Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš přišel o kolegu: Zemřel právník Široký (†68), který pomohl vybudovat Agrofert

Autor: ČTK - 
17. února 2022
20:40

Ve věku 68 let zemřel ve středu po těžké nemoci dlouholetý spolupracovník bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) Libor Široký. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy. Za komunistické totality byl Široký podle serveru agentem rozvědky. Po pádu režimu se v 90. letech stal právníkem Babišova holdingu Agrofert a až do své smrti byl členem dozorčí rady Agrofertu. Babiš je podle státní Evidence skutečných majitelů vlastníkem Agrofertu, ačkoli kvůli zákonu o střetu zájmů vložil v roce 2017 své akcie do svěřenských fondů.

Široký byl podle serveru za totality členem komunistické strany a stal se důstojníkem komunistické tajné služby Státní bezpečnost (StB). Pracoval na odboru zaměřeném proti „ideodiverzním a emigrantským centrům“, kde měl na starosti třeba spolupracovníky rádia Svobodná Evropa, píšou Seznam Zprávy. Po konci komunistického režimu byl až do současnosti spjat s Babišovým holdingem Agrofert.

Také Babiš je spojován s StB. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později agentem. Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal na ÚPN žalobu. Slovenské nižší soudy mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu, že je evidován jako agent neoprávněně, zamítly. Babiš se prostřednictvím ústavní stížnosti snaží zvrátit rozhodnutí slovenských soudů. V roce 2019 ústavní soud spor znovu vrátil krajskému soudu. Svůj krok ústavní soudci zdůvodnili tím, že slovenské soudy dosud neurčily, kdo má být ve sporu žalovanou stranou.

Zdenek ( 20. února 2022 23:24 )

7.12.2021 - Šaroch poslal spis ke kauze Čapí hnízdo do sněmovny. O Babišově vydání budou poslanci rozhodovat potřetí

15.2.2022 - Babiš píše poslancům, aby zvážili jeho vydání v kauze Čapí hnízdo. Rozhodovat bude sněmovna
Expremiér Andrej Babiš (ANO) prosí dopisem poslance, aby důkladně zvážili rozhodnutí o jeho vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Zákonodárci by o Babišově vydání měli rozhodovat na schůzi, která začíná v úterý. Sněmovna pravděpodobně opět Babiše vydá, plénu to v lednu doporučil mandátový a imunitní výbor.

Zdenek ( 20. února 2022 23:23 )

Pomohl Bendl i Langšádlová...Asi nejzajímavější na seznamu účastníků osm let starého hlasování jsou dvě jména: bývalý hejtman Petr Bendl (ODS), dnes poslanec, a také Helena Langšádlová, dříve starostka Černošic a středočeská zastupitelka za KDU-ČSL, nyní poslankyně a místopředsedkyně tvrdě protibabišovské TOP 09.

Jestli se v roce 2008 stal nějaký dotační podvod, pak na něm i Bendl s Langšádlovou nesou část spoluviny. Minimálně do té míry, jak laxně k posuzování žádostí s kolegy přistoupili.

Babišův projekt tehdy uspěl jen „o prsa", skončil na posledním místě z celkem šesti kladně vyřízených žádostí.

Není od věci také dodat, že za žádostí o dotaci pro Čapí hnízdo stála Jana Nagyová (nyní Mayerová), která Babišovi radila s dotacemi v Agrofertu a v minulých dvou letech mu dělala poradkyni pro evropské strukturální fondy na ministerstvu financí.

21.12.2021 - Obvinění nyní čelí jen bývalý premiér A.Babis a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Stíhání bývalého premiéra je nyní přerušeno, protože v říjnových volbách získal poslanecký mandát, a tím i imunitu. Aby bylo možné ve stíhání pokračovat, musí ho Sněmovna znovu vydat.


7.12.2021 - Šaroch poslal spis ke kauze Čapí hnízdo do sněmovny. O Babišově vydání budou poslanci rozhodovat potřetí

15.2.2022 - Babiš píše poslancům, aby zvážili jeho vydání v kauze Čapí hnízdo. Rozhodovat bude sněmovna
Expremiér Andrej Babiš (ANO) prosí dopisem poslance, aby důkladně zvážili rozhodnutí o jeho vydání k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Zákonodárci by o Babišově vydání měli rozhodovat na schůzi, která začíná v úterý. Sněmovna pravděpodobně opět Babiše vydá, plénu to v lednu doporučil mandátový a imunitní výbor.

Zdenek ( 20. února 2022 23:15 )

JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. - náměstek ministra

Praxe:

2014 — Ministerstvo průmyslu a obchodu, náměstek ministra

2009 — 2014 ROP Střední Čechy, ředitel

2006 — 2008 Technoexport, a.s., ředitel sekce

2002 — 2006 Ministerstvo životního prostředí, náměstek ministra

2000 — 2002 Státní fond životního prostředí, náměstek ředitele

1998 — 2000 IPB, a.s., expert pro EU

1997 — 1998 PSP ČR, tajemník organizačního výboru

Zdenek ( 20. února 2022 23:02 )

PŘIPRAVIL PARDON ČAPÍMU HNÍZDU, DNES JE NÁMĚSTKEM MINISTRA

Úřady vyměřily kongresovému centru Čapí hnízdo šestimilionovou pokutu za neoprávněné čerpání dotací. Od jejího zaplacení ale dnešní farmu vicepremiéra Andreje Babiše nakonec zachránili úředníci středočeského dotačního úřadu.

Tím, kdo podklady pro odpuštění 99 % pokuty zpracoval, byl podle zjištění dnešní p o r a d c e premiéra a ministerský náměstek Tomáš N o v o t n ý.

A není to poprvé, kdy je Novotného jméno spojeno s kontroverzní dotací kolem ministra financí.

Zdenek ( 20. února 2022 22:58 )

Babišovo Čapí hnízdo dostalo pokutu 6.000.000. Nakonec platil jen 37.000 korun

Úřady v minulosti udělily farmě Čapí hnízdo několikamiliónovou pokutu za neoprávněný způsob čerpání dotací. Ve středu to napsal server Neovlivni.cz. Ministr financí a šéf Agrofertu Andrej Babiš (ANO) přitom doposud říkal, že dosavadní audity žádné pochybení nenašly. Zajímavé je, že společnost místo šesti miliónů nakonec zaplatila pouze něco přes 37 tisíc korun.
Pokutu úřady udělily už v roce 2011. Část z 54miliónové dotace šla totiž podle dvou auditů do Čapího hnízda neoprávněně.

Server citoval z kontrolní zprávy, podle které si farma v rozporu s pravidly nechala od dotačního úřadu na účet poslat milióny předtím, než fakticky zaplatila fakturu dodavatelům za práce na výstavbě centra.
Při čerpání dotací se ale musí postupovat přesně obráceně. Žadatel musí nejdříve dokázat, že za faktury dodavatelům zaplatil. Náklady se potom žadateli proplácí zpětně.
„Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj,” citoval Neovlivni.cz z auditní zprávy k dotaci.

I druhá kontrola z roku 2013 potvrdila, že 15 miliónů z celkové dotace nebylo vyplaceno oprávněně. Úřady proto farmě udělily pokutu ve výši 3,6 miliónu korun. Po započtení penále přesáhla sankce podle serveru částku šest milionů korun.

Paradoxem je, že společnost nakonec místo šesti miliónů zaplatila pouze 37 tisíc a odpovídající penále.

Výbor regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy totiž Čapímu hnízdu prominul 99 % z pokuty. Mimochodem se jedná o ten samý výbor, který Čapímu hnízdu dotaci v roce 2009 přidělil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa