Dnes Pondělí - polojasno 23°C
Zítra Úterý - jasno 23°C
Pondělí 13. 5. 2024
Svátek má Servác
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Magistrát odpustí Praze 8 penále skoro 136 milionů korun z nevrácené části dotace
Radnice Prahy 8 sídlí v Libni. Foto: archiv

Magistrát odpustí Praze 8 penále skoro 136 milionů korun z nevrácené části dotace

Magistrát odpustí radnici Prahy 8 splátku přes 135,9 milionu korun za penále vzniklé tím, že radnice městu včas nevrátila 244,84 milionu z nevyužité třísetmilionové dotace na dostavbu Centra Palmovka. Důvodem odpuštění je špatná finanční situace radnice. Vyplývá to z dokumentu, který včera schválili pražští radní. Vedení města již schválilo odpuštění nevrácené částky a zároveň se s radnicí domluvilo na směně pozemků a převzetí torza budov na Palmovce. Odpuštění musí ještě schválit pražští zastupitelé.

Radnice měla od města původně slíbenu dotaci 600 milionů korun, kterou měla dostat ve třech splátkách, první činila 300 milionů. Městská část ale nedokončenou budovu nedostavěla a následně nevrátila celou částku, ale vrátila zhruba 55,2 milionu.

Odpuštění dluhu je součástí celkové dohody mezi Prahou 8, magistrátem a firmou Metrostav Alfa, která budovu stavěla. Developerovi radnice vyplatí asi 142 milionů.

Od města dostane dotaci 550 milionů, která jí bude poskytována v následujících letech. Praha 8 naopak na magistrát převede nedostavěnou budovu a pozemky.

Praha 8 se dlouhodobě potýká s finančními problémy a v případě zaplacení dluhů by jí hrozila insolvence. „Odpuštění penále je součástí celé řady kroků, které hlavní město podniká za účelem stabilizace finanční situace Prahy 8, která se dostala do značných problémů vinou chyb v projektu výstavby Nové Palmovky. Nechceme, aby důsledky dopadly na občany osmičky. Naší prioritou je zachování všech služeb, které jim městská část poskytuje," řekl ČTK náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Pokud by se dostala radnice do insolvence, nebyla by schopna obyvatelům poskytovat základní služby včetně třeba školství.

Stavbu budovy, kde měla mít radnice nové sídlo a jejíž součástí měly být komerční prostory, schválilo předminulé vedení městské části v roce 2010. Náklady byly tehdy odhadovány na více než miliardu. Minulé vedení Prahy 8 stavbu zastavilo a následně se o její vlastnictví soudilo.

Centrum Palmovka by v budoucnu mělo být součástí proměny celé lokality, kde vzniknou nové domy a zmizí současné autobusové nádraží. Proměnou projde i nynější náměstí Bohumila Hrabala, přibude zeleň, lavičky nebo kavárna.

Co bude konkrétně v budově Centra Palmovky, zatím není jasné, nicméně vedení města zmínilo, že by mělo jít o administrativní prostory a v okolí budovy pak vzniknou byty.


Autor: ČTK
Další články
Nahoru