Kamery a odposlechy v reality show: Vyměněná manželka žila v obavách. Psycholog Jeroným Klimeš promluvil o paranoidním chování

Autor: TV Nova | Výměna manželek
Alžběta Staňková | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 16. 2. 2022

Středeční divácky oblíbená reality show byla i tentokrát plná emocí. Maminka Petra (29) jen těžko snášela soužití se vznětlivým Emanuellem (41), který se posléze ukázal jako pořádný podivín. V bytě měl totiž rozmístěné kamery a odposlouchávací zařízení, což se jeho dočasné ženě vůbec nelíbilo. Jejich spor dokonce vedl k tomu, že Výměna byla ukončena o několik dní dříve. O tom, nakolik je takto zvláštní chování běžné, promluvil pro ŽivotvČesku.cz psycholog Jeroným Klimeš (54). "Působí to jako ukázka paranoidní poruchy osobnosti," uvedl odborník na lidskou duši.

Emanuell s manželkou Evou (38) a jejich děti Bára (9) a Emanuell mladší (5) žijí v Plzni. Nepanují mezi nimi příliš dobré vztahy, manželé se často hádají, otec, který se považuje za hlavu rodiny, navíc nejde pro ostrá slova a křik daleko. Kromě toho pár přiznal, že nebýt dětí, nejspíš by se dávno rozvedli. Od Výměny si tak slibovali potřebnou změnu.

Druhá rodina, Petra, Jarda (33) a Sára (10), pochází z Chomutova. Pár spolu v době natáčení žil teprve rok, jejich soužití nebylo dosud příliš problémové a zdá se, že přítomnost maminčina nového přítele v domácnosti svědčí také malé Sáře. I přesto však Jára viděl prostor pro zlepšení, přemýšlel totiž o tom, zda se někdy nerozčiluje kvůli zbytečnostem, a tak se rozhodl, že si vyzkouší život po boku náhradní manželky, aby zjistil, jaká je pravda.

Pro Petru nebylo deset dní v plzeňské domácnosti vůbec jednoduchých. Poměrně brzy si totiž začala myslet, že jí Emanuell lže, například o penězích. Kromě toho jí jeho chování připadalo zvláštní. Její podezření se potvrdilo, když zjistila, že její dočasný manžel do pokoje, kde spí, potají nainstaloval dětskou chůvičku, pomocí které ji odposlouchával. Navíc po bytě rozmístil také několik kamer. Petra se tak začala bát, kde všude by ještě kamery mohly být. Kromě toho Emanuell nebyl schopný své chování smysluplně vysvětlit. Není proto příliš překvapivé, že se vyděšená náhradní manželka rozhodla z domácnosti odejít na hotel a Výměnu raději ukončit předčasně.

Pro ŽivotvČesku.cz promluvil o Emanuellově zvláštním jednání psycholog Jeroným Klimeš, který se domnívá, že potřeba rozmisťovat v bytě kamery a odposlouchávací techniku by mohla být dokonce příznakem nemoci. "Paranoidní porucha osobnosti je v populaci běžná, postihuje zhruba jedno procento lidí. To není zrovna málo. Takoví lidé žijí v permanentním strachu o svůj život, obavy postupně nahradí jakékoli jiné emoční prožitky. Výsledkem poté je, že se nemocní snaží všelijak se zabezpečit, což jim ale příliš nepřináší úlevu," uvedl pro ŽivotvČesku.cz odborník, který se zabývá převážně psychologií rodiny, církevně-pastorální psychologií. Dříve se zabýval i policejní psychologií a psychologií reklamy.

Psycholog také uvedl příklad z vlastní praxe, kdy měl pacienta s touto diagnózou. Jeho obavy byly tak silné, že spal se samopalem pod polštářem a dvěma obrovskými psy v ložnici. "Když přišel ke mně do ordinace, šel k oknu, rozhlédl se a pak mi oznámil, že to tu nemám moc bezpečné. Vlastně je dobře, že filmaři vybrali takového podivína, alespoň se může národ vzdělat o duševním zdraví, něco takového totiž skutečně není až tak neobvyklé" dodal respektovaný psycholog Jeroným Klimeš, který se v médiích vyjadřuje například k tématům korupce, policejních zásahů nebo partnerských vztahů.

Oblíbená televizní reality show se na televizní stanici Nova vysílá již od roku 2005 a stále se těší velké popularitě. Diváky na něm nejvíce láká kontroverze a možnost nahlédnout do cizího soukromí, kterého se účastnící se rodiny vzdávají výměnou za 100 tisíc korun. Finanční odměna je velkým lákadlem zejména pro méně majetné rodiny, které poté často šokují poměry, ve kterých žijí.

Výměna manželek
Výměna manželek
Foto: Se svolením TV Nova

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.