Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Nový český film Stínohra režiséra Petera Bebjaka představuje trailer!

Stínohra je příběhem muže, který pod tíhou viny hledá odpovědi na to, kde začíná a končí spravedlnost. Zároveň je příběhem o mnoha podobách lásky, síle přátelství a ztrátách i nadějích, které si lidé v mezních situacích mohou vzájemně nabídnout. 

Film podle scénáře Venduly Bradáčové natočil režisér Peter Bebjak, podepsaný pod mimořádně úspěšným seriálem Devadesátky, který v minulých týdnech dosahoval na obrazovkách České televize pravidelně téměř dvoumilionové sledovanosti. Ve Stínohře se pod jeho vedením objevuje současná slovenská hvězda Milan Ondrík, jeden z nejobsazovanějších domácích herců Hynek Čermák, dále Vladimír Javorský, Kristýna Frejová nebo dva nové herecké objevy: Leona Skleničková a Jan Jankovský.

O filmu:
Hlavním hrdinou příběhu je Jan Kavka (Milan Ondrík). Čtyřicetiletý záchranář z malého města právě opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Z Jana je vdovec, který žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi (Hynek Čermák) v místním boxerském klubu. Spřátelí se s Michalovou chráněnkou Gretou (Leona Skleničková), jíž tělocvična nahrazuje nepoznanou rodinu.

Vyšetřovatel Dvořák (Vladimír Javorský), který má případ smrti Evy Kavkové na starosti, naráží na řadu podivných okolností. Ukazuje se, že pachatel, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský) je informátorem pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály Mudrové (Kristýna Frejová). Jan chce věřit ve spravedlnost i v to, že se dokáže s pomocí svých přátel vrátit do všedního života. Ale obava z toho, že by vrah nakonec mohl uniknout trestu, jej přivede k rozhodnutí vydat se na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Najde kromě pomsty i stále nenalezené odpuštění sobě samému?

Thriller Stínohra je nečernobílý příběh o naději, kterou si lidé mohou vzájemně nabídnout. Sleduje cestu za pomstou kvůli smrti blízkého člověka, vypráví o mnoha podobách lásky a intenzivním hledání odpovědi na to, kde začíná a končí spravedlnost. Ukazuje, že dobré úmysly jsou někdy cestou do pekla, a naopak to na první pohled špatné se může obrátit v dobré. Stínohra je film o lidech, kteří chybují.

Postavy a obsazení:

Jan Kavka
Záchranář tělem i duší a příležitostný boxer, který chce věřit ve spravedlnost a lidskou dobrotu. Ačkoliv díky své profesi nevnímá svět černobíle, jeho naturel není nakloněn k odpuštění a to ani sobě samému. Je to fatalista s otevřeným srdcem jednající instinktivně a impulzivně, ale odhodlaný za své činy nést zodpovědnost. V dnešním světě ohrožený druh chlapa, se kterým si žena může dovolit být opravdu ženou.

Milan Ondrík
Populární slovenský herec je znám především díky svým divadelním rolím, které od roku 2011 ztvárňuje ve Slovenském národním divadle. Jeho filmografie ještě není tak rozsáhlá, ale rozhodně je přesvědčivá rozmanitostí a kvalitou rolí. Za film Budiž světlo si z MFF Karlovy Vary odnesl Křišťálový globus a jeho výkon přesvědčil i porotce slovenské filmové a televizní akademie, kteří mu udělili filmovou cenu Slnko v
sieti. Milanovy divadelní i filmové role využívají rozsahu jeho talentu a schopnosti absorbovat jakýkoliv žánr (Marie Terezie, Veterán, Bourák).

Michal Uter
Bývalá střední váha, která má své nejlepší boxerské dny za sebou, žije staromládenecký život se psem Rockym. Jako bytostný sportovec, bojovník a zastánce fair play se ale nesmířil s postupným úpadkem svého těla ani rozumu, a tak zřídil skromný boxerský klub pro lidi, kteří nemají moc možností. Ve svém těžce vybudovaném mikrosvětě je přísným, ale spravedlivým králem a všechnu svou energii věnuje nadějným boxerům jako kouč.

Hynek Čermák
Kmenový herec Dejvického divadla, jehož filmografií můžete brouzdat delší dobu. Méně známým je jeho několikaleté účinkování v úspěšném generačním divadelním souboru CD 94, které vedl současný ředitel Švandova divadla. Hynek vstoupil do povědomí diváků především díky seriálům Cirkus Bukowsky a Rapl. Velké filmové role a na sebe nenechaly dlouho čekat. Nevinnost, Ve stínu, Gangster Ka, Poslední aristokratka a Národní třída nebo Prvok, Šampón, Tečka a Karel potvrzují jeho nadání pro ztvárnění rozličných postav na velkém plátně. Je držitelem Českého lva za mužský herecký výkon ve filmu Nevinnost, dvakrát byl ještě na Českého lva nominován za filmy Gangster Ka a Národní třída.

