Sýry dělané doma s láskou chutnají lépe než kupované. Potřebujete jen velký hrnec a teploměr
Domácí tvaroh nebo sýrové korbáčky si můžete vyrobit doma na kuchyňské lince v paneláku. Chce to jenom trochu trpělivosti, kvalitní mléko a základní znalost postupů. Možná vás překvapí, jak je to jednoduché.
Naučné středisko ekologické výchovy Kladno-Čabárna pro zájemce pořádá celou řadu zajímavých workshopů. Tento víkend se zaměřili na zpracování mléka. Kurz byl určený pro začínající sýraře. Sjeli se tam drobní chovatelé i lidé, kteří žádná zvířata nemají, ale rádi nakupují mléko přímo od farmářů. Zájem byl obrovský, takže lektorky museli zájemce odmítat. V dohledné době proto plánují udělat další podobně zaměřený kurz.
Lidé si na několika stanovištích mohli vyzkoušet výrobu čerstvých sýrů, korbáčků nebo sýru halumi. Pracovalo se hlavně s kravským mlékem, ale hodně se diskutovalo také o mléce kozím. Účastníci dostali tipy, jak mléko správně uchovávat a kde nakoupit pomůcky, které výrobu sýrů usnadní. Podle lektorek Lenky Táborské a Moniky Novotné není výroba sýrů složitá, chce to jen hlídat čas a teploměr. Sýry dělané s láskou prý skvěle chutnají a při výrobě se zabaví celá rodina včetně dětí.
Projektová manažerka ekocentra Dana Belušová v dohledné době připravuje i další kurzy. Chovatelům zvířat chtějí radit nejenom se zpracováním mléka, ale také třeba jak zpracovat ovčí vlnu. Už příští týden se můžete v ekocentru naučit vyrábět domky pro hmyz a na březen se chystají kurzy šití.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Tři až pět let. Tolik má Evropa na přípravu, než se promění ruská armáda, odhaduje analytik Koštoval
-
ŽIVĚ: Slovenští hrají na mistrovství světa s Lotyšskem, Radiožurnál Sport vysílá přímý přenos
-
Záchranáři nalezli helikoptéru íránského prezidenta, píší média. Stroj v jeho letce měl ‚tvrdé přistání‘
-
8 hodin spánku, 4 fyzických aktivit, maximálně 6 hodin sezení. Vědci popsali ideální den pro zdraví