Těším se, říká Nohavica k návratu legendárního Folkového kolotoče

  15:28
Jaromír Nohavica se těší, až opět vystoupí na multižánrovém ostravském festivalu Folkový kolotoč. Legendární akce, která pomohla nastartovat kariéru jeho i mnoha dalších písničkářů, se vrací po 38 letech.

Jaromír Nohavica na festivalu Benátská! s Impulsem 2018 | foto: Jan Pešek, MF DNES

„Folkový kolotoč je něco jako moje první láska. Mám k němu blízký vztah a jsem opravdu moc rád, že opět ožije,“ řekl Jaromír Nohavica na tiskové konferenci k návratu Folkového kolotoče.

Hudebník podotkl, že mu v dnešní době chybí pospolitost, kterou na festivalu prožíval.

„Potkali jsme se, viděli na pódiích i v zákulisí, hráli jsme, vyprávěli. To sdílení jedné lodi mi dneska chybí. A těším se, že právě to na Folkovém kolotoči zase zažiju,“ dodal Nohavica s tím, že chystá velké překvapení, kvůli kterému telefonuje po světě.

Desátý ročník akce, která v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století ovlivnila českou a moravskou písničkářskou scénu a přispěla i ke startu kariéry Karla Plíhala, Pavla Dobeše či Josefa Streichla, se první červnový víkend uskuteční na původní, ale zrekonstruované scéně – v tehdejším Domě kultury OKD, dnešním DK Poklad v Ostravě-Porubě. Vrací se tam po pauze, která po zákazu trvala 38 let.

„Dramaturgie festivalu je hotová. Na sedmi scénách by mělo vystoupit 66 písničkářů, kapel či herců. Budou tam legendy i málo známí umělci z Čech, Moravy, Slezska i ze Slovenska. Chceme představit 80 procent toho nejlepšího, co v ‚Československu‘ existuje,“ nastínil Milan Kaplan, hlavní dramaturg původního festivalu i jeho obnoveného jubilejního ročníku.

Kdo si pořídí vstupenku na třídenní festival, bude mít přístup k programu včetně promítání filmů, recitálů či workshopů uvnitř kulturního domu i na letní scéně AMFI.

Podle jednatelky DK Poklad Dariny Daňkové se však akce rozšíří i do okolí včetně přilehlého parku, kde bude bezplatný doprovodný program. Vystoupí tam třeba loutkoherci. A chybět nebude ani nabídka gastronomických specialit.