Boj o Čerchov: Co bude na vrcholu stát? A kdo rozhodne?

19. únor 2022 14:17, aktualizováno

Na Domažlicku se rozhořel spor o budoucí podobu vrcholu Čerchova. Tedy o to, jaké budovy tam mají stát. Po letech jednání se obce ve Svazku Domažlicko dohodly se správou CHKO Český les na územní studii, která umožňuje turistické využití Čerchova za dodržení podmínek ochránců přírody.

Architektonická studie Pasovského chýše

Na vrcholu hory má zůstat jen vojenská věž, rozhledna Kurzova věž s malým kioskem a jeden objekt s dostatečnou kapacitou pro návštěvníky. Ostatní vojenské stavby už Domažlice, které se státem vlastní na Čerchově pozemky, zdemolovaly. Bývalou rotu hodlají přestavit na horskou chatu s restaurací a ubytováním.

Jeden z pozemků na vrcholu, na kterém funguje řadu let bistro, vlastnil městys Klenčí pod Čerchovem a ten ho prodal do soukromých rukou. Nový majitel pozemku s bistrem Miloslav Konopík chce na tomto místě postavit repliku Pasovského chýše, tedy horské chaty architekta a turisty Vratislava Pasovského. Ta na Čerchově stála do konce 80. let.

V kupní smlouvě se píše o územní studii

Starosta Klenčí pod Čerchovem Jan Bozděch potvrdil, že než pozemek s bistrem prodali panu Konopíkovi, jednali s Domažlicemi o převodu. Za podmínky, že bude hotová studie na nové zázemí pro turisty na vrcholu. Chtěli také znát právní názor, jak můžou pozemek v souladu s pravidly převést. K dohodě nedošlo. Zástupci Klenčí pak pozemek s bistrem nabídli veřejně všem. „Nejvyšší nabídku 1,7 milionu dal právě pan Konopík,“ řekl starosta. „Ve smlouvě i v záměru bylo uvedeno, že tento objekt je součástí územní studie, která byla schválena Svazkem Domažlicko, takže je to o dalších jednáních, která pan Konopík musí absolvovat,“ dodal.

Miloslav Konopík se při prosazování stavby Pasovského chýše odvolává na územní plán České Kubice, na jejímž katastru část Čerchova leží. „Když nás pan Konopík oslovil, tak řekl, že budovu koupil od obce Klenčí a že tam je nějaká studie, načež jsme se teprve dozvěděli, jak to tam má v budoucnu vypadat,“ popsal nezávislý místostarosta České Kubice David Kohel.

Svazek Domažlicko se stavbou nesouhlasí

Aby bylo možné Pasovského chýši postavit, požádala Česká Kubice Odbor výstavby a územního plánování v Domažlicích o aktualizaci územní studie. Odbor se obrátil na zadavatele studie, Svazek Domažlicko, který s přepracováním nesouhlasí. „Bylo tam několik faktů, které hrály roli při rozhodování, teď nemůžeme rozhodnutí změnit,“ říká předseda svazku Libor Picka a pozastavuje se nad tím, že Klenčí tímto způsobem pozemek s bistrem prodalo. Odmítá také tvrzení, že by některá z obcí nevěděla o územní studii pro Čerchov.

Bistro na Čerchově

Miloslav Konopík chce požádat o stavební povolení na Pasovského chýši. Připouští jen dvě možnosti, jak se svým pozemkem, kde je dnes bistro, naloží. Tedy stavba chýše nebo oprava stávajícího bistra. „Já respektuji, že inženýr Konopík využije všech legálních možností, které má, aby svůj záměr uskutečnil. Jsem ale pevně přesvědčený, že k tomu nedojde,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák. Domažlice o stavební povolení na přestavbu roty už požádaly.

Ředitel správy CHKO Český les Tomáš Peckert dodává, že správa bude při posuzování žádostí postupovat v souladu s tím, co se dohodlo v územní studii s obcemi: „Cílový stav je jeden moderní objekt a nic jiného tam být nemůže.“

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související