Greta
Holka z děcáku s talentem pro malování a zálibou pozorování druhých. Při dospívání moc mužských vzorů neměla, a proto se pro ni život v mužském světě stává každodenním bojem. Po dosažení plnoletosti se dokázala postavit na vlastní nohy a svou tvrdohlavou povahou překonávat životem nastražené překážky. Touha po vyšším řádu a zázemí ji přivedla do boxerny Michala Utera, kde nasává takřka rodinnou atmosféru a řád, na který byla zvyklá v dětském domově.

Leona Skleničková
Leona je nová neokoukaná filmová tvář. Poprvé se na velkém plátně objevila ve filmu Modelář v režii Petra Zelenky. Také si směle zahrála americkou studentku v seriálu Haunted pro společnost Netflix a účinkuje v seriálu České televize Ochránce. Svým talentem a jazykovou vybaveností oslovuje i zahraniční filmové produkce, velká filmová příležitost je pro ni německý film Hui Buh und das Hexenschloss. Na divadle působí s Prague Shakespeare Company a například s hrou Richard III. měla šanci procestovat Indii v rámci mezinárodního divadelního festivalu Bharat Rang Mahotsav. Leona díky studiím v Londýně hovoří s britským akcentem a je velký sportovec. Stínohra zpestřila její repertoár o kickbox, kterému se věnuje i po skončení natáčení.

Pavel Dvořák
Stará škola. Poctivý policajt zvyklý celý život bojovat za základní principy morálky a spravedlnosti. Mohl se profesně dostat mnohem dál, ale jeho bytostná nechuť k volbě menšího zla a kompromisům z přemíry korektnosti mu nedovolila překročit vlastní stín. V jeho světě je nepravda prostě lež. Je takovým starším alter egem Jana Kavky, a to je jeden z důvodů, proč si ti dva rozumí i beze slov.

Vladimír Javorský
Stálice české kinematografie. Charakterní herec s velkou dávkou empatie a schopností ponořit se do postavy. Vladimíra si divák pamatuje z velkých rolí, ale nepřehlédne ho ani v těch malých, a to díky jeho herecké pokoře, ochotě spolupracovat a zbytečně se nezviditelňovat.) Za roli ve filmu Poupata získal Českého lva a také Cenu českých filmových kritiků). Další dvě nominace na Českého lva má za herecké výkony ve filmech Báječná léta pod psa a Milada. Jeho divadelní cesta vedla přes nejznámější české scény od Husy na provázku přes Činoherní klub až do Národního divadla.

Helena Mudrová
Ambiciózní ostrá policistka, která je charakterovým protipólem svého méně úspěšného kolegy Dvořáka. V životě už dostala řádně po hubě a tak se jí člověk vlastně nediví, že jako myška zkouší všechny otvůrky kudy, by se mohla někam dostat. Ale přesto v ní po tolika letech práce a života v blátě zůstal malý plamínek sebereflexe a morálky.

Kristýna Frejová
Kristýna je zkušená herečka, která se může pochlubit celou řadou divadelních a seriálových rolí. Po absolvování DAMU byla při svém prvním angažmá nominována na cenu Alfréda Radoka jako Talent roku. Ačkoliv je pro ni nejdůležitější divadlo nebrání se ani příležitostem u filmu (Kanárek, Příběh kmotra, Modelář), které podtrhují její signifikantní herecký styl.

Robert Stránský
Fetovat začal už ve čtrnácti a od té doby, až na pár detoxů v pasťáku a vězení, vlastně nepřestal. Ani sám už by nedokázal určit, kde končí jeho osobnost a začínají drogy, tak nějak splynuli v jedno. Větší část dne se nachází v rauši a ten zbylý čas se pokouší sehnat peníze na matroš. Pohybuje se ve svém temném světě dealerů a překupníků všeho možného a přežívá ze dne na den.

Jan Jankovský
Jan Jankovský je etablovaný divadelní herec, který prošel ve stálém angažmá (Činoherní studio Ústí nad Labem) či jako host řadou domácí scén (včetně pražského ABC, Divadla Na Zábradlí,  Švandova divadla nebo Národního divadla). Mezi jeho filmové zkušenosti patří např. Protektor, Alois Nebel, Balada o pilotovi a nedávno zazářil v hlavní mužské roli ve filmu Jana Prušinovského Chyby.

Eva Kavková
Emancipovaná mladá lékařka, která přišla za prací ze Slovenska a její muž jí následoval. Jsou si blízcí povahou i povoláním, Eva ale zatím upřednostňuje svou profesi před rodinným životem a kvůli tomu udělá jedno osudové rozhodnutí, které spustí řetězec událostí končící tragédií.

Dominika Morávková-Zeleníková
Začínala jako herečka v ochotnickém divadle. Později vystudovala herectví v Bratislavě a díky nepřehlédnutelnému talentu a křehkému vzhledu se velmi rychle dočkala velkých filmových rolí (Andělé, Johančino tajemství, Špína). Právě za roli ve filmu Terezy Nvotové Špína byla nominována na Českého lva i Cenu české filmové kritiky.

Hrají: Milan Ondrík, Hynek Čermák, Vladimír Javorský, Dominika Morávková, Kristýna Frejová, Leona Skleničková, Jan Jankovský

V kinech od 7. dubna 2022!

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *