Dnes Neděle - jasno 12°C
Zítra Pondělí - skorojasno 9°C
Neděle 12. 5. 2024
Svátek má Pankrác
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Návrh letošního rozpočtu s výdaji 822,5 milionu korun schválili radní Prahy 11
Praha 11. Foto: archiv MČ

Návrh letošního rozpočtu s výdaji 822,5 milionu korun schválili radní Prahy 11

Praha 11 by měla letos hospodařit s příjmy asi 448,7 milionu a výdaji asi 822,5 milionu korun. Rozdíl by měl být pokrytý z rezerv z minulých let. Návrh rozpočtu již schválili radní městské části, zastupitelé ho na svém zasedání zatím neprojednávali. Na rok 2021 zastupitelé schválili rozpočet s příjmy 439,8 milionu a výdaji zhruba 840 milionů korun.

Projednávání rozpočtu na letošní rok bylo jedním z bodů programu zasedání zastupitelstva Prahy 11, které se konalo ve čtvrtek. Zastupitelé však návrh hospodaření radnice pro rok 2022 neprojednali a zasedání ve 22:00 přerušili. Projednání návrhu rozpočtu by tak mělo být součástí navazujícího zasedání.

To by se podle místostarosty Prahy 11 Martina Sedeke (ODS) mohlo konat v první polovině března. Praha 11 tak zůstává v rozpočtovém provizoriu. Radnice tak zatím může každý měsíc užívat jen dvanáctinu výdajů schválených pro předešlý rok a nesmí investovat.

Jižní Město by podle návrhu rozpočtu mělo nejvíce peněz získat z takzvaných transferů. Převody peněz z rozpočtu Prahy a státu by letos měly být v podobné výši, jako bylo plánováno pro rok 2021. Z rozpočtu hlavního města by tak radnice měla letos získat 290,3 milionu a na výkon státní správy by měla ze státního rozpočtu obdržet asi 57 milionů korun.

Více peněz než loni by se mělo vybrat na daních, a to asi o 7,9 milionu korun. Daňové příjmy Prahy 11 by tak letos měly činit 71,4 milionu. Zásluhu by na tom měly mít zvláště daň z nemovitostí a správní poplatky. Radnice naopak očekává, že méně vybere na místních poplatcích, jako jsou poplatky z pobytu a užívání veřejného prostranství.

Výdaje by podle radou schváleného návrhu rozpočtu měly být asi 822,5 milionu korun. Proti rozpočtu na rok 2021, který schválilo zastupitelstvo, by měla radnice zaplatit více na běžných výdajích, méně peněz než loni by měla Praha 11 proinvestovat.

Zatímco loni bylo na investice vyčleněno 355,5 milionu, což se během roku ještě o 63 milionů zvýšilo, letos vedení radnice počítá s investicemi asi za 282 milionů korun.

Asi 166,2 milionu by se mělo letos investovat do polyfunkčního domu na adrese Nad Opatovem 2140, tedy do rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra. V plánu je mimo jiné zateplení pláště budovy, což by podle dokumentu mělo být hotovo v roce 2023.

V budově, která se opravuje od roku 2019, by v budoucnu mělo podle plánů radních být 174 bytů zvláště pro mladé rodiny, kanceláře, sál a restaurace. Havarijní stav objektu na adrese Opatovská 874 by měla pomoci řešit hydroizolace tamní pochozí zóny.

Současný stav hydroizolace totiž podle dokumentu k usnesení rady vede ke zhoršování statiky budovy. Na práce návrh rozpočtu pro tento rok počítá s 15,4 milionu korun.

Pět milionů by měla Praha 11 ze svého rozpočtu vydat na rekonstrukci a dostavbu budovy v ulici Vejvanovského, kde by mělo nově být zařízení sociální péče s 35 lůžky. V plánu je i rekonstrukce objektu domu seniorů a ošetřovatelského centra v ulici Janouchova. Pět milionů korun letos radní určili na opravu lávky přes ulici Opatovská.

Rekonstrukce lávky by měla podle odhadů z roku 2019 stát celkem asi 25 milionů korun, ceny stavebních prací a materiálů však od té doby vzrostly. Náklady ve výši 25 milionů korun se předpokládají i na výstavbu nové lávky přes ulici Opatovská, která by měla nově stát u tamního zdravotního střediska.

Vzniknout by měly také projektové dokumentace k plánovaným parkovacím domům v ulicích Ledvinova a Šalounova a studie pro zvažovanou městskou bytovou výstavbu v lokalitě Chodovec.

Na Jižním Městě vládnou Piráti, ANO, ODS, TOP 09 a STAN. Mezi koaličními partnery na Jižním Městě jsou od jara 2021 spory a některé politické subjekty následně uvedly, že se necítí být dále vázané koaliční smlouvou. Městská část, kde žije 77.600 obyvatel, zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.


Autor: ČTK
Další články
Nahoru