenin sběratelský unikát... pamětní tisku bankovky s jeho podobiznou.

Pamětní bankovka k 50 narozeninám Jaromíra Jágra

Na jedné straně "bankovky" s Jágrem je jeden z nejlepších hráčů hokejové historie detailně vyobrazen v přilbě s číslem 68, které je s ním dlouhé roky neodmyslitelně spojeno, českým lvem, číslovkou 50 a také znakem prestižního Triple Gold Clubu, do něhož patří díky triumfům na olympiádě, mistrovství světa i ve Stanley Cupu. Druhá strana připomíná slavné výhry a triumfální návraty hokejistů z úspěšných turnajů Staroměstské náměstí plné českých praporů v rukou slavících fanoušků, znak České republiky i symbolické lipové listy. Dole je pak nápis Čest a víra je vítězství. V češtině i v angličtině. Autorkou návrhu je akademická malířka Eva Hašková.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio