Hvězdy Fenerbahce: Zkušenost i česká stopa | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Fenerbahce: Zkušenost i česká stopa

Už ve čtvrtek se sešívaní představí v rámci prvního utkání vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy na půdě Fenerbahce Istanbul, pojďme se podívat na největší hvězdy aktuálně šestého týmu tabluky turecké Süperlig.

V loňské sezoně Fenerbahce titul utekl o pouhé dva body, rozhodovalo se až v posledním kole. Konec na třetí příčce pro istanbulský celek znamenal místo v play off Evropské ligy. Po postupu přes HJK Helsinki čekala na žluté kanárky těžká skupina s Frankfurtem, Olympiakosem a Antverpami. S jednou výhrou a třemi remízami skončilo Fenerbahce na třetím místě, vítězství přišlo na půdě Antverp, kde Turci suverénně zvítězili 3:0.

Na začátku ledna přišla změna na pozici hlavního trenéra Fenerbahce, Portugalce Vítora Pereiru po 171 dnech ve funkci nahradil Ismail Kartal. Šedesátiletý stratég působí v turecké metropoli podruhé, jeho první štace trvala jednu sezonu, po druhém místě v sezoně 2014/15 v klubu skončil. Dá se očekávat, že Kartal vyšle své svěřence na hřiště v rozestavení 4-2-3-1 jako v prvních šesti utkáních, ve kterých kanárky vedl. Pojďme se podívat na největší hvězdy kádru Fenerbahce!

Levonohý kouzelník: Mesut Özil

Mistr světa, mistr Španělska, čtyřnásobný vítěz FA Cupu a vítěz španělského Copa del Rey. To je obdivuhodná sbírka trofejí německého špílmachra Mesuta Özila, který ve dvaatřiceti letech zakončuje kariéru v dresu Fenerbahce. Jeho milimetrové přihrávky pravidelně uklízeli do sítě Cristiano Ronaldo nebo Pierre-Emerick Aubameyang. V německé Bundeslize, španělské La Lize, anglické Premier League a turecké Süperlig připravil pro své spoluhráče dohromady 221 branek, do toho se sám téměř stokrát trefil.

Hlavní předností Özila je bezpochyby jeho přehled a schopnost vyslat perfektní přihrávku za obranu soupeře. S věkem trochu ztratil na rychlosti, ale jeho perfektní technika zejména levou nohou je něco, na co si budou obránci sešívaných muset dávat pozor. Pokud tedy hvězdný kapitán Fenerbahce do duelu se Slavií nastoupí, kvůli zranění chyběl čtyři utkání, už je ale zpátky v tréninku a měl by být k dispozici.

Ekvádorský střelec: Enner Valencia

Další ohromně zkušený borec oblékající žlutomodrý dres. Ekvádorský reprezentant v letošní sezoně nasázel už deset gólů ve všech soutěžích – čtyři v lize, pět v Evropské lize, z toho hattrick v předkolech, a jednou v poháru. Kariéru začal v Ekvádoru, odkud odešel do mexické Pachucy. Po povedené první sezoně, ve které nastřílel 18 branek, si ho vyhlédl anglický West Ham. Valencia v Anglii strávil tři sezony, poslední půlrok trávil v Evertonu. Na ostrovech se ale trefil "pouze" dvanáctkrát a následně zamířil zpátky do Mexika, kde tři sezony oblékal dres Tigres. Pak zamířil zpátky do Evropy a zakotvil v Istanbulu.

Jeho hlavní předností je rychlost, i proto nenastupuje jen na hrotu, ale také na obou křídlech. Na utkání se Slavií se naladil povedeným výkonem proti Giresunsporu, výhru 2:1 zařídil gólem a asistencí.

Korejsko-maďarská zeď: Attila Szalai a Min-jae Kim

I když se na první pohled může zdát, že kádr čtvrtečního soupeře sešívaných tvoří zejména zkušení třicátníci, není tomu úplně tak. Stoperskou dvojici Fenerbahce tvoří dvojka z Koreji a Maďarska. Pětadvacetiletý Kim přišel z Číny, kde dva roky válel v dresu Beijing Guoan, kam přišel krátce po přátelském zápase pekingského klubu proti sešívaným. To čtyřiadvacetiletý Attila Szalai dorazil z Kypru, kde nastupoval za Apollon Limassol.

Kim měří 190cm a Szalai 192cm, jsou tak schopní dominovat ve vzdušných i silových soubojích. I přes vyšší vzrůst tvoří dynamickou dvojku, které nedělají problém i rychlostní souboje. Oba také reprezentují své země. Szalai si v létě zahrál na Euru, odehrál všechny zápasy ve skupině včetně remíz s Německem a Francií. Kim reprezentoval Koreu už čtyřicetkrát a projevují o něj zájem kluby z elitních evropských lig.

Zraněný vítěz Ligy mistrů: Luiz Gustavo

Další hráč s obdivuhodným fotbalovým životopisem, který dohrává kariéru ve Fenerbahce, je Luiz Gustavo. Brazilský středopolař strávil nejúspěšnější roky v Bayernu Mnichov, se kterým v roce 2013 vyhrál i Ligu mistrů. Bývalý hráč Wolfsburgu nebo Marseille ale do zápasu se Slavií nezasáhne kvůli zranění lýtka.

Česká stopa: Filip Novák

Dres čtvrtečního soupeře obléká i levý bek Filip Novák. Rodák z Přerova odešel z Jablonce do Midtjyllandu v roce 2015. Z Dánska po dvou a půl letech zamířil do Turecka, kde nejprve nastupoval za Trabzonspor, který aktuálně vede tabulku turecké ligy. V létě 2020 pak velký kamarád Lukáše Masopusta přestoupil do hlavního města Turecka. Za Fenerbahce letos nastoupil do třiadvaceti utkání, dvakrát se trefil a dvakrát i asistoval. Proti Slavii ho ale kvůli zranění na hřišti neuvidíme.

Aktuálně

Poslední utkání žen a mistrovské oslavy

21. 5. 2024
Fotbalistky Slavie čeká v sobotu 25. května od 14:00 velký den! Domácí utkání se Slováckem a mistrovské pozápasové oslavy, to vše na stadionu v Horních Měcholupech.

MATCHDAY Slovácko. Smutná výhra

21. 5. 2024
Slávisti obsadí v ročníku 2023/24 stříbrnou příčku, nic na tom nezměnila ani sobotní výhra v Uherském Hradišti. Kamery MATCHDAY poslední výjezd sezony zmapovaly.

Přijďte na otevřený trénink Walking Football

21. 5. 2024
Slavia, MČ Praha 10 a organizace Senior Fitnes pořádají a zvou na otevřený trénink Walking Footballu neboli „fotbalu v chůzi“. Bude se konat ve středu 29. května 2024 od 9:30 do 11:30 na tréninkovém hřišti v areálu SK Slavia Praha. Přihlásit se mohou nejen sousedé z „desítky“, ale také všichni slávisté a slávistky, kteří si chtějí vyzkoušet, jaké to je být hráčem Slavie. Účast na akci možná od 50 let věku.

Další